Aanvullend geboorteverlof
Aanvullend geboorteverlof

Aanvullend geboorteverlof, zo pas je het toe

Sinds 1 juli 2020 hebben werknemers recht op meer geboorteverlof. Wat zijn de regels precies en hoe vraag je een uitkering geboorteverlof aan? Een uitleg voor werkgevers.

Geboorteverlof partner

Je werknemer heeft direct na de bevalling van zijn partner recht op een hele werkweek aan verlof. Als je werknemer vijf dagen in de week werkt (8 uur per dag), krijgt hij dus vijf dagen verlof (40 uur).

Het gaat hier om betaald verlof. Je moet het volledige loon doorbetalen.

Het geboorteverlof mag meteen worden opgenomen na de geboorte, maar je werknemer mag zijn verlofdagen ook verspreid opnemen binnen de eerste vier weken na de bevalling. Je mag als werkgever geen voorwaarden stellen aan de opname van deze verlofdagen.

Aanvullend geboorteverlof sinds 1 juli 2020

Per 1 juli 2020 is het geboorteverlof uitgebreid. In de eerste zes maanden na de geboorte mag je werknemer ook aanvullend geboorteverlof opnemen van minimaal 1 week en maximaal 5 weken.

Tijdens aanvullend geboorteverlof krijgt je werknemer 70 procent van zijn loon. Je vraagt daarvoor een uitkering aan bij het UWV.

Eisen aanvullend geboorteverlof

Voor het opnemen van aanvullend geboorteverlof gelden deze eisen:

  • Het kind is geboren op of na 1 juli 2020.
  • Je werknemer is de partner van de moeder van het kind.
  • Je werknemer heeft eerst standaard geboorteverlof opgenomen (1 week).

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Uitkering geboorteverlof aanvragen

Als werkgever moet je de uitkering voor aanvullend geboorteverlof aanvragen voor je werknemer. Dit kan pas nadat het kind geboren is.

Je vraagt de uitkering aan via de Verzuim­melder in het werkgeversportaal van UWV.

Je hebt de volgende gegevens van je werknemer nodig:

  • De geboortedatum van zijn kind.
  • Het aantal weken dat hij verlof wil opnemen (1, 2, 3, 4 of 5 weken).
  • De ingangsdatum van het verlof.
  • Een verklaring dat hij al het standaard geboorteverlof van 1 keer zijn werkweek heeft opgenomen.

Bij de aanvraag kun je kiezen of het UWV de uitkering rechtstreeks aan je werknemer moet betalen of aan jou. Je bent verplicht de volledige uitkering aan je werknemer te betalen.

Aanvullend geboorteverlof in overleg

Je werknemer heeft recht op aanvullend geboorteverlof. Hij mag de verlofdagen in principe opnemen wanneer hij wil, binnen de eerste zes maanden na de geboorte van zijn kind. Je mag hierover wel in gesprek gaan met je werknemer.

Als er sprake is van zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang mag je, in overleg met je werknemer, het verlof anders inroosteren.

Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG)

De uitbreiding van het geboorteverlof is onderdeel van de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG). Deze wet werd van kracht op 1 januari 2019.

Door deze wet krijgen met name partners recht op meer vrije dagen. Het doel is dat ouders de zorg voor hun baby beter kunnen verdelen.

Ouderschapsverlof en partnerverlof

Naast geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof is er ook ouderschapsverlof. En hoe zit het precies met zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, kraamverlof, vaderschapsverlof en partnerverlof?

Bekijk een overzicht van verlof rondom de geboorte van een kind.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

7 vragen en antwoorden over ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is een verlofregeling voor werknemers met kinderen. Door tijdelijk minder te werken, kunnen zij meer tijd besteden aan de zorg voor hun gezin. Wat moet je als werkgever hierover weten? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Whitepapers en online tests