Kraamverlof
Kraamverlof

Betaald kraamverlof gaat naar vijf dagen

Vaders krijgen straks recht op vijf dagen betaald kraamverlof. Nu is dit verlof nog twee dagen betaald. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Voor werknemers bestaan veel verschillende verlofregelingen. Een van die verlofregelingen is het kraamverlof, dat ook wel vaderschapsverlof wordt genoemd. Die geeft de partner van de moeder recht op twee dagen betaald verlof tot vier weken na de bevalling of de thuiskomst van de baby (bij een bevalling in het ziekenhuis).

In aanvulling hierop heeft de partner recht op drie dagen onbetaald ouderschapsverlof, dat ook bekendstaat als partnerverlof. Minister Asscher wil hier met een wetsvoorstel per 1 januari 2019 verandering in brengen door het betaald verlof uit te breiden. Dit hangt nog wel af van de goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer.

Update: Lees meer over extra geboorteverlof

Kraamverlof 5 dagen

Financiële belemmeringen

De uitbreiding moet ervoor zorgen dat partners geen financiële belemmeringen meer ervaren om langer verlof op te nemen. Volgens de overheid is dit belangrijk, omdat dit een basis biedt ‘om te wennen aan de aanwezigheid van het kind, de nieuwe gezinssamenstelling en de zorgtaken die daarbij horen’.

Als een werknemer voldoende ruimte heeft voor zorgtaken, kan dit veel opleveren voor zijn werkgever. Mogelijke voordelen zijn minder verzuim, betere resultaten en een hogere productiviteit. Werkgevers kunnen dus ook profiteren van de toekomstige uitbreiding van het betaald kraamverlof.

Bron: SZW

Meest gelezen

Whitepapers en online tests