Ongewenst gedrag kost werkgevers veel geld

07 juni 2016
Ongewenst gedrag

Pesten, discriminatie of (seksuele) intimidatie. In het afgelopen jaar hadden ruim 1,2 miljoen werknemers hiermee te maken. Dit kost werkgevers veel geld, blijkt uit berekeningen van onderzoeksinstituut TNO.

Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag door leidinggevenden of collega’s heeft een grote impact op de mensen die het overkomt. Zo is dit in combinatie met een hoge werkdruk een belangrijke factor voor werkstress. Bovendien verdubbelt het de kans dat werknemers een burn-out krijgen.

Werkgevers krijgen hiervoor de rekening gepresenteerd. Want volgens een nieuwsbericht van TNO zorgt ongewenst gedrag naar schatting jaarlijks voor gemiddeld zeven extra verzuimdagen per slachtoffer. Dit kost 1,7 miljard euro aan loondoorbetaling bij ziekte.

Minder werkplezier

Maar ongewenst gedrag kost niet alleen geld. Dit zorgt er ook voor dat je werknemers met minder plezier naar hun werk gaan. Zo kan pesten of discriminatie op het werk zorgen voor een onprettige werksfeer. En het kan een flinke domper zetten op de motivatie van je personeel, waardoor zij minder goed werk afleveren.

Met de aanpak van ongewenst gedrag valt dus veel te winnen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) komt daarom met de campagne Moet toch kunnen? Die moet werkgevers en werknemers in gesprek brengen over ongewenst gedrag. Er zijn ook wegwijzers beschikbaar om dit aan te pakken.

Bron: Rijksoverheid.nl

07 juni 2016

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.