Winkelpersoneel verzekeren, 5 opties en 3 tips

23 april 2019
Verzekeringen personeel detailhandel

Je winkelmedewerkers houden je (web)winkel draaiende en laten de kassa rinkelen. Daarom leg je ze af en toe in de watten. Maar zorg je ook dat ze goed verzekerd zijn? 5 personeelsverzekeringen voor de detailhandel.

Verzekeringen personeel detailhandel

Zonder winkelmedewerkers geen verkoop, dat weet iedere ondernemer in de detailhandel. Daarom zorg jij als goed werkgever dat het jouw winkelpersoneel aan niets ontbreekt.

Dat bereik je onder andere door een marktconform salaris te betalen, te zorgen voor een prettige en veilige werkplek en goede secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden. Maar wist je dat werknemers er ook belang aan hechten om bij hun werkgever goed verzekerd te zijn?

Met goede personeelsverzekeringen dek je de risico’s rondom personeel op een juiste manier af. Denk aan risico’s die te maken hebben met ziekte en arbeidsongeschiktheid, met ongevallen of met nabestaanden van werknemers.

Personeelsverzekeringen detailhandel

1. Ziekteverzuimverzekering

Je winkel draait op je personeel. Dus je zorgt goed voor je werknemers. Maar toch kan er iemand uitvallen wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid.

De kosten door een zieke winkelmedewerker kunnen enorm oplopen en zelfs het voortbestaan van je winkel bedreigen. Je bent namelijk wettelijk verplicht om maximaal twee jaar lang het loon van een zieke werknemer door te betalen. Zeker als je maar een kleine winkel hebt, drukt dat zwaar op je bedrijf.

Met een ziekteverzuimverzekering dek je het risico van loondoorbetaling af. Bovendien krijg je met zo’n verzekering vaak ook hulp bij het voorkomen van verzuim en de re-integratie van zieke werknemers.

2. Extra verzekeringen voor zieke werknemers

Behalve met verzuim kun je ook met andere werkgeversrisico’s rond ziekte te maken krijgen. Denk aan langdurige arbeidsongeschiktheid of een tijdelijke werknemer die in de Ziektewet terechtkomt.

Wist je dat iedere retailer risico's loopt?

Brand in je winkel of een storing in je webshop kan omzetverlies betekenen. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Beperk je risico's

Voor zulke risico’s bestaan de volgende aanvullende verzekeringen:

 • Collectieve WIA-verzekering

Een langdurige zieke werknemer moet soms flink inleveren op zijn inkomen, bijvoorbeeld omdat hij geen recht heeft op WIA. Door een collectieve WIA-verzekering af te sluiten, bied je je werknemers niet alleen een extra vangnet, maar ook nog eens een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde.

 • WGA-eigenrisicoverzekering

Ben je eigenrisicodrager geworden voor de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA)? Dan moet je de WGA-uitkering van arbeidsongeschikte werknemers betalen. Met de WGA-eigenrisicoverzekering  breng je dit risico onder bij een verzekeraar.

 • Ziektewet-eigenrisicoverzekering

Ben je eigenrisicodrager voor de Ziektewet? Dan moet je de Ziektewetuitkering betalen van werknemers die in de Ziektewet terechtkomen. Ook dit risico kun je onderbrengen bij je verzekeraar met de Ziektewet-eigenrisicoverzekering.

3. Collectieve nabestaandenverzekering

Het overlijden van een werknemer kan bij nabestaanden hard aankomen, zowel emotioneel als financieel. Met een collectieve nabestaandenverzekering geef je jouw winkelmedewerkers meer financiële zekerheid.

Als een werknemer overlijdt, kunnen de nabestaanden dankzij deze verzekering terugvallen op een eenmalige of maandelijkse uitkering. Een geruststellende gedachte voor je werknemers. Maar ook een waardevolle secundaire arbeidsvoorwaarde, die je wellicht kunt inzetten om winkelpersoneel te werven of langer te behouden.

Tip

Een collectieve verzekering is voor alle werknemers verplicht. Wil je hen zelf laten kiezen of ze wel of niet meedoen met de nabestaandenverzekering? Dan is het Anw-pensioen een goede optie. Meer informatie vind je in het overzicht van nabestaandenvoorzieningen.

4. Collectieve ongevallenverzekering

Stel je voor: je etaleur valt door de winkelruit, je stagiair rijdt met een zware rolkar over zijn voet of je bezorger krijgt een ongeluk met de bedrijfsbestelbus. Een bedrijfsongeval zit soms in een klein hoekje, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Zowel voor je werknemer als voor je bedrijf.

Met een collectieve ongevallenverzekering regel je als goed werkgever een eenmalige uitkering voor werknemers die een arbeidsongeval krijgen. Een uitgebreide ongevallenverzekering dekt alle ongevallen, 24 uur per dag. De dekking bestaat uit het uitkeren van het afgesproken bedrag als de werknemer overlijdt of een uitkering als de werknemer invalide is.

Let op

Sommige cao’s in de detailhandel verplichten ondernemers om een collectieve ongevallenverzekering af te sluiten. Kijk in je eigen cao of dit ook geldt voor jouw bedrijf.

5. Expatverzekering

Steeds meer detailhandelbedrijven ondernemen over de grens, zowel via hun webshops als met fysieke winkels. Heb jij ook internationale aspiraties of zit je bedrijf al in het buitenland?

Wellicht is het dan verstandig om een expatverzekering af te sluiten. Hiermee is je winkelpersoneel tegen de belangrijkste risico’s verzekerd als zij (tijdelijk) in het buitenland werken of wonen.

De verzekering dekt onder meer de kosten van gezondheidszorg. Ook kunnen je werknemers rekenen op de ondersteuning van een alarmcentrale. Hoe meer jij voor je expats regelt, des te meer zij zich met volle aandacht kunnen richten op hun internationale avontuur.

Tips voor werkgevers in de detailhandel

Je personeel goed verzekeren hoeft niet moeilijk te zijn. Benut de volgende tips:

 • Ga voor een personeelspakket
  Je kunt natuurlijk één personeelsverzekering afsluiten. Maar wist je dat je ook meerdere verzekeringen in één voordelig personeelspakket kunt onderbrengen? Je bent dan tegen een aantrekkelijk tarief verzekerd voor de belangrijkste risico’s van het werkgeverschap. Ondersteuning bij het voorkomen van risico’s of het beperken van de gevolgen van een risico is bij zo’n pakket vaak inbegrepen.
 • Of neem een totaalpakket
  Nog beter is het als je het personeelspakket met verschillende bedrijfsverzekeringen combineert. Je stelt dan zelf een compleet pakket voor de detailhandel samen, toegesneden op jouw specifieke wensen. Met de extra pakketkorting ben je nog voordeliger uit en profiteer je optimaal.
 • Check de voorwaarden
  Lees altijd de polisvoorwaarden van de verzekering goed door. In de polisvoorwaarden vind je gegevens over de premie, dekking en eventuele uitsluitingen van die dekking. Schakel een verzekeringsadviseur in voor een goed advies.

Een storing in je webshop kan omzetverlies betekenen. Beperk dit soort risico's met een verzekeringspakket op maat voor de detailhandel.

Dit kun je doen

23 april 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Welke risico’s loop ik met mijn bedrijf?

X
Maak je eigen risicochecklist

Bescherm je bedrijf, jezelf en je personeel met de juiste verzekeringen.

Download

Bonus: Maak je eigen risico-checklist