Winkeliers controleren sollicitant vaker

30 juni 2014
Fraude

Winkeliers controleren vaker of sollicitanten in een landelijk frauderegister staan. In 2013 gebeurde dat 232.000 keer, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD).

Fraude

De stichting beheert sinds 2005 een frauderegister voor de detailhandel. Daarmee kunnen winkeliers nagaan of van een sollicitant een frauduleus verleden bekend is. Ook is het mogelijk dat zij een ex-werknemer hiervoor aanmelden. Zo lieten de ondernemers in het afgelopen jaar 419 fraudeurs in het register plaatsen voor zaken als diefstal.

Volgens de stichting neemt de effectiviteit van het register toe. Steeds meer winkeliers sluiten zich namelijk aan bij het register, waardoor een groter aantal werknemers onder het register valt. Inmiddels gaat het om 830 deelnemende bedrijven met bij elkaar zo’n 200.000 werknemers. Dat is ongeveer 31 procent van de arbeidsmarkt in de detailhandel.

Preventieve werking

Doordat de winkeliers tijdens de sollicitatieprocedure melden dat kandidaten worden gescreend, druipen veel fraudeurs af. Het register heeft volgens de initiatiefnemers dan ook een preventieve werking. De ondernemers kunnen het inzetten naast andere maatregelen tegen fraude, zoals het controleren van de tassen van winkelpersoneel.

Voor het register gelden wel enkele spelregels. Deelnemende winkeliers kunnen bijvoorbeeld alleen specifieke zoekopdrachten doen en krijgen niet een lijst met fraudeurs te zien. Ook is het alleen mogelijk om een fraudeur in het register te laten opnemen als onder meer de arbeidsrelatie is beëindigd en aangifte is gedaan.

Bron: stichting FAD

30 juni 2014

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.