Verloop
Verloop

Hoe kun je ongewenst verloop terugdringen?

Ieder bedrijf heeft te maken met vertrekkende werknemers. Maar het vertrek van waardevol personeel wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Wat kun je doen aan ongewenst verloop?

Het vertrek van personeel kost bedrijven veel geld. Zo is een vertrekkende werknemer vaak minder productief en moet je kosten maken om een vervanger te vinden en in te werken. Daarbij is het extra vervelend als het gaat om een werknemer die door zijn kennis en vaardigheden moeilijk te vervangen is.

Via een exitgesprek kun je soms achterhalen waarom iemand vertrekt. Met die kennis op zak kun je vervolgens voorkomen dat nog meer waardevolle mensen vertrekken. Hieronder lees je welke factoren een rol kunnen spelen bij ongewenst verloop en wat je eraan kunt doen om het terug te dringen.

Tips voor terugdringen verloop

Zorg voor een gezonde werkomgeving

Een gezonde werkomgeving gaat over meer dan alleen goede arbeidsomstandigheden. Het betekent bijvoorbeeld ook dat je aandacht besteedt aan de werksfeer en pesten op het werk aanpakt. Daarnaast voorkom je in een gezonde werkomgeving dat een hoge werkdruk leidt tot werkstress. Het voordeel is dat werknemers hun talenten zo beter tot hun recht kunnen laten komen. Dit vergroot de kans dat ze ook in de toekomst voor je blijven werken.

Leg duidelijke doelstellingen vast

Het is belangrijk dat werknemers weten wat er van hen wordt verwacht. Dit vraagt om duidelijke doelstellingen die zijn gekoppeld aan die van je bedrijf. Hierdoor blijven je werknemers aangehaakt bij de rest van de organisatie en krijgt hun werk meer betekenis. Laat daarom weten wat de missie van je bedrijf is en maak duidelijk welke bijdrage iemand hieraan levert. Ga ook van tijd tot tijd na of de onderlinge verwachtingen nog steeds kloppen.

Uitbreiden personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Geef regelmatig feedback

Werknemers horen graag hoe ze ervoor staan. Met regelmatige feedback krijgen ze eerder het gevoel dat ze een waardevolle bijdrage leveren aan het bedrijf. Je toont niet alleen waardering, maar laat ook zien dat je de werknemer vooruit wilt brengen. Zo kan feedback een mooie gelegenheid zijn om het functioneren te verbeteren. Geef dus geregeld feedback en zorg daarnaast voor terugkoppeling op vaste momenten, zoals het functioneringsgesprek.

Bied voldoende ontwikkelingsmogelijkheden

De meeste werknemers willen zich graag ontwikkelen. Het is dan ook niet verrassend dat een gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden kan leiden tot verloop. Je kunt zorgen voor voldoende groeimogelijkheden door bijvoorbeeld training en opleiding te ondersteunen. Daarnaast kun je gebruikmaken van allerlei alternatieve ontwikkelingsmogelijkheden die je als werkgever vaak niet veel hoeven te kosten.

Regel concurrerende arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden kunnen ten slotte ook een reden zijn om van baan te wisselen. Daarom is het verstandig om te zorgen voor een concurrerend arbeidsvoorwaardenpakket. Denk dan niet alleen aan het salaris, maar ook aan de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals thuiswerken of een telefoon van de zaak. Ga verder na of de beloning van een werknemer die je wilt behouden in de pas loopt met die van andere werknemers die net zo goed presteren.

Meest gelezen

8 tips voor een goede taakverdeling
Een goede taakverdeling houdt rekening met de kwaliteiten en wensen van je medewerkers. Daarmee kunnen zij niet alleen efficiënter werken, maar ook het werkplezier vergroten. Acht manieren om het werk beter te verdelen.

Whitepapers en online tests