Het Nieuwe Werken
Het Nieuwe Werken

4 voordelen van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken geeft werknemers meer flexibiliteit. Zij krijgen hierbij bijvoorbeeld de mogelijkheid om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. Wat zijn de voordelen voor werkgevers?

Werk wordt steeds flexibeler ingericht. Zo maakt het door technologische ontwikkelingen steeds minder uit of je werknemers op kantoor werken of niet. Met hun laptop of tablet kunnen ze overal bij hun bestanden. En daarnaast zal dankzij nieuwe wetgeving het aantal 'Nieuwe Werkers' mogelijk toenemen.

Voor veel werknemers is dit een positieve ontwikkeling. Als zij bijvoorbeeld kunnen thuiswerken, dan kan dit bijdragen aan hun werk-privébalans. Maar ook als werkgever pluk je hier de vruchten van. In dit artikel belichten we de voordelen van Het Nieuwe Werken voor ondernemers met personeel.

Voordelen Het Nieuwe Werken

Werkplezier

Bij Het Nieuwe Werken stuur je werknemers aan op basis van vertrouwen. Dat betekent dat zij zelf grotendeels bepalen hoe ze hun doelen behalen. Ook kijk je niet zozeer naar aanwezigheid als wel naar de output van je personeel. Doordat je werknemers meer controle krijgen over het werk, neemt het werkplezier toe. Veel werknemers kunnen deze vrijheid namelijk wel waarderen en zijn graag bereid om de bijbehorende verantwoordelijkheid te dragen. Zorg er wel voor dat je samen met je medewerkers duidelijke doelen stelt en zorgt voor voldoende kaders.

Productiviteit

Sommige werkgevers vragen zich af of Het Nieuwe Werken de productiviteit hindert. Bij veel vormen hiervan is immers minder sprake van controle. Hoe weet je of werknemers echt aan het werk zijn? In de praktijk blijkt dat veel werknemers hier goed mee om kunnen gaan. Het is daarvoor wel essentieel dat je hen goed voorbereidt op deze manier van werken. Zo kan thuiswerken voor sommigen een flinke sprong in het diepe zijn. Met behulp van training of coaching ontwikkel je de benodigde competenties, zodat zij bijvoorbeeld beter leren plannen en organiseren.

Uitbreiden personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Een adviseur brengt het voor je in kaart.

Kostenbesparing

Een kantoorwerkplek kost in Nederland jaarlijks ongeveer 9000 euro. Dat bedrag bestaat onder meer uit de huur en ICT-kosten. Door werknemers vanuit huis of andere locaties te laten werken, kun je besparen op het aantal vierkante meters. Daarbij moet je in veel gevallen wel geld uittrekken voor een goede werkplek bij je werknemer thuis, maar dat is vaak goedkoper dan het inrichten van werkplekken op kantoor. Een andere besparing is te vinden in de reiskosten. Je werknemers hoeven immers minder vaak naar kantoor te komen met de auto of het openbaar vervoer.

Duurzaamheid

Duurzaam ondernemen staat steeds hoger op de agenda van bedrijven. Het Nieuwe Werken draagt hier een steentje aan bij. Denk dan aan een daling van het aantal autokilometers als je medewerkers de auto vaker laten staan. Toen PwC hier een aantal jaar geleden onderzoek naar deed, bleek dat een besparing van 3,5 miljard autokilometers mogelijk is. Daarvoor is het nodig dat 20 procent van de beroepsbevolking twee dagen per week vanuit huis werkt. Naast dat bedrijven hiermee laten zien dat duurzaamheid voor hen belangrijk is, zorgen zij ook voor een lagere CO2-uitstoot.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests