Verliefde collega's
Verliefde collega's

Vonk slaat over op de werkvloer

In Nederland zijn er zo’n 148.000 relaties op het werk. In totaal gaat het om 4 procent van de werknemers in Nederland. Dat blijkt deze week uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De meeste relaties op het werk zijn in de landbouw, de financiële dienstverlening en bij zakelijke adviesbureaus, waaronder advocatenkantoren. De uitkomst is voor de landbouw overigens geen grote verrassing. In een agrarisch bedrijf werken familieleden namelijk regelmatig samen.

Belangrijke factoren bij het ontstaan van relaties op de werkvloer zijn de omvang van het bedrijf, de samenstelling van het personeels­bestand naar geslacht en leeftijd en het aantal tijdelijke contracten. Zo is de kans op relaties kleiner als werknemers door de inzet van tijdelijke contracten korter in dienst zijn.

Geen verbod

Relaties op het werk kun je als werkgever niet verbieden in verband met het recht op privacy. Om te voorkomen dat relaties op de werkvloer problemen opleveren, kun je hierover wel afspraken maken in een gedragscode. Je kunt je werknemers daarin vragen om relaties op de werkvloer te melden aan de leidinggevende.

Als een relatie op het werk verborgen blijft, heeft dit nogal eens invloed op de werksfeer. Er kan bijvoorbeeld over worden geroddeld of er ontstaat de schijn van belangenverstrengeling. Het laatste is vooral het geval bij een relatie tussen een leidinggevende en een ondergeschikte. Het is in zo'n geval van belang om dit te bespreken met de betrokken werknemers.

Bron: CBS

Meest gelezen

Stappenplan werkoverleg met personeel

10137 Een werkoverleg kom je tegen in ieder bedrijf, maar is niet overal even effectief. Als je het overleg op de juiste manier voert, verhoog je de betrokkenheid van je personeel.

5 manieren om werkplezier te vergroten

5355 Heeft jouw personeel plezier in het werk? Werkplezier is een cruciale factor voor een succesvol bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat het werk leuker wordt voor je werknemers? 5 tips.

Whitepapers en online tests