6 tips voor startende werkgevers

11 maart 2015
Eerste werknemer

Bij het aannemen van je eerste werknemer komt veel kijken. Het is belangrijk dat je daarbij de juiste keuzes maakt. Doe je voordeel met deze praktische tips voor startende werkgevers.

Eerste werknemer

Een succesvol bedrijf draait op goed personeel. Als startende werkgever in de zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening sta je voor de opdracht om de juiste persoon te selecteren. Dit proces wil je natuurlijk vlekkeloos laten verlopen. Voor ondernemers die weinig ervaring hebben met personeel, kan dit een grote uitdaging zijn.

Naarmate je bedrijf groeit, zul je vaker keuzes maken over het in dienst nemen van personeel. Daardoor weet je waar je als werkgever op moet letten. Als dat nog niet het geval is, kun je gebruikmaken van de ervaringen van andere ondernemers.

Eerste werknemer aannemen, 6 tips

1. Bereid je goed voor

De regels rondom personeel zijn complex. Neem daarom voldoende tijd om je voor te bereiden op het werkgeverschap. Bijvoorbeeld via betrouwbare bronnen met informatie over dit onderwerp. Daarnaast kun je deze handige checklist gebruiken om te zien of je klaar bent voor personeel. Het is ook zinvol om je goed te laten adviseren over zaken als arbeidscontracten en personeelsrisico’s

Personeel aannemen?

Dat is goed nieuws, want daarmee gaat je bedrijf groeien. Met dit complete pakket aan personeelsverzekeringen dek je de risico’s van werkgeverschap af en zorg je goed voor je personeel.

Lees verder

2. Zorg voor de juiste timing

Het is belangrijk dat je personeel op het juiste moment aanneemt. Als je dit te vroeg doet, dan heb je misschien nog niet voldoende werk voor je eerste werknemer. Ben je te laat, dan zit je wellicht tot over je oren in het werk. Het is aan te raden om zo veel mogelijk tussen deze twee uitersten te blijven. Je moet in ieder geval zeker weten dat je voor een langere periode aan iemand werk kunt bieden.

3. Vraag jezelf af wie je zoekt

Het vinden van de juiste werknemer begint met jezelf afvragen wie je zoekt. Ga daarbij niet per se op zoek naar een werknemer die exact op je lijkt. Het is juist slim om iemand aan te nemen die beter is dan jezelf en je ook kan aanvullen. Kijk bijvoorbeeld naar zaken waar je niet goed in bent en die je veel tijd kosten. De tijd en energie die je overhoudt, kun je besteden aan het uitbouwen van je bedrijf.

4. Zoek in je netwerk

Ondernemers vinden hun eerste werknemer vooral via hun netwerk. Het voordeel hiervan is dat je de kandidaat al kent. Op basis van je ervaringen (of die van een relatie) kun je makkelijker beslissen of iemand past bij je bedrijf. Ook kom je hiermee relatief snel en goedkoop aan personeel. Je hoeft namelijk geen personeelsadvertenties uit te zetten of een groot aantal kandidaten te interviewen.

5. Ga niet alleen af op het cv

Het is soms verleidelijk om vooral af te gaan op een indrukwekkend cv. Maar kwalificaties alleen zijn niet voldoende om iemands geschiktheid te bepalen. Daarvoor kun je het beste ook doorvragen naar behaalde resultaten in het verleden. Ga na of de sollicitant daar in concrete bewoordingen over kan vertellen. Daarnaast kan het natrekken van referenties zinvol zijn.

6. Wees wendbaar

Het is raadzaam om als startende werkgever wendbaar te blijven. Vooral in het begin kan de hoeveelheid werk namelijk fluctueren. Zo kan er in de ene periode genoeg te doen zijn na het binnenhalen van een grote klant, terwijl dat in een andere periode kan veranderen als die plotseling wegvalt. Door het inzetten van flexibel personeel kun je inspelen op dit soort ontwikkelingen.

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

11 maart 2015

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.