Personeel inhuren flexibele werknemers
Personeel inhuren flexibele werknemers

Alles over flexibel personeel inhuren

Nederland telt steeds meer flexwerkers. Zij werken op basis van verschillende soorten contracten. Wat zijn de belangrijkste flexibele arbeidsvormen en waar moet je onder meer rekening mee houden met personeel inhuren?

Flexibele schil: naast vast personeel ook flexwerkers

Veel ondernemers vinden flexibiliteit belangrijk. Met flexibel personeel inhuren kun je snel inspringen op de wisselende vraag naar jouw producten of diensten.

Zo hebben veel bedrijven een zogenaamde flexibele schil. Dat houdt in dat zij naast vast personeel ook flexwerkers inzetten om pieken en dalen op te vangen.

Het is verstandig om het inhuren van flexibel personeel op de juiste manier te regelen. Als dat niet gebeurt, is het mogelijk dat de gekozen constructie minder flexibel uitpakt en je toch vastzit aan een werknemer.

Voordelen flexibel personeel inhuren

 1. Flexwerkers hebben een frisse blik

  Flexwerkers hebben vaak een frisse blik. Ze wisselen regelmatig van baan en komen bij meerdere bedrijven over de vloer. Ook zijn ze minder gebonden aan een vaste manier van werken. Dit betekent dat je met flexwerkers een grotere kans hebt op verfrissende ideeën en initiatieven.
 2. Grotere wendbaarheid

  Bedrijven hebben meer dan ooit te maken met onzekere omstandigheden. Met flexibel personeel kun je snel inspelen op zowel positieve als negatieve ontwikkelingen. De samenwerking met een flexwerker is relatief eenvoudig aan te gaan en te beëindigen.

Nadelen flexibel personeel inhuren

 1. Lagere betrokkenheid tijdelijk personeel

  Een deel van de flexibele werknemers kiest bewust voor een flexibele arbeidsvorm. Mogelijk zijn ze hierdoor minder betrokken bij het reilen en zeilen van je bedrijf. Dit kan nadelig uitpakken als je verwacht dat je personeel af en toe eens een stapje extra zet.
 2. Minder loyaliteit

  Je kunt vaak eenvoudig afscheid nemen van een flexibele werknemer, maar dat geldt natuurlijk ook andersom. Als het gras elders groener is, kun je zomaar een waardevolle flexwerker kwijt zijn. Daardoor kun je te maken krijgen met een tekort aan personeel

Soorten flexibele werknemers

Je hebt flexwerkers in allerlei soorten en maten. Denk aan: werknemers met een tijdelijk contract, uitzendkrachten, oproepkrachten, freelancers en zzp'ers. Welke flexwerker past het beste bij jouw situatie?Flexibele schil personeel inhuren

Een uitleg over de verschillende soorten flexwerkers:

1. Tijdelijke werknemers inzetten

Een tijdelijke werknemer heeft een dienstverband voor bepaalde tijd oftewel een tijdelijk contract. Dit kan interessant zijn als je voor een niet al te lange, vaststaande periode werk kunt bieden.

Let op: een tijdelijk contract kan automatisch overgaan in een vast contract als je je niet aan de ketenregeling houdt.

Aandachtspunten bij tijdelijke contracten:

 • Houd de einddatum in de gaten
  Tijdelijke contracten vragen om een goede administratie. Als je werknemer aan de slag blijft na het einde van het contract, kan er sprake zijn van een stilzwijgende verlenging.
 • Stel goede contracten op
  Bij een tijdelijk contract moet je rekening houden met allerlei regels. Zo moet je een eventuele proeftijd (indien dit is toegestaan) schriftelijk vastleggen. Als je dat niet doet, is de proeftijd niet geldig.

Goed personeel aannemen

Personeel aannemen

Met dit complete pakket aan personeels­verzekeringen dek je de risico’s van werkgeverschap af en zorg je goed voor je personeel.

2. Uitzendkrachten inhuren

Een uitzendkracht is feitelijk in dienst van het uitzendbureau. Het voordeel hiervan is dat je de uitzendkracht kunt inhuren wanneer dat nodig is en ook zo weer van hem af kunt.

Je hoeft daarnaast geen loonheffingen af te dragen en bij uitval door ziekte zorgt het uitzendbureau voor doorbetaling van het loon. In ruil hiervoor betaal je het uitzendbureau een vast bedrag per uur.

Aandachtspunt bij uitzendkrachten:

 • Ga met het juiste uitzendbureau in zee
  Het is vooral belangrijk dat het uitzendbureau waar je zaken mee doet de loonheffingen afdraagt. Als dat niet gebeurt, kan de Belastingdienst jou hiervoor aansprakelijk stellen.

3. Freelancers of zzp’ers inhuren

Een freelancer of zzp’er is een zelfstandige die voor meerdere opdrachtgevers werkt. Hij kan het werk zelfstandig uitvoeren en inrichten. Omdat het bij het inzetten van een zelfstandige gaat om een commerciële overeenkomst, hoef je in principe geen loonheffingen af te dragen.

Het is wel belangrijk dat de situatie niet lijkt op een dienstverband. Als dat wel het geval is, kan de Belastingdienst alsnog aan de deur kloppen voor loonheffingen.

Aandachtspunten bij zzp'ers:

 • Voorkom een verkapt dienstverband 
  In bepaalde situaties beschouwt de Belastingdienst een zelfstandige als ‘verkapte’ werknemer. Het kan daarom verstandig zijn om te vragen een modelcontract te gebruiken.
 • Wees een goede opdrachtgever
  Je wilt natuurlijk altijd de beschikking hebben over de beste zelfstandigen. Maak jezelf aantrekkelijk en werk aan goed opdrachtgeverschap.

4. Oproepkrachten inhuren

Een oproepkracht heeft vaak een nul uren contract of een min-max contract. Dit kan interessant zijn als je werknemers niet de garantie kunt geven voor voldoende werk.

Is er geen werk, dan hoef je de werknemers niet in te zetten en in de meeste gevallen ook niet te betalen. Is er daarentegen veel werk, dan laat je alle werknemers komen en betaal je ze voor de gewerkte uren.

Wet arbeidsmarkt in balans

Houd rekening met de wetten en regels, zoals de Wet arbeidsmarkt in balans.

Aandachtspunten bij oproepkrachten:

 • Let op het ontstaan van een arbeids­overeenkomst
  Als je niet oppast kan het nul uren contract in bepaalde gevallen automatisch overgaan in een vast contract. Daarbij kan de oproepkracht een vast aantal uren afdwingen. Let dus goed op de regels rondom het nul uren contract.

Zekerheid horecapersoneel

Ga voor zekerheid in de horeca

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Meest gelezen

Nulurencontract, 10 vragen en antwoorden

Met een nulurencontract heb je een grote mate van flexibiliteit, maar tegelijk loop je het risico dat een vaste arbeids­overeenkomst ontstaat. 10 vragen en antwoorden over de juiste toepassing van nulurencontracten.

Vast contract, wat zijn de regels?

Een vast contract sluit je af als je een werknemer langdurig aan je bedrijf wil binden. Maar wat houdt zo’n arbeids­overeenkomst voor onbepaalde tijd in, wanneer sluit je dit contract en hoe beëindig je het?

Hoe werkt detachering van personeel?

Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken. Hoe werkt detachering precies?

Kan een eenmanszaak personeel aannemen?

De term eenmanszaak roept soms vragen op. Bijvoorbeeld de vraag of je dan ook personeel kunt inhuren. Lees meer over de mogelijkheden die je hebt als ondernemer met een eenmanszaak.

Whitepapers en online tests