Arbeidsmarkt
Arbeidsmarkt

Arbeidsmarkt toont tekenen van herstel

Het lijkt erop dat de arbeidsmarkt langzaam opkrabbelt. Zo zijn er tekenen van herstel te zien als het gaat om het aantal banen en vacatures. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

De eerste positieve ontwikkeling is zichtbaar bij het aantal banen van werknemers. De meest recente cijfers van het statistiekbureau laten zien dat de krimp hier minder groot is. Het aantal banen daalde in het tweede kwartaal namelijk met 8000, terwijl de afname in het eerste kwartaal nog 18.000 betrof.

Dit is volgens het CBS in lijn met de toename van het aantal vacatures. Zo nam het aantal openstaande vacatures in het tweede kwartaal van 2014 iets toe. Er waren 4000 vacatures meer dan een kwartaal eerder. Hiermee is het aantal vacatures voor het vierde achtereenvolgende kwartaal gestegen.

Sectoren met grootste stijging

Vooral de handel en zakelijke dienstverlening zorgen voor extra vraag naar arbeid. De commerciële dienstverlening droeg het meest bij aan de toename. Zo leidden de toegenomen bestedingen in de detailhandel tot meer vacatures. Bij de zakelijke dienstverlening ging het vooral om uitzendbureaus.

Een stijging van het aantal vacatures leidt overigens niet onmiddellijk tot een daling van de werkloosheid. Voor sommige vacatures kan het namelijk lastig zijn op korte termijn een geschikte kandidaat te vinden. Ook kan het werven en selecteren van een nieuwe werknemer de nodige doorlooptijd hebben.

Bron: CBS

Meest gelezen

Whitepapers en online tests