Vast versus flexibel personeel
Vast versus flexibel personeel

Vast versus flexibel personeel, de voordelen en nadelen

4777 Het aantal flexibele werknemers is in de afgelopen tijd flink toegenomen. Daarnaast telt Nederland nog steeds miljoenen vaste werknemers. Wat zijn de voordelen en nadelen van vast en flexibel personeel?

Vaste of flexibele werknemers? Bij de start en met name bij de groei van je bedrijf zul je jezelf deze vraag als ondernemer van tijd tot tijd stellen.

Het antwoord kan verschillen, afhankelijk van bijvoorbeeld de groeifase, de branche en de functiecategorie. Ook is het mogelijk dat je zowel vast als flexibel personeel aanneemt.

De arbeidsmarktcijfers laten in elk geval zien dat Nederland steeds flexibeler wordt. Wat zijn de voordelen en nadelen van vast en flexibel?

Vaste werknemers

Vaste werknemers werken op basis van een vast contract. Dat krijgen ze meestal nadat ze een tijdje eerst als flexibele werknemer werkzaam zijn geweest. Maar het komt soms ook voor dat werkgevers meteen een vaste baan aanbieden.

Voordelen vast personeel

  • Loyale werknemers: Met een vast contract toon je loyaliteit naar je werknemer. Je laat hiermee namelijk zien dat je voor een langere periode een arbeidsrelatie wilt aangaan. Andersom kun jij ook rekenen op loyale werknemers. Zij weten immers dat je hen voor een langere tijd nodig hebt en zullen minder snel uitkijken naar een nieuwe werkgever.
  • Waardevolle ervaring: Vaste werknemers draaien meestal voor een langere tijd mee. In die tijdsspanne kunnen ze ervaring opdoen die waardevol is voor je bedrijf. Ze bouwen hechte relaties op met collega’s en klanten, hebben uitgebreid de kans om zich te ontwikkelen binnen het team en leren je producten en diensten door en door kennen.

Nadelen vast personeel

  • Ontslag minder eenvoudig: Het ontslag van een vaste werknemer is minder eenvoudig. Na een eventuele proeftijd komt daar in vrijwel alle gevallen namelijk het UWV of de kantonrechter bij aan te pas. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een tijdelijk contract, dat je niet kunt verlengen. Of een uitzendkracht, die je kunt terugsturen naar het uitzendbureau.
  • Hogere eisen: Het werken met vaste werknemers stelt hogere eisen, zowel aan de werkgever als aan de werknemers. Als je iemand een vast contract aanbiedt, wil je immers voor honderd procent zeker zijn dat het gaat om de juiste persoon. Dat kan vragen om uitgebreide selectieprocedures met bijvoorbeeld kostbare assessments.

Uitbreiden personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Flexibele werknemers

Flexibele werknemers kunnen werkzaam zijn op basis van allerlei soorten contracten. Denk aan oproepcontracten, uitzendcontracten of modelcontracten voor zzp’ers. Tijdelijke contracten worden hier ook nogal eens onder geschaard.

Voordelen flexibel personeel

  • Wendbare organisatie: Ondernemers hebben te maken met een wereld die steeds sneller lijkt te veranderen. Flexibele werknemers kunnen in deze onzekere omstandigheden zorgen voor een wendbare organisatie. Je kunt ze relatief eenvoudig inhuren en de samenwerking vaak met hetzelfde gemak weer beëindigen.
  • Transparante personeels­kosten: Bij veel soorten tijdelijke contracten zijn de personeels­kosten transparant. Als je een uitzendkracht inhuurt, betaal je in veel gevallen bijvoorbeeld een vast bedrag aan het uitzendbureau. De personeels­kosten vallen dan niet opeens hoger uit bij ziekte of arbeidsongeschiktheid van de uitzendkracht.

Nadelen flexibel personeel

  • Minder tevreden personeel: Flexibele werknemers zijn een minder goede keuze als je hecht aan tevreden personeel. Zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat werknemers met een tijdelijk contract minder tevreden zijn met hun baan dan werknemers met een vast contract of uitzicht hierop. Met als uitzondering zzp’ers, zij zijn juist het meest tevreden.
  • Strengere regels: Flexibele werknemers krijgen een steeds betere bescherming. Dat komt onder meer door de Wet werk en zekerheid en de nieuwe zzp-regels. De strengere regels moeten schijnconstructies voorkomen, maar vragen ook om oplettendheid bij de werkgever. Als deze de regels niet goed toepast, kan zomaar sprake zijn van een vast contract.

Meest gelezen

Hoe werkt detachering van personeel?

43499 Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken.

Whitepapers en online tests