Verwachting 2021 MKB ondernemers personeel
Verwachting 2021 MKB ondernemers personeel

Helft ondernemers positief over 2021

221 'In 2021 wordt alles beter.' Dat was de stelling waar bijna 1200 ondernemers op reageerden in januari. In het begin van de maand was bijna twee derde daarvan overtuigd. Maar mede door de nieuwe lockdown en avondklok is dit gezakt naar 51 procent.

Dat blijkt uit de poll van Ondernemen Met Personeel, ingevuld door 1186 ondernemers en leidinggevenden in het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Optimisme bij ondernemers zakt weg

Rond de jaarwisseling wist de meerderheid van de ondernemers in Nederland het zeker: het rampjaar 2020 is voorbij, in 2021 wordt alles beter. Mede door goed nieuws over vaccins zag de toekomst er weer hoopvol uit.

Toen er half januari een verlenging kwam van de lockdown, de vaccinatie vertraging opliep en later besloten werd tot een avondklok, daalde het optimisme bij veel ondernemers. Er werd in de tweede helft van januari dan ook vaker op 'nee' gestemd.

Uitslag poll verwachting 2021:

In 2021 wordt alles beter

Coronasteun van de overheid

Het vooruitzicht voor ondernemers in de horeca en detailhandel is nog niet verbeterd. Velen moeten hun zaak voorlopig nog gesloten houden. 

Gelukkig is er wel financiële steun van de overheid voor getroffen ondernemers. Zo kunnen werkgevers langer gebruikmaken van het noodfonds NOW om het loon van hun werknemers te blijven betalen.

Tips voor de horeca

Ben jij ondernemer in de horeca? Houd je horecazaak overeind. Bekijk nuttige tips om te blijven ondernemen in coronatijd.

Strategie aanpassen in 2021?

Veel ondernemers moeten noodgedwongen hun strategie aanpassen voor 2021 en daarna. Misschien heb je door aangepaste werkzaamheden ineens andere werknemers nodig of zijn sommige functies overbodig. 

Ga aan de slag met strategische personeels­planning en werk met meerdere scenario's. Daarmee kun je sneller inspelen op nieuwe veranderingen en sterker uit de coronacrisis komen.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests