> >

Personeel in de horeca

Hoe ga je om met personeel in de horeca? Hoe kom je aan een goede kok, ober, student of bedrijfsleider? Hoe zit het met contracten, cao's, wetten en regels? En welke risico's zijn er? In onderstaande artikelen lees je veel praktische tips voor werkgevers in de horeca.

Personeel horeca

Checklist horecapersoneel

Ben jij op zoek naar nieuwe werknemers? Kijk of jouw bedrijf er klaar voor is. Doe de checklist en krijg handige tips rondom het aannemen van personeel in de horeca.

Nuttige artikelen

> Personeel werven in de horeca, 10 tips
> Personeelskosten in de horeca
> Werkrooster maken in de horeca, een stappenplan
> 6 verzekeringen voor ondernemers in de horeca

 

How to's over personeel in de horeca

Bedrijfsleider horeca

Bedrijfsleider vinden in de horeca, uitleg en tips

Ben jij op zoek naar een bedrijfsleider of teamleider in de horeca? Dat is geen gemakkelijke opgave. Uitleg over de bedrijfsleider in de horeca en 6 tips om zo’n manager...

Lees verder
Horeca verlof regels vakantieplanning rooster restaurant

Vakantie en verlof in de horeca, dit zijn de regels

Door vakantie- of verlofaanvragen is het soms lastig je personeelsplanning kloppend te krijgen. Hoe pak je dit slim aan, waar moet je op letten en wat zijn de wettelijke...

Lees verder
Ziekteverzuim in de horeca

5 veelgestelde vragen over ziekteverzuim in de horeca

Ziekteverzuim is een belangrijk onderwerp voor horecaondernemers. In een horecazaak kan een zieke werknemer namelijk grote gevolgen hebben. Lees het antwoord op vijf vee...

Lees verder
Payrolling horeca

Payrolling in de horeca, zo werkt het

Als ondernemer in de horeca wil je werknemers flexibel kunnen inzetten zonder dat het je (te) veel kost. Heb je wel eens aan payrolling gedacht? Lees hoe payrolling werk...

Lees verder
Compensatie uren horeca regels CAO

Compensatie-uren in de horeca

Werknemers in de horeca hebben op feestdagen vaak dienst. Ook werken zij nogal eens over. In beide gevallen hebben ze recht op compensatie-uren. Wat houdt dit in en hoe ...

Lees verder
Arbeidsomstandigheden in de horeca

Arbeidsomstandigheden in de horeca, aandachtspunten

Voor werknemers in de horeca is een fijne werksituatie belangrijk. Hierdoor voelen ze zich prettig, houden ze plezier in hun werk en blijven ze gezond. Zo zorg je voor g...

Lees verder

Arbeidscontract verlengen in de horeca

Het verlengen van een tijdelijk arbeidscontract in de horeca is niet moeilijk. Je hoeft eigenlijk maar twee stappen te nemen. Lees hier de regels voor contractverlenging...

Lees verder
Personeel zoeken werven horeca kok

Personeel vinden en behouden in de horeca

In veel steden en dorpen in Nederland is het lastig om goed horecapersoneel te vinden en te behouden. Hoe vind je toch die ene kok die bij je restaurant past? Of hoe kom...

Lees verder
uitzendkracht in de horeca

Uitzendkrachten in de horeca

Soms heb je in de horeca extra personeel nodig, bijvoorbeeld in piekperiodes of bij speciale evenementen. Het inhuren van uitzendkrachten kan dan een aantrekkelijke opti...

Lees verder

Personeelskosten in de horeca

Van salaris en vakantiegeld tot loonheffingen en vergoedingen. Met welke kosten rondom personeel krijg je precies te maken in de horeca? Een overzicht. ...

Lees verder
Flexcontract horeca flexibele arbeidscontracten

Flexibele contracten in de horeca

Welke flexibele arbeidscontracten zijn populair in de horeca en waar moet je op letten bij het aanbieden van een contract? Een overzicht. Oproepcontract horeca ...

Lees verder
Flexibel contract personeel horeca payroll zzp uitzend

Flexibele arbeid in de horeca, voor- en nadelen

Meer dan de helft van de werknemers in de horeca is flexwerker. Waarom? De voordelen en nadelen van werken met flexibel personeel in de horeca. De werkgelegenheid ...

Lees verder

Arbeidsvoorwaarden in de horeca

Geschikt horecapersoneel is lastig te vinden. Met de juiste arbeidsvoorwaarden kun je goede mensen aantrekken. Een overzicht van mogelijke arbeidsvoorwaarden in de horec...

Lees verder
Gedragscode horeca huishoudelijk reglement

Gedragscode horeca, wat, waarom en hoe?

In de horeca is je personeel je visitekaartje. Wil je dat je werknemers zich daarnaar gedragen? Zet dan op een rij wat je precies van hen verwacht. Dit noem je een gedra...

Lees verder

5 redenen voor ontslag in de horeca

Een werknemer ontslaan is nooit leuk. Maar wat als je kelner uit de kassa steelt of je chef-kok steeds weer te laat komt? Dit artikel behandelt vijf mogelijke redenen vo...

Lees verder
Horeca rooster planning werkrooster personeel maken online

Werkrooster maken in de horeca, een stappenplan

Veel ondernemers onderschatten het belang van een goede personeelsplanning. Zeker in de horeca, met zijn piektijden en daluren, is het een heel gepuzzel om steeds de gew...

Lees verder

De voordelen van een functieprofiel in de horeca

Ondernemers in de horeca hebben soms de grootste moeite om geschikte medewerkers te vinden. Het werk stelt hoge eisen en professioneel geschoolde vakkrachten zijn schaar...

Lees verder
Horecabedrijf overnemen

Horecabedrijf met personeel overnemen, 5 tips

Veel horecaondernemers beginnen voor zichzelf door een bestaand bedrijf over te nemen. Dit heeft voordelen, maar er zijn ook aandachtspunten. Vijf tips bij de overname v...

Lees verder
Uurloon horeca

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

Bij uurloon moet je rekening houden met het wettelijk minimumloon. Elk jaar per 1 januari en 1 juli wordt het minimumloon aangepast door de overheid. Hoe zit het met het...

Lees verder
Horecabedrijf starten

Checklist horecabedrijf starten met personeel

Wil je een eigen horecabedrijf starten en iemand in dienst nemen? Dan moet je het nodige regelen. Deze checklist bevat aandachtspunten voor startende horecaondernemers m...

Lees verder
Werken op zondag

Wat zijn de regels voor werken op zondag?

Werken op zondag is steeds meer geaccepteerd. In sommige branches moet je als ondernemer zelfs wel meegaan met deze trend om de concurrentie voor te blijven. Maar hoe zi...

Lees verder
Horecapersoneel gezocht

Personeel werven in de horeca, 10 tips

Goede medewerkers vinden in de horeca, hoe pak je dat aan? Deze tips laten zien hoe je gratis of tegen zeer lage kosten je vacatures onder de aandacht kunt brengen bij v...

Lees verder
Fooien

Hoe ga je in de horeca om met fooien?

Fooien zijn een compliment voor de goede service van je medewerkers. Daarnaast is dit voor hen natuurlijk een mooi financieel extraatje. Hoe ga je hier als horecaonderne...

Lees verder
Horecaverzekeringen

6 verzekeringen voor ondernemers in de horeca

Als horecaondernemer werk je voortdurend aan een prettige beleving voor je gasten. Deze gastvrijheid wil je natuurlijk onder alle omstandigheden blijven bieden. De volge...

Lees verder

Nieuwsberichten over personeel in de horeca

Checklist horeca personeel

Ben jij klaar voor meer horecapersoneel?

Door de aantrekkende economie en de explosieve groei in de horeca, is het voor veel ondernemers lastig om voldoende personeel te vinden. Zorg er daarom voor dat jouw zaa...

Lees verder
Groei bedrijven 2016 snelle groei horeca bouw

Vooral snelle groeiers in bouw en horeca

Het aantal snelgroeiende bedrijven in Nederland is flink toegenomen. Het afgelopen jaar (2016) waren er een stuk meer snelle groeiers dan in de jaren ervoor. Er is voora...

Lees verder
Meer banen in horeca

Aantal banen in de horeca neemt toe

Het gaat goed met ondernemers in de horeca. De omzet groeit en het aantal banen neemt toe. Het totaal aantal horecabedrijven in Nederland is nu 51.600, meldt het Centraa...

Lees verder
Onderbetaling in horeca

Onderbetaling in de horeca

Als horecaondernemer met personeel heb je te maken met diverse wetten en regels. De Inspectie SZW controleert of ondernemers zich houden aan bijvoorbeeld de Wet op minim...

Lees verder
Ziekteverzuim horeca

Ziekteverzuim het laagst in de horeca

In de horeca is het ziekteverzuim het laagst. Het ging in het tweede kwartaal van 2015 om een percentage van 2,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau ...

Lees verder
Horecapersoneel

Horeca ziet aantal vacatures flink stijgen

Het aantal vacatures in de horeca is sterk toegenomen. In het eerste kwartaal kwamen er twintigduizend vacatures bij, een recordaantal sinds 2008. Dat meldt het Centraal...

Lees verder
Lonen horeca

Lonen in de horeca het meest gestegen

De lonen in de sector horeca en toerisme zijn in 2014 gestegen met 2,9 procent. Het gaat daarbij om de hoogste stijging van alle sectoren. Dit bleek onlangs uit de Loonw...

Lees verder
Horeca

Vacatures groeien het hardst in de horeca

De vraag naar personeel steeg vorig jaar het hardst in de horeca. Het aantal vacatures in deze branche groeide met 106 procent. Dat meldt Monsterboard op basis van het e...

Lees verder
Arbeidskosten

Arbeidskosten in horeca het laagst

In de horeca zijn de arbeidskosten gemiddeld 18 euro per gewerkt uur. Daarmee zijn deze kosten in vergelijking met andere sectoren het laagst. Dat blijkt uit cijfers van...

Lees verder

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.