Vakantiegeld berekenen, zo doe je dat

- bijgewerkt op 07 april 2020
Vakantiegeld personeel berekenen betalen

Ieder bedrijf in Nederland is verplicht om zijn werknemers jaarlijks vakantiegeld te betalen. Maar hoeveel? En wanneer? Dit zijn de regels over vakantiegeld berekenen en betalen.

Vakantiegeld personeel berekenen betalen

Vakantiegeld, de regels

De basisregels zijn:

  • Je betaalt minimaal 8% van het totale bruto jaarsalaris.
  • Dit bruto jaarsalaris wordt berekend over de periode van 1 juni t/m 31 mei.
  • Je moet het vakantiegeld uitbetalen in mei, tenzij je dit schriftelijk anders afspreekt met je werknemer.
  • Als je werknemer uit dienst gaat, bereken je het bedrag waar hij tot op dat moment recht op heeft. Dit bedrag betaal je direct uit, bij zijn laatste salaris (de eindafrekening).
  • Als een werknemer meer dan 3 keer het minimumloon verdient, mag je met hem afspreken dat je alleen vakantiegeld berekent over het bedrag tot 3 keer het minimumloon.

De volledige regels vind je in de Wet minimumvakantiebijslag.

Let op: je cao kan afwijken

De hoogte van het bedrag en de maand van uitbetaling kunnen anders bepaald zijn in een cao. Controleer dus of in de cao voor jouw bedrijfstak bepalingen zijn opgenomen over vakantiegeld.

Als je bedrijf niet aan een cao is gebonden, mag je zelf afwijkende afspraken maken met je werknemer. Deze leg je vast in de arbeidsovereenkomst of in je personeelshandboek. Maar het minimum van 8% en de jaarlijkse uitbetaling van het vakantiegeld blijven verplicht.

Vakantiegeld uitstellen?

Je mag de betaling van vakantiegeld niet zomaar uitstellen. Je mag wel schriftelijk met je werknemer een ander moment van uitbetaling afspreken. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je (tijdelijk) betalingsproblemen hebt.

Let op

Je werknemer moet het nadrukkelijk eens zijn met uitstel van het vakantiegeld. Je mag een werknemer niet onder druk zetten om akkoord te gaan met je voorstel. Leg het vervolgens schriftelijk vast met een handtekening van beide partijen.

Tip

Ben je in de problemen gekomen door een noodsituatie, zoals de coronacrisis, dan kun je via de overheid compensatie krijgen voor je loonkosten. Lees meer over werktijdverkorting en NOW.

Vakantiegeld berekenen

De standaardberekening voor vakantiegeld is:

Bruto maandsalaris X gewerkte maanden X percentage vakantiegeld = uit te betalen vakantiegeld

Hoe werkt dit in de praktijk? Hieronder twee rekenvoorbeelden:

1. Henk

Werknemer Henk heeft een volledig jaar gewerkt. Zijn bruto maandsalaris is 2500 euro. Voor jouw bedrijf geldt het standaardtarief van 8% aan vakantiegeld.

Berekening vakantiegeld Henk:

2500 euro X 12 maanden X 0,08 = 2400 euro

Henk krijgt in de maand mei 2400 euro aan vakantietoeslag uitbetaald.

2. Lidia (ziek)

Lidia was het hele jaar (vanaf 1 juni) ziek en is na overleg, halverwege het jaar (per 1 december) uit dienst getreden. Ze kreeg tot die tijd haar volledige loon uitbetaald vanwege cao-afspraken. Ze heeft dus ook recht op 6 maanden aan vakantiegeld. Haar bruto maandsalaris is 2500 euro.

Berekening vakantiegeld Lidia:

2500 euro X 6 maanden X 0,08 = 1200 euro

Lidia krijgt dus in de maand december (bij de eindafrekening) 1200 euro aan vakantietoeslag.

Vakantiegeld maandelijks reserveren

Als ondernemer is het slim om het vakantiegeld per werknemer, per maand, te reserveren. Zo voorkom je problemen in mei. Als je niet op tijd het vakantiegeld uitbetaalt, kun je een boete krijgen. Deze wettelijke verhoging kan oplopen tot 50% van het verschuldigde loon.

Tip

Zorg er dus voor dat je altijd rekening houdt met het betalen van vakantiegeld. Dit is een vast onderdeel van je totale personeelskosten.

Vakantiegeld of vakantietoeslag?

De officiële term voor het uitbetalen van een extra geldbedrag voor de vakantie, is vakantietoeslag. Het wordt ook wel vakantiebijslag genoemd.

De term ‘vakantiegeld’ wordt veel gebruikt, maar gaat officieel gezien over iets anders. Namelijk het normale loon dat een werknemer krijgt tijdens zijn vakantie.

Tip

Vermeld dus bij de uitbetaling en reservering van dit bedrag op de loonstrook de term ‘vakantietoeslag’ om alle verwarring te voorkomen.

Vragen over vakantietoeslag

Maar hoe zit het met een zieke werknemer, heeft hij ook recht op volledig vakantiegeld? Mag je ook maandelijks vakantiegeld uitbetalen? En wat zijn vakantiebonnen?

Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het artikel Hoeveel vakantietoeslag uitbetalen en wanneer? 

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

- bijgewerkt op 07 april 2020

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Wat zijn de kosten van personeel?

X
Kosten van personeel

Krijg grip op je personeelskosten met dit gratis whitepaper.

Download

En ga direct aan de slag met slimme bespaartips.