Nieuwe spelregels voor sollicitaties

22 oktober 2013
Spelregels voor sollicitaties

De Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement (NVP) komt met nieuwe 'spelregels' voor sollicitatieprocedures. De veelgebruikte sollicitatiecode is gemoderniseerd en stipt nu ook het onderwerp social media aan.

Spelregels voor sollicitaties

De sollicitatiecode moet volgens de NVP zorgen voor een transparante en eerlijke behandeling van sollicitanten. Het is niet verplicht om de sollicitatiecode te volgen, maar in de praktijk houden veel werkgevers zich wel aan deze norm.

Toestemming vragen

In de bijgewerkte versie wordt voor het eerst gerept over social media. Zo staat in de code dat werkgevers toestemming moeten vragen aan sollicitanten als zij via het internet (zoals social media) inlichtingen over hen inwinnen.

Deze regel botst met de praktijk dat veel werkgevers vaak ongevraagd googelen naar sollicitanten. Daarbij komt ook informatie op social media naar boven. Volgens de NVP is deze informatie echter niet altijd betrouwbaar.

Volgens de code moet je een sollicitant daarom meedelen dat je informatie op websites en social media hebt geraadpleegd. Ook moet je deze informatie met hem bespreken en aangeven waar je die hebt gevonden.

Disciplinaire maatregelen

Een andere wijziging is de mogelijkheid om disciplinaire maatregelen te treffen tegen werkgevers die zich niet aan de sollicitatiecode houden. Dit heeft alleen betrekking op werkgevers die lid zijn van de NVP. Zij kunnen bijvoorbeeld worden geroyeerd als lid.

Bron: NVP

22 oktober 2013

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.