Juiste werknemer vinden
Juiste werknemer vinden

Juiste werknemer vinden kost MKB veel moeite

Slechts 15 procent van het midden- en kleinbedrijf (MKB) in Nederland vindt het makkelijk om nieuwe medewerkers te vinden. Mensen met de juiste kwalificaties aantrekken is het grootste obstakel.

Dat blijkt uit een onderzoek van vacaturesite Indeed onder 314 ondernemers en HR-verantwoordelijken in het MKB.

Kandidaten genoeg

Opvallend genoeg geeft 26 procent van de ondervraagden aan ‘te veel’ reacties te krijgen op een online vacature. Aan de andere kant vindt 30 procent het aantal reacties op een geplaatste vacature juist te mager.

Niet geschikt

Voor bijna de helft (43 procent) is het aantrekken van kandidaten met de juiste kwalificaties de grootste uitdaging. Ruim een derde (36 procent) heeft moeite met het vinden van medewerkers die passen in de bedrijfscultuur. Ook de tijd die het kost om nieuwe medewerkers te werven vormt voor 31 procent een hobbel.

Ervaren professionals gezocht

‘Ervaren professionals’ blijken de moeilijkst te werven werknemers. 56 procent van de ondervraagde MKB'ers geeft aan hier de meeste moeite mee te hebben, gevolgd door ‘starters’ (20 procent), ‘managers’ (10 procent) en ‘seizoenswerkers’ (7 procent).

Moeite met vacatureteksten

Veel bedrijven hebben moeite met het schrijven van vacatureteksten. 29 procent vindt het lastig om een accurate functieomschrijving op te stellen en 28 procent vindt het vooral ingewikkeld om die functieomschrijving aansprekend te maken.

Aantrekkelijker worden

Veel MKB’ers zijn bereid stappen te nemen om aantrekkelijker te worden voor nieuw talent. 47 procent wil best flexibele werktijden aanbieden, maar slechts 23 procent staat welwillend tegenover thuiswerken. Verder wil 25 procent kandidaten wel een laptop of telefoon van de zaak geven en is 19 procent bereid tot hogere salarissen.

Andere interessante conclusies uit het onderzoek:

  • Nog via de post
    Bij bijna de helft van de ondervraagden (48 procent) zijn nog sollicitaties per post welkom. De meest genoemde mogelijkheid om te solliciteren is via e-mail (71 procent). Bijna de helft van de MKB-bedrijven heeft het sollicitatieproces geoptimaliseerd voor mobiel (46 procent).
  • Seizoenswerkers en freelancers
    34 procent van de MKB-bedrijven neemt seizoenswerkers aan en ruim de helft neemt werknemers op projectbasis of freelancers aan (57 procent).

  • Soms langer dan 4 maanden
    Bij ruim twee derde van de bedrijven (68 procent) duurt het aannemen van nieuw personeel minimaal een maand. 11 procent zegt er zelfs langer dan 4 maanden over te doen.

Bron: Indeed

Meest gelezen

Whitepapers en online tests