Spelregels voor sollicitaties
Spelregels voor sollicitaties

Nieuwe spelregels voor sollicitaties

De Nederlandse Vereniging voor Personeels­management (NVP) komt met nieuwe 'spelregels' voor sollicitatieprocedures. De veelgebruikte sollicitatiecode is gemoderniseerd en stipt nu ook het onderwerp social media aan.

De sollicitatiecode moet volgens de NVP zorgen voor een transparante en eerlijke behandeling van sollicitanten. Het is niet verplicht om de sollicitatiecode te volgen, maar in de praktijk houden veel werkgevers zich wel aan deze norm.

Toestemming vragen

In de bijgewerkte versie wordt voor het eerst gerept over social media. Zo staat in de code dat werkgevers toestemming moeten vragen aan sollicitanten als zij via het internet (zoals social media) inlichtingen over hen inwinnen.

Deze regel botst met de praktijk dat veel werkgevers vaak ongevraagd googelen naar sollicitanten. Daarbij komt ook informatie op social media naar boven. Volgens de NVP is deze informatie echter niet altijd betrouwbaar.

Volgens de code moet je een sollicitant daarom meedelen dat je informatie op websites en social media hebt geraadpleegd. Ook moet je deze informatie met hem bespreken en aangeven waar je die hebt gevonden.

Disciplinaire maatregelen

Een andere wijziging is de mogelijkheid om disciplinaire maatregelen te treffen tegen werkgevers die zich niet aan de sollicitatiecode houden. Dit heeft alleen betrekking op werkgevers die lid zijn van de NVP. Zij kunnen bijvoorbeeld worden geroyeerd als lid.

Bron: NVP

Meest gelezen

Stappenplan sollicitatieprocedure

14782 Van een functieprofiel opstellen tot het tekenen van het contract. Welke stappen neem je tijdens een sollicitatieprocedure? In 8 stappen een nieuwe werknemer aannemen.

Whitepapers en online tests