Snelgroeiende bedrijven
Snelgroeiende bedrijven

Stijgende lijn van aantal snelgroeiende bedrijven

Het aantal snelgroeiende bedrijven toont sinds vorig jaar weer een stijgende lijn. In 2015 ging het om een toename van 10 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland telde vorig jaar 7460 snelgroeiende bedrijven. Volgens het CBS vallen bedrijven in deze categorie als zij in drie jaar tijd jaarlijks minimaal 10 procent groeien qua werknemers. Deze groei is mogelijk doordat zij meer personeel aannemen of doordat zij een ander bedrijf overnemen.

De cijfers over de afgelopen jaren laten zien dat het aantal snelgroeiende bedrijven voor het eerst in vijf jaar weer is toegenomen. Dit aantal ligt nu weer op het niveau van 2011. In totaal waren bij snelgroeiende bedrijven vorig jaar zo’n 527.000 mensen werkzaam, inclusief flexwerkers.

Groeiers

Uitzendbureaus en restaurants

Snelgroeiende bedrijven zijn vooral uitzendbureaus en restaurants. Maar ook gaat het om softwareontwikkelaars, wegvervoerders en ingenieurs- en organisatieadviesbureaus. Dat met name restaurants snel groeien, is overigens in lijn met berichten over een toename van het aantal banen in de horeca.

Het statistiekbureau keek ook naar het aantal gazellen. Dit zijn snelgroeiende bedrijven die niet ouder zijn dan vijf jaar. Vorig jaar telde Nederland 670 van dit soort bedrijven. Binnen deze groep gaat het opnieuw vooral om uitzendbureaus en restaurants, maar ook om bedrijven in de kinderopvang en cafés.

Bron: CBS

Meest gelezen

Whitepapers en online tests