De belangrijkste pensioenwijzigingen op een rij

20 augustus 2013
wijzigingen in het pensioenstelsel

Dat het nieuwe regeerakkoord een aantal wijzigingen in het huidige pensioenstelsel bevat, weten we. Maar wat verandert er precies? En wat zijn de gevolgen? Een overzicht van de consequenties voor jou en je personeel.

wijzigingen in het pensioenstelsel

AOW-leeftijd omhoog

Sinds 1 januari 2013 ligt de AOW-leeftijd op 65 jaar plus een maand. De komende jaren zet deze verhoging door. Als het aan de huidige regering ligt, komt de AOW-leeftijd al in 2018 uit op 66 en in 2021 op 67 jaar.

Gevolgen voor collectief pensioen

De pensioenleeftijd van collectieve pensioenregelingen ligt nu veelal vast op 65 jaar. De overheid verhoogt de pensioenrichtleeftijd per 1 januari 2014 naar 67 jaar. Bovendien worden vanaf 1 januari 2014 de mogelijkheden beperkt om in zo’n regeling fiscaal vriendelijk pensioen op te bouwen.

Aanpassing arbeidsovereenkomsten en pensioenregelingen

Door de wijzigingen moeten alle arbeidsovereenkomsten en pensioenregelingen worden onderzocht en waar nodig gecorrigeerd. De ontslagdatum, die in veel arbeidsovereenkomsten bijvoorbeeld nog op 65 jaar staat (dat sinds 1 januari 2013 in strijd is met gelijke behandelingswetgeving), zal moeten worden aangepast naar (ten minste) de AOW-gerechtigde leeftijd. Daarnaast  wordt per 1 januari 2014 in een collectieve pensioenregeling de pensioenrichtleeftijd voor toekomstige pensioenopbouw verhoogd naar 67 jaar.

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Gratis whitepaper met:

  • Je eigen risico-checklist
  • Tips van ondernemers
  • Top 5 verzekeringen per branche

Download whitepaper

De gaten die ontstaan tussen de AOW-uitkering en het collectieve pensioen vragen om flexibiliteit in de pensioenregeling. Het vervroegen en uitstellen van de uitkeringen van het collectieve pensioen behoren tot de mogelijkheden, net als het vervroegd in laten gaan van het deeltijdpensioen.

Juridische procedures

Uiteraard dien je de juridische procedures rond het wijzigen van arbeidsvoorwaarden correct en zorgvuldig te volgen. Denk bijvoorbeeld aan het instemmingsrecht van de ondernemingsraad en de werknemer.

20 augustus 2013

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Welke risico’s loop ik met mijn bedrijf?

X
Maak je eigen risicochecklist

Bescherm je bedrijf, jezelf en je personeel met de juiste verzekeringen.

Download

Bonus: Maak je eigen risico-checklist