Hoe helpt een verzekeringsadviseur mij?

- bijgewerkt op 19 maart 2019
Advies verzekeringen MKB

Een verzekeringsadviseur helpt je om zakelijke risico’s af te dekken. Dat kan door hulp te bieden bij verzekeren, maar soms ook met advies om risico’s te voorkomen of beperken. Lees wat een verzekeringsadviseur voor je kan betekenen.

Advies verzekeringen MKB

Veel particuliere verzekeringen zijn online te regelen in een paar muisklikken. Bij ondernemersverzekeringen ligt dat minder voor de hand. Zakelijke risico’s en de bijbehorende verzekeringen zijn namelijk een stuk complexer. Veel ondernemers schakelen daarom een verzekeringsadviseur in.

Vijf vragen over de verzekeringsadviseur

Een verzekeringsadviseur is deskundig op het gebied van verzekerbare risico’s. Ook heeft hij of zij uitgebreide kennis van de voorwaarden van bijvoorbeeld bedrijfsverzekeringen en personeelsverzekeringen

Je leest hieronder in vijf vragen en antwoorden hoe een adviseur je bedrijf vooruithelpt.

1. Wat doet een verzekeringsadviseur?

Een verzekeringsadviseur is een onafhankelijke partij die voor je op zoek gaat naar de beste verzekering. Hij maakt een keuze uit het aanbod van een groot aantal verzekeraars. Je kunt daardoor rekenen op een verzekeringspakket dat is toegesneden op je bedrijf.

Tijdens de looptijd van de verzekering is hij bovendien het aanspreekpunt bij schade. Een adviseur helpt je ook om tussentijds je risico's en verzekeringen te evalueren en aan te passen waar nodig.

Vrij baan voor je bedrijf

Als ondernemer droom je van succes. Je wilt bijvoorbeeld een goed product in de markt zetten en je bedrijf laten groeien. Een Erkend MKB-adviseur kan je helpen om jouw bedrijfsrisico's te beperken, zodat jij je kunt focussen op je droom.

Zoek een adviseur

2. Krijg ik alleen advies over verzekeren?

Veel adviseurs zijn gespecialiseerd in verzekeringen, maar steeds vaker helpen ze je met meer dan verzekeren alleen.

Zo werken de meeste adviseurs op basis van risicomanagement. Dat wil zeggen dat ze de risico’s in je bedrijf in kaart brengen. Denk aan risico’s op het gebied van bedrijfsactiviteiten, bedrijfsmiddelen, veiligheid, mobiliteit, personeel, milieu en vergunningen.

De adviseur brengt daarvoor een bezoek aan je bedrijf. Na het inventariseren van de risico’s stuurt hij je een uitgebreide rapportage toe. Daarin staan de bedrijfs- en ondernemersrisico’s die je loopt. Aan de hand daarvan kun je zelf bepalen of je deze wilt voorkomen, beperken en/of verzekeren. Dit draagt bij aan de continuïteit van je bedrijf.

Tip

Een adviseur helpt je in 3 stappen op weg. Welke stappen? Bekijk deze handige infographic.

3. Hoe vind ik een goede verzekeringsadviseur?

De eerste stap is het vinden van een verzekeringsadviseur. Je kunt die onder andere vinden via de website van een verzekeraar. Daar zoek je bijvoorbeeld een erkend verzekeringsadviseur bij jou in de buurt.

Je kunt zelf contact opnemen met een adviseur en je situatie bespreken. Als je een verzekeringsadviseur hebt gekozen, deel je wat meer informatie over je onderneming en op basis daarvan ontvang je een offerte op maat voor het advies en de eventuele verzekeringen.

4. Hoe weet ik of het gaat om een goed advies?

Verzekeringsadviseurs zijn aan wettelijke regels gebonden. Zo hebben ze onder meer een zorgplicht. Dat houdt in dat ze in het belang van de klant moeten handelen, ook als ze een advies geven.

Verder stelt de overheid eisen aan hun opleiding en moeten zij in het bezit zijn van een vergunning. Zonder deze vergunning mogen zij hun werk als verzekeringsadviseur niet uitoefenen.

Daarnaast zijn er verzekeringsadviseurs met een kwaliteitsstempel van een verzekeraar, zoals de Erkend MKB-adviseur. Een adviseur met dit kwaliteitsstempel heeft de beschikking over speciale faciliteiten, waardoor maatwerk mogelijk is en een andere prijsstelling voor de klant.

Hiermee kan hij ondernemers beter helpen bij het managen van risico’s. Dankzij deze extra’s onderscheidt hij zich positief ten opzichte van de andere verzekeringsadviseurs.

5. Betaal ik voor het advies van de verzekeringsadviseur?

Voor veel verzekeringen ontvangt de adviseur provisie. Dit is een vergoeding die in je premie is verwerkt. Voor enkele verzekeringen is dit niet meer toegestaan. In die gevallen zal een adviseur zijn vergoeding op een andere manier in rekening brengen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om een tarief per gewerkt uur, per taak of een abonnement voor terugkerende werkzaamheden. Er zijn ook adviseurs die al volledig werken op basis van dit beloningssysteem. Dan weet je altijd duidelijk wat je waarvoor betaalt en dit is dus niet verwerkt in de premie van de verzekeraar.

'Het belangrijkste risico op personeelsgebied is ziekteverzuim. Een verzuimverzekering is geen overbodige luxe. Vooral als je minder dan 25 werknemers hebt, ben je heel kwetsbaar.'

 

Barbara Stoopman-Steffens, Erkend MKB-adviseur. Ook goed advies nodig?

Vind een adviseur bij jou in de buurt

- bijgewerkt op 19 maart 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Welke risico’s loop ik met mijn bedrijf?

X
Maak je eigen risicochecklist

Bescherm je bedrijf, jezelf en je personeel met de juiste verzekeringen.

Download

Bonus: Maak je eigen risico-checklist