Wat houdt een Anw-gatverzekering in?

- bijgewerkt op 05 juni 2018
Anw-gatverzekering

Een Anw-gatverzekering biedt inkomenszekerheid aan de nabestaanden van een overleden werknemer. Dat kan een welkome aanvulling zijn, omdat zij niet altijd bij de overheid kunnen aankloppen voor een uitkering.

Anw-gatverzekering

De Algemene nabestaandenwet (Anw) is bedoeld als een vangnet voor de partner en de kinderen van je werknemer. Maar door allerlei voorwaarden vallen niet alle nabestaanden onder deze wet. Ook is de Anw-uitkering laag en er is maar een beperkte periode recht op een uitkering.

De Anw-uitkering is verder inkomensafhankelijk. Zo wordt de uitkering al gekort als de partner een eigen inkomen heeft van een kleine 800 euro per maand. Als het salaris van de partner een bepaalde grens overschrijdt, is er zelfs helemaal geen recht op een uitkering. Ook eindigt de uitkering als de partner hertrouwt of gaat samenwonen en als hij/zij geen kind meer verzorgt onder de 18 jaar.

Voorwaarden Anw-uitkering

De achterblijvende partner heeft in een beperkt aantal gevallen recht op een Anw-uitkering van de overheid. Dat is het geval als:

 • de overleden werknemer in Nederland woonde of werkte, én
 • de partner nog niet de AOW-leeftijd heeft, én
 • de partner op de dag van overlijden van de werknemer aan één van de volgende voorwaarden voldoet:
  • de partner zorgt voor een kind dat jonger is dan 18 jaar
  • de partner is minimaal 45 procent arbeidsongeschikt

In de overige gevallen zijn nabestaanden aangewezen op wat voor de overleden werknemer is geregeld. Dat kan een partnerpensioen zijn, maar dat is niet altijd aanwezig.

Wat kost mijn Anw-gat?

Wil je weten wat de financiële gevolgen zijn bij het overlijden van een werknemer? Gebruik dan deze handige reken-voorbeelden. Daarmee zie je direct wat de kosten zijn.

Bereken

Wat is een Anw-gat?

De term Anw-gat of Anw-hiaat wordt gebruikt voor een pensioentekort bij het overlijden van een werknemer. Dus bij overlijden nog voordat hij met pensioen gaat. Dat tekort kan ontstaan als de achterblijvende partner weinig of niets ontvangt op grond van de Anw, maar ook als het nabestaandenpensioen uit het hoofdpensioen onvoldoende is.

Wat houdt een Anw-gatverzekering in?

De Anw-gatverzekering is een oplossing voor je werknemers om het Anw-gat te dichten. De nabestaanden van een werknemer lopen bij overlijden daardoor minder risico op inkomensverlies. De verzekering zorgt namelijk voor een maandelijkse uitkering tot aan de AOW-leeftijd.

Andere namen voor de Anw-gatverzekering zijn: Anw-hiaatverzekering, Anw-pensioen of tijdelijk partnerpensioen.

Let op

Verzekeraars keren bij deze verzekering niet altijd uit tot aan de daadwerkelijke AOW-leeftijd van de nabestaanden. Het is mogelijk dat zij de grens van de nu bekende AOW-leeftijd hanteren, terwijl de AOW-leeftijd in de toekomst verder zal stijgen. De AOW-leeftijd is wettelijk gekoppeld aan de levensverwachting. De verwachting is dat de AOW-leeftijd daardoor verder stijgt naar ruim 71 jaar.

In het slechtste geval betekent dit dat een nabestaande zelf vier jaar financieel moet overbruggen totdat hij zelf een AOW-uitkering krijgt.

Tip

 • Kies de juiste verzekeringen voor je bedrijf. Lees het gratis whitepaper, inclusief een handige risico-checklist.

Voordelen Anw-gatverzekering

Een Anw-gatverzekering biedt voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

 • Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde: Voor een werknemer is een Anw-gatverzekering een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Hiermee kun je als werkgever goede werknemers aantrekken en behouden.
 • Minder voorwaarden aan uitkering: De overheid stelt allerlei voorwaarden aan een Anw-uitkering, waardoor de kans op een uitkering klein is. Bij een Anw-gatverzekering is dit niet het geval.
 • Past binnen een beperkt budget: Bij een beperkt budget is het ook mogelijk om je werknemers deze zekerheid te bieden. Je kunt hen de premie namelijk geheel of gedeeltelijk zelf laten betalen.

Advies over risico's en verzekeringen

Wil je advies over risico's en verzekeringen voor je personeel? Een adviseur ondersteunt je daar graag bij. Ontdek welke adviseurs er bij jou in de buurt zijn om je verder te helpen.

Als een werknemer overlijdt, blijft hun familie vaak met lege handen achter. Met het Anw-pensioen bied je jouw werknemers, hun gezinnen en jezelf een oplossing.

Ga voor zekerheid

- bijgewerkt op 05 juni 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Advies nodig over een mogelijk Anw-gat?

X

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten?
Vraag het aan een adviseur.

Plan afspraak