Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

wijzigingen in het pensioenstelsel
wijzigingen in het pensioenstelsel

De belangrijkste pensioenwijzigingen op een rij

Dat het nieuwe regeerakkoord een aantal wijzigingen in het huidige pensioenstelsel bevat, weten we. Maar wat verandert er precies? En wat zijn de gevolgen? Een overzicht van de consequenties voor jou en je personeel.

AOW-leeftijd omhoog

Sinds 1 januari 2013 ligt de AOW-leeftijd op 65 jaar plus een maand. De komende jaren zet deze verhoging door. Als het aan de huidige regering ligt, komt de AOW-leeftijd al in 2018 uit op 66 en in 2021 op 67 jaar.

Gevolgen voor collectief pensioen

De pensioenleeftijd van collectieve pensioenregelingen ligt nu veelal vast op 65 jaar. De overheid verhoogt de pensioenrichtleeftijd per 1 januari 2014 naar 67 jaar. Bovendien worden vanaf 1 januari 2014 de mogelijkheden beperkt om in zo’n regeling fiscaal vriendelijk pensioen op te bouwen.

Aanpassing arbeids­overeenkomsten en pensioenregelingen

Door de wijzigingen moeten alle arbeids­overeenkomsten en pensioenregelingen worden onderzocht en waar nodig gecorrigeerd. De ontslagdatum, die in veel arbeids­overeenkomsten bijvoorbeeld nog op 65 jaar staat (dat sinds 1 januari 2013 in strijd is met gelijke behandelingswetgeving), zal moeten worden aangepast naar (ten minste) de AOW-gerechtigde leeftijd. Daarnaast  wordt per 1 januari 2014 in een collectieve pensioenregeling de pensioenrichtleeftijd voor toekomstige pensioenopbouw verhoogd naar 67 jaar.

Verzekeringen ondernemers noodzakelijk

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

De gaten die ontstaan tussen de AOW-uitkering en het collectieve pensioen vragen om flexibiliteit in de pensioenregeling. Het vervroegen en uitstellen van de uitkeringen van het collectieve pensioen behoren tot de mogelijkheden, net als het vervroegd in laten gaan van het deeltijdpensioen.

Juridische procedures

Uiteraard dien je de juridische procedures rond het wijzigen van arbeidsvoorwaarden correct en zorgvuldig te volgen. Denk bijvoorbeeld aan het instemmingsrecht van de ondernemingsraad en de werknemer.

Meest gelezen

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten.

Whitepapers en online tests