Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Advies verzekeringen MKB
Advies verzekeringen MKB

Hoe helpt een verzekerings­adviseur mij?

Een verzekerings­adviseur helpt je om zakelijke risico’s af te dekken. Dat kan door hulp te bieden bij verzekeren, maar soms ook met advies om risico’s te voorkomen of beperken. Lees wat een verzekerings­adviseur voor je kan betekenen.

Vijf vragen over de verzekerings­adviseur

Veel particuliere verzekeringen zijn online te regelen in een paar muisklikken. Bij ondernemers­verzekeringen ligt dat minder voor de hand. Zakelijke risico’s en de bijbehorende verzekeringen zijn namelijk een stuk complexer. Veel ondernemers schakelen daarom een verzekerings­adviseur in.

Een verzekerings­adviseur is deskundig op het gebied van verzekerbare risico’s. Ook heeft hij of zij uitgebreide kennis van de voorwaarden van bijvoorbeeld bedrijfs­verzekeringen en personeels­verzekeringen

Je leest hieronder in vijf vragen en antwoorden hoe een adviseur je bedrijf vooruithelpt.

1. Wat doet een verzekerings­adviseur?

Een verzekerings­adviseur is een onafhankelijke partij die voor je op zoek gaat naar de beste verzekering. Hij maakt een keuze uit het aanbod van een groot aantal verzekeraars. Je kunt daardoor rekenen op een verzekeringspakket dat is toegesneden op je bedrijf.

Tijdens de looptijd van de verzekering is hij bovendien het aanspreekpunt bij schade. Een adviseur helpt je ook om tussentijds je risico's en verzekeringen te evalueren en aan te passen waar nodig.

Een zakelijke verzekerings­adviseur inzetten? Bekijk 5 voordelen.

2. Krijg ik alleen advies over verzekeren?

Veel adviseurs zijn gespecialiseerd in verzekeringen, maar steeds vaker helpen ze je met meer dan verzekeren alleen. 

Ondernemer risico's

Vrij baan voor je bedrijf

Als ondernemer droom je van succes en wil je je bedrijf laten groeien. Een Erkend MKB-adviseur kan je helpen om jouw bedrijfsrisico's te beperken, zodat jij je kunt focussen op je droom.

Zo werken de meeste adviseurs op basis van risicomanagement. Dat wil zeggen dat ze de risico’s in je bedrijf in kaart brengen. Denk aan risico’s op het gebied van:

  • bedrijfsactiviteiten,
  • bedrijfsmiddelen,
  • veiligheid,
  • mobiliteit,
  • personeel,
  • milieu en
  • vergunningen.

De adviseur brengt daarvoor een bezoek aan je bedrijf. Na het inventariseren van de risico’s stuurt hij je een uitgebreide rapportage toe.

Daarin staan de bedrijfs- en ondernemersrisico’s die je loopt. Aan de hand daarvan kun je zelf bepalen of je deze wilt voorkomen, beperken en/of verzekeren. Dit draagt bij aan de continuïteit van je bedrijf.

Een adviseur helpt je in 3 stappen op weg. Welke stappen? Bekijk deze handige infographic.

3. Hoe vind ik een goede verzekerings­adviseur?

De eerste stap is het vinden van een verzekerings­adviseur. Je kunt die onder andere vinden via de website van een verzekeraar. Daar zoek je bijvoorbeeld een erkend verzekerings­adviseur bij jou in de buurt.

Je kunt zelf contact opnemen met een adviseur en je situatie bespreken. Als je een verzekerings­adviseur hebt gekozen, deel je wat meer informatie over je onderneming en op basis daarvan ontvang je een offerte op maat voor het advies en de eventuele verzekeringen.

4. Hoe weet ik of het gaat om een goed advies?

Verzekerings­adviseurs zijn aan wettelijke regels gebonden. Zo hebben ze onder meer een zorgplicht. Dat houdt in dat ze in het belang van de klant moeten handelen, ook als ze een advies geven.

Verder stelt de overheid eisen aan hun opleiding en moeten zij in het bezit zijn van een vergunning. Zonder deze vergunning mogen zij hun werk als verzekerings­adviseur niet uitoefenen.

Daarnaast zijn er verzekerings­adviseurs met een kwaliteitsstempel van een verzekeraar, zoals de Erkend MKB-adviseur. Een adviseur met dit kwaliteitsstempel heeft de beschikking over speciale faciliteiten, waardoor maatwerk mogelijk is en een andere prijsstelling voor de klant.

Hiermee kan hij ondernemers beter helpen bij het managen van risico’s. Dankzij deze extra’s onderscheidt hij zich positief ten opzichte van de andere verzekerings­adviseurs.

5. Betaal ik voor het advies van de verzekerings­adviseur?

Voor veel verzekeringen ontvangt de adviseur provisie. Dit is een vergoeding die in je premie is verwerkt. Voor enkele verzekeringen is dit niet meer toegestaan. In die gevallen zal een adviseur zijn vergoeding op een andere manier in rekening brengen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om een tarief per gewerkt uur, per taak of een abonnement voor terugkerende werkzaamheden. Er zijn ook adviseurs die al volledig werken op basis van dit beloningssysteem. Dan weet je altijd duidelijk wat je waarvoor betaalt en dit is dus niet verwerkt in de premie van de verzekeraar.

Personeel verzekeren ja of nee

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

Meest gelezen

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten.

Whitepapers en online tests