5 vragen van werkgevers over de leaseauto

11 februari 2015
Leaseauto

Een auto van de zaak is voor sommige werknemers noodzakelijk, maar kan ook een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn. Lees het antwoord op vijf vragen van werkgevers over de leaseauto.

Leaseauto

1. Wat is een leaseauto?

Een leaseauto is een auto die ter beschikking wordt gesteld via een leaseconstructie. Als leasenemer oftewel lessee sluit je daarvoor een overeenkomst met een leasemaatschappij. De auto staat op hun naam en dit betekent vaak dat je geen omkijken hebt naar zaken als wegenbelasting en onderhoud. Tegelijk beschikt de werknemer voor wie je de overeenkomst sluit over een auto die zo goed als nieuw is.

2. Wat zijn de kosten van een leaseauto?

In de eerste plaats betaal je de leasekosten voor de betreffende auto. Deze kosten zijn vastgelegd in de overeenkomst met de leasemaatschappij. Daarnaast ben je uiteraard brandstofkosten verschuldigd. Meestal worden die afgerekend met een tankpas die bij de leaseauto wordt geleverd. Ten slotte is het mogelijk dat je een eigen risico moet betalen bij schade aan een leaseauto.

Let op

Je kunt de schade aan een leaseauto niet altijd doorberekenen aan een werknemer. Zo hoeft hij schade die is veroorzaakt onder werktijd in de regel niet te betalen. Bij opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer kan sprake zijn van een uitzondering.

Klaar voor (meer) personeel?

Beantwoord tien vragen met ja of nee. En zie meteen of je klaar bent voor (meer) personeel. Na afloop ontvang je een persoonlijk rapport met tips.

Doe de checklist

3. Moet ik rekening houden met een bijtelling?

Bij privégebruik van een leaseauto tel je een bedrag op bij het loon van de werknemer. Deze fiscale bijtelling bedraagt in veel gevallen 22 procent van de catalogusprijs van de auto. Bij milieuvriendelijke auto’s kan sprake zijn van een lagere bijtelling. Als een werknemer niet meer dan 500 privékilometers rijdt, dan vervalt de bijtelling. De werknemer moet dan wel een sluitende rittenregistratie kunnen overleggen. De ritten voor woon-werkverkeer gelden daarbij als zakelijke kilometers.

4. Hoe leg ik afspraken over leaseauto’s vast?

Afspraken over leaseauto’s kun je vastleggen in een autoregeling en een berijdersovereenkomst. In een autoregeling staan meestal algemene afspraken die voor de hele organisatie gelden. Je beschrijft daarin bijvoorbeeld wie recht heeft op een auto van de zaak en welke normbedragen gelden per functie. Daarnaast kun je een berijdersovereenkomst opstellen voor individuele afspraken, zoals een eigen bijdrage bij privégebruik.

5. Kan ik een leaseauto weer intrekken?

De leaseauto van een werknemer kun je niet zomaar intrekken. Een auto van de zaak behoort namelijk tot de arbeidsvoorwaarden van een werknemer. Je kunt die alleen in uitzonderingsgevallen eenzijdig wijzigen. Zo moet je onder meer een zwaarwichtig belang hebben bij de wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Ook dien je de werknemer voldoende te compenseren voor het verlies van de leaseauto.

11 februari 2015

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.