5 vragen van werkgevers over de leaseauto

- bijgewerkt op 22 november 2019
Leaseauto

Een auto van de zaak is voor sommige werknemers noodzakelijk, maar het kan ook een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn. Lees het antwoord op vijf vragen van werkgevers over de leaseauto.

Leaseauto

1. Wat is een leaseauto?

Een leaseauto is een auto die ter beschikking wordt gesteld via een leaseconstructie. Als leasenemer, oftewel lessee, sluit je daarvoor een overeenkomst met een leasemaatschappij.

De auto staat op naam van de leasemaatschappij en dat betekent vaak dat je geen omkijken hebt naar zaken als wegenbelasting en onderhoud. En jouw werknemer mag rijden in een auto die zo goed als nieuw is.

2. Wat zijn de kosten van een leaseauto?

In de eerste plaats betaal je de leasekosten voor de betreffende auto. Deze kosten zijn vastgelegd in de overeenkomst met de leasemaatschappij. Daarnaast ben je uiteraard brandstofkosten verschuldigd. Meestal worden die afgerekend met een tankpas die bij de leaseauto wordt geleverd.

Krijg grip op personeelskosten

Lees het gratis whitepaper met daarin:

  • De waarde van personeel
  • Personeelskosten op een rij
  • 5 manieren om te besparen

Download whitepaper

Ten slotte is het mogelijk dat je een eigen risico moet betalen bij schade aan een leaseauto.

Let op

Je kunt de schade aan een leaseauto niet altijd doorberekenen aan een werknemer. Zo hoeft hij schade die is veroorzaakt onder werktijd in de regel niet te betalen. Bij opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer kan sprake zijn van een uitzondering.

3. Moet ik rekening houden met bijtelling?

Bij privégebruik van een leaseauto (meer dan 500 kilometer per jaar) moet er bijtelling betaald worden. In veel gevallen is dit 22 procent van de catalogusprijs van de auto. Bij milieuvriendelijke auto’s kan sprake zijn van een lagere bijtelling (4%). 

Let op

Als een werknemer niet meer dan 500 privékilometers rijdt, dan vervalt de bijtelling. De werknemer moet dan wel een goede rittenregistratie bijhouden als bewijsmateriaal. De ritten voor woon-werkverkeer gelden als zakelijke kilometers.

  • Wie betaalt de bijtelling?

Het bedrag voor de bijtelling keer je als werkgever uit aan je werknemer. Dit bedrag mag je (verdeeld over 12 maanden) optellen bij het loon. Je werknemer moet uiteindelijk de volledige bijtelling zelf betalen aan de belastingdienst bij zijn aangifte inkomstenbelasting

Je kunt met je werknemer ook een eigen bijdrage afspreken. Hij betaalt dan zelf een deel voor het privégebruik van de leaseauto. De eigen bijdrage trek je dan af van het bedrag dat je hem geeft voor de bijtelling. Deze eigen bijdrage mag nooit meer zijn dan de totale bijtelling (4 of 22%).

4. Hoe leg ik afspraken over leaseauto’s vast?

Afspraken over leaseauto’s kun je vastleggen in een autoregeling en een berijdersovereenkomst.

In een autoregeling staan meestal algemene afspraken die voor de hele organisatie gelden. Je beschrijft daarin bijvoorbeeld wie recht heeft op een auto van de zaak en welke normbedragen gelden per functie. De autoregeling kun je opnemen in een personeelshandboek.

Daarnaast kun je een berijdersovereenkomst opstellen voor individuele afspraken, zoals een eigen bijdrage bij privégebruik.

5. Kan ik een leaseauto weer intrekken?

De leaseauto van een werknemer kun je niet zomaar intrekken. Een auto van de zaak behoort namelijk tot de secundaire arbeidsvoorwaarden van een werknemer.

Je kunt alleen in bijzondere gevallen de arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen. Zo moet je onder meer een 'zwaarwegend belang' hebben bij de wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Ook moet je dan de werknemer voldoende compenseren voor het verlies van de leaseauto.

Gratis whitepaper met:

  • Je eigen risico-checklist
  • Tips van ondernemers
  • Top 5 verzekeringen per branche

Download whitepaper

- bijgewerkt op 22 november 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.