Calamiteitenverlof
Calamiteitenverlof

Calamiteitenverlof, 5 vragen en antwoorden

Wat als je werknemer een dringend privéprobleem heeft en daardoor niet kan werken. Moet je hem dan betaald verlof geven? En hoelang? 5 vragen en antwoorden over calamiteitenverlof.

1. Wat is calamiteitenverlof?

In de wet arbeid en zorg (artikel 4.1) wordt gesproken over calamiteitenverlof en ander kortdurend verzuim­verlof.

Verlof bij noodgeval

Je werknemers hebben recht op deze vorm van verlof als zij niet kunnen werken vanwege 'onvoorziene' of 'zeer bijzondere persoonlijke' omstandigheden. Hieronder vind je de wettelijke regels en enkele voorbeelden van calamiteitenverlof.

2. Wanneer geef je calamiteitenverlof?

In de wet staan een aantal richtlijnen voor het geven van calamiteitenverlof en ander kortdurend verzuim­verlof. Je werknemers hebben er recht op in de volgende 4 gevallen. Bij:

  • Onvoorziene omstandigheden die een onmiddellijke onderbreking van de arbeid vergen.
    Bijvoorbeeld: 
    • Als het huis van je werknemer in brand staat.
  • Zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden.
    Bijvoorbeeld: 
    • Als je werknemer met spoed naar het ziekenhuis moet.
    • Om de bevalling van de eigen partner bij te wonen.
    • Rondom het overlijden van een huisgenoot of naaste familie. (In de wet vind je specifieke richtlijnen per situatie.)
  • Een verplichting volgens de wet of overheid waarvan de vervulling niet in de vrije tijd kan plaatsvinden.
    Bijvoorbeeld:
    • Het verplicht verschijnen in de rechtbank.
  • De uitoefening van het actief kiesrecht.
    Bijvoorbeeld:
    • Stemmen tijdens lokale of landelijke verkiezingen.

Calamiteitenverlof door ziekte?

In sommige gevallen kun je ook calamiteitenverlof of kortdurend zorgverlof geven bij ziekte van een naaste. Bijvoorbeeld als je werknemer tijdelijk voor een ziek kind moet zorgen en er niemand anders is die dat kan doen.

Door het coronavirus werd er veel aanspraak gemaakt op calamiteitenverlof. Als een werknemer tijdelijk zijn kinderen moet opvangen of voor besmette familieleden moet zorgen mocht je hem calamiteitenverlof of kortdurend zorgverlof geven.

Geef een werknemer de tijd om nieuwe kinderopvang te regelen. Maak in overleg met je werknemer afspraken hierover. Mogelijk heeft hij recht op zorgverlof voor een langere periode.

Ziek kind?

Heeft je werknemer verlof nodig om voor een ziek kind te zorgen? Dan kun je kortdurend zorgverlof geven.

Personeel aannemen ja of nee

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

3. Loon doorbetalen bij calamiteitenverlof?

Ja. Als werkgever ben je verplicht het loon volledig door te betalen aan je werknemer tijdens calamiteitenverlof en ander kortdurend verzuim­verlof. Je werknemer heeft wel een meldingsplicht.

Calamiteitenverlof melden

Je werknemer moet de opname van het verlof, zo mogelijk, vooraf aanvragen en de reden noemen. Als dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld bij ziekenhuisopname met spoed, moet hij het melden zodra hij hiertoe in staat is.

Je mag je werknemer achteraf vragen om te bewijzen of de reden voor opname van het calamiteitenverlof geldig was.

Geen reden voor afwezigheid

Als je werknemer geen goede reden heeft om afwezig te zijn, dan kun je een paar dingen doen. Bijvoorbeeld loon inhouden. Lees er meer over in het artikel Werknemer komt niet opdagen, wat nu?

4. Hoelang duurt calamiteitenverlof? Calamiteitenverlof noodgeval calamiteit zorg verlof werknemer

De duur van calamiteitenverlof is volgens de wet 'een korte, naar billijkheid te berekenen tijd'. In overleg met je werknemer en naar eigen inzicht kun je de verlofperiode bepalen.

Dit verlof kan van een paar uren tot een paar dagen duren, afhankelijk van de situatie. Je geeft iemand bijvoorbeeld een dag de tijd om een dringend probleem op te lossen. Of je geeft je werknemer zelf de ruimte om te beslissen wanneer hij weer gaat werken. In de wet staan hierover verder geen specifieke richtlijnen. 

Wanneer is calamiteitenverlof verplicht?

Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van de situatie. Je bent als werkgever verplicht een redelijk verzoek tot calamiteitenverlof toe te kennen. Je mag het opgenomen verlof niet aftrekken van de vakantiedagen waar je werknemer ook recht op heeft.

5. Verschil calamiteitenverlof en buitengewoon verlof?

Verlof voor een huwelijk of verhuizing valt niet onder calamiteitenverlof. Hierover is wettelijk niets bepaald. Daarom worden dit soort zaken geschaard onder bijzonder verlof of buitengewoon verlof.

Als je bedrijf een cao heeft, kunnen daar regels in staan over bijzonder of buitengewoon verlof. Als je bedrijf geen cao heeft, kun je zelf afspraken maken hierover met je personeel en deze vastleggen in een personeels­handboek of in individuele arbeids­overeenkomsten met je werknemers.

Naast calamiteitenverlof zijn er allerlei soorten verlof, zoals zwangerschapsverlof, geboorteverlof en zorgverlof. Meer over deze vormen van verlof lees je in het artikel Alle vormen van verlof op een rij.

Extra rouwverlof geven?

Bij het overlijden van een naaste kun je werknemers de tijd geven om te rouwen. Rouwverlof is (nog) niet wettelijk geregeld. In de cao voor jouw branche kunnen regels staan voor verplicht rouwverlof. Is er geen cao van toepassing? Dan kun je zelf afspraken maken met je werknemers over rouwverlof.

Wet over rouwverlof

Er is inmiddels een voorstel om wettelijk rouwverlof in te voeren.

Vrij baan voor je bedrijf

Vrij baan voor je bedrijf

Als ondernemer droom je van succes en wil je je bedrijf laten groeien. Een adviseur kan je helpen om jouw bedrijfsrisico's te beperken, zodat jij je kunt focussen op je droom.

Vragen over calamiteiten verlof

  • Wat is calamiteiten verlof?

    Je werknemers hebben recht op calamiteiten verlof als zij niet kunnen werken vanwege onvoorziene of zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden. Bijvoorbeeld bij een noodgeval voor je werknemer, zoals een brand in huis of als je werknemer met spoed naar het ziekenhuis moet.

  • Hoe kan ik verlof bijhouden?

    Er zijn verschillende manieren om verlof bij te houden. Vroeger gebeurde dat op papieren verlofkaarten. Tegenwoordig heb je ook digitale verlofkaarten, bijvoorbeeld een sjabloon in Excel. Daarnaast is er handige (online) software voor verlofregistratie. En je hebt ook verlofapps voor smartphones.

  • Wanneer is salaris tijdens verlof verplicht?

    Dat is afhankelijk van het soort verlof. De meeste wettelijke vormen van verlof zijn betaald, zoals zwangerschapsverlof, vakantieverlof, calamiteiten verlof en bijzonder verlof. Daarnaast kunnen er in de cao voor jouw bedrijf regels staan over betaald en onbetaald verlof.

  • Welke regels zijn er voor vakantieverlof?

    Vakantie kun je ook zien als een vorm van verlof. Je werknemers hebben recht op een aantal vakantiedagen per jaar. In principe mag een werknemer zelf bepalen wanneer hij vakantie opneemt. Alleen als er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn mag je een vakantieaanvraag afwijzen. Tijdens vakantieverlof moet je het loon verplicht doorbetalen.

Meest gelezen

7 vragen en antwoorden over ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is een verlofregeling voor werknemers met kinderen. Door tijdelijk minder te werken, kunnen zij meer tijd besteden aan de zorg voor hun gezin. Wat moet je als werkgever hierover weten? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Whitepapers en online tests