Vacatures bouw
Vacatures bouw

Bouw optimistisch over vacatures

Steeds meer ondernemers in de bouw zijn positief gestemd over het aantal vacatures. Als daarnaast naar alle sectoren wordt gekeken, zijn het aantal optimisten en pessimisten met elkaar in evenwicht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uit de vacature-indicator blijkt dat ondernemers in de bouw in november positiever waren over het verwachte verloop van de vacatures dan in oktober. Sinds januari 2013 verbetert hun stemming onafgebroken en in november is het hoogste niveau bereikt sinds de start van de meting in 1998.

Zowel in de bouw als in de industrie zijn de optimisten al ongeveer een jaar in de meerderheid. Dat geldt niet voor werkgevers in de commerciële dienstverlening. De stemming is daar al maanden nagenoeg hetzelfde. Werkgevers die pessimistisch zijn over het aantal vacatures, zijn hier nog steeds nipt in de meerderheid.

Toename vacatures

Het CBS publiceerde in november al positieve cijfers over het aantal openstaande vacatures. Dit is in het derde kwartaal van 2014 weer toegenomen en kwam eind september uit op ongeveer 113.000. Dat zijn er vijfduizend meer dan een kwartaal eerder. Het aantal vacatures neemt hiermee voor het vijfde kwartaal op rij toe.

De groei van het aantal vacatures was zichtbaar in alle sectoren. Deze was echter het duidelijkst bij de handel en in de industrie. Volgens het statistiekbureau is dat in lijn met de groei die beide bedrijfstakken dit jaar doormaakten. Zo steeg het ondernemersvertrouwen hier naar het hoogste niveau in bijna vier jaar.

Bron: CBS

Meest gelezen

Loontabellen in de bouw, zo werkt het

In de bouw wordt gewerkt met loontabellen en garantielonen. Je hebt loontabellen voor bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers. Hoe werkt het precies? En wat zijn de lonen op dit moment? Een overzicht.

G-rekening, wat is het en hoe werkt het?

Werk je met uitzendkrachten? Of leen je zelf wel eens personeel uit? Dan kun je te maken krijgen met een zogeheten g-rekening. Wat is een g-rekening? Hoe gebruik je hem precies? En hoe kom je eraan?

Cao in de bouw, hoe zit dat?

Heb je een bouwonderneming? Dan kan het zijn dat jouw bedrijf onder de regeling van een verplichte collectieve arbeids­overeenkomst (cao) valt. Wat wordt in een cao eigenlijk geregeld en wat moet je er als ondernemer met personeel over weten? Je leest het hier.

Whitepapers en online tests