Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

WAB wet arbeidsmarkt balans bouw personeel
WAB wet arbeidsmarkt balans bouw personeel

WAB toepassen in de bouw, tips voor werkgevers

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) heeft grote gevolgen voor werkgevers in de bouw. Wat is er veranderd? En hoe pas je de WAB toe? Een stappenplan voor ondernemers in de bouw.

Bekijk dit artikel voor:

In de bouw wordt veel gewerkt met zzp'ers, oproepkrachten, uitzendkrachten en payrollers. De overheid wil de groei van dit soort flexibele arbeid aan banden leggen en vast bouw­personeel weer aantrekkelijk maken. De WAB moet daarvoor zorgen.

Wat is de WAB?

De Wet arbeidsmarkt in balans is een pakket met aanpassingen van bestaande wetten. Deze nieuwe regels moeten het voor werkgevers mogelijk maken om personeel in dienst te nemen zonder daarbij grote risico's te lopen.

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) trad op 1 januari 2020 in werking.

WAB toepassen in de bouw, 6 stappen

Hoe kun je de wijzigingen uit de WAB toepassen binnen jouw bouwbedrijf? Volg de volgende zes stappen. 

Bouwondernemer risico

Ken jij de risico's in de bouw?

In de bouw ligt een ongeluk op de loer. Hoe kun je risico's voorkomen en de schade beperken? Zorg dat jouw bouwbedrijf blijft bestaan als het even tegenzit.

Stap 1. Personeels­strategie aanpassen

Door de wijzigingen in de WAB wordt het duurder om flexibel personeel in te zetten. De risico's rondom vast personeel worden juist kleiner.

Dat vraagt mogelijk om een aanpassing van je strategische personeels­planning. Bedenk goed: Welke werknemers heb ik nu en in de toekomst nodig? Wat gaat dat kosten? Wat zijn de risico's?

 • Ontslag eenvoudiger
  Door de aanpassingen in het ontslagrecht loop je minder risico met werknemers die bij jou onder contract staan. Door de WAB is ontslag ook mogelijk als er sprake is van een optelsom van omstandigheden. Dit noemen ze de cumulatiegrond.

 • Meer tijdelijke contracten
  Je mag iemand vanaf 2020 weer drie tijdelijke contracten aanbieden in drie jaar tijd. Hierdoor hoef je minder snel iemand een contract voor onbepaalde tijd te geven. Je zit dus minder snel 'vast' aan een werknemer.

Werknemers die bij jou onder contract staan, hebben wel recht op loondoorbetaling bij ziekte. Beperk dit risico: voorkom hoge verzuim­kosten en extra ‘gedoe’.

Stap 2. Arbeidscontracten controleren

Kijk goed welke impact de WAB heeft op nieuwe en bestaande arbeidscontracten. Zo zijn er enkele belangrijke nieuwe regels voor oproepcontracten:

 1. Iemand met een nulurencontract of een min-maxcontract is alleen verplicht te werken als je hem minimaal vier dagen van tevoren oproept.
 2. Zeg je een oproep tot werken korter dan vier dagen van tevoren af, dan moet je de oproepkracht toch uitbetalen.
 3. Bij voortzetting of verlenging van het contract moet je minimaal dezelfde arbeidsuren beloven als het jaar ervoor. Dit kun je doen in een nieuw contract of per brief.

Ook bij de verlenging van een arbeidscontract is het slim om na te gaan of er niet iets staat in het contract dat botst met de nieuwe regels in de WAB.

Stap 3. Juiste WW-premie betalen

Sinds 1 januari 2020 is er een lage en een hoge WW-premie. Je moet bij de loonaangifte de juiste WW-premie afdragen.

 • De lage WW-premie pas je toe op alle werknemers met een vast contract (arbeids­overeenkomst voor onbepaalde tijd), behalve als het een oproepcontract is.
 • De hoge WW-premie pas je toe op alle andere werknemers. Dus degenen met een tijdelijk contract, oproepcontract of een ander flexibel contract.
 • Het verschil tussen de hoge en de lage WW-premie is 5 procentpunt. De premiepercentages worden jaarlijks opnieuw vastgesteld.

Stap 4. Payrolling herzien

Als je werknemers inzet via payrolling moet je goed opletten. Overleg met het payrollbedrijf welke maatregelen zij hebben genomen en maak duidelijke afspraken, want:

 • Onder de WAB krijgen payrollers die bij jou werken bijna dezelfde status als je eigen werknemers. Zij hebben recht op dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, behalve het pensioen. Het pensioen wordt door het payrollbedrijf geregeld.

Uitzendkrachten in de bouw hebben ook recht op gelijk loon en secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit wordt de inlenersbeloning genoemd.

Stap 5. Ontslagprocedure aanpassen

Omdat het ontslagrecht wordt aangepast, heeft dit ook impact op de ontslagprocedure binnen je bedrijf. Het wordt nu iets eenvoudiger om een werknemer te ontslaan. Je kunt daardoor eerder de gang naar een rechter overwegen. Laat je hierover altijd goed informeren door een jurist.

Blijf wel een zo volledig mogelijk ontslagdossier opbouwen. Hoe meer bewijsmateriaal er is, hoe groter de kans dat een ontslag wordt goedgekeurd door de rechter.

Transitievergoeding
In veel gevallen moet je een transitievergoeding betalen bij ontslag. Door de WAB zijn er sinds 2020 een paar aanpassingen die je moet doorvoeren bij de berekening van de transitievergoeding, namelijk:

 • Je werknemer heeft al vanaf zijn eerste werkdag recht op een transitievergoeding, ook tijdens de proeftijd.
 • Voor elk jaar dienstverband betaal je een derde bruto maandsalaris aan transitievergoeding. Dit geldt ook voor de jaren na tien jaar dienstverband.

Stap 6. Informeer je personeel

Controleer je personeels­handboek en pas de tekst aan, waar nodig. Maak een nieuwe versie en informeer je personeel over de aanpassingen.

Als er aanpassingen moeten komen in de individuele arbeidscontracten van je werknemers, is het zaak op tijd in gesprek te gaan, zodat je rechtsgeldige contracten hebt.

WAB en de bouw-cao

In de verschillende bouw-cao's worden de regels van de WAB verder uitgewerkt. Het kan zijn dat de regels iets afwijken van de landelijke wetswijzigingen. Deze afwijkingen zullen altijd ten gunste zijn van je werknemers.

Kijk dus goed wat er in de voor jou geldende cao geschreven staat en pas die regels toe. De overkoepelende cao Bouw & Infra zal maatgevend zijn voor veel bedrijven in de bouw.

In de strijd om bouw­personeel is goed werkgeverschap belangrijker dan ooit. Zorg dus dat je de WAB correct toepast. Daarmee zul je je huidige team tevreden houden en kun je nieuwe werknemers aantrekken.

Bouwondernemer

Specialist in de bouw

Wat doe je als er schade is veroorzaakt tijdens de bouw of je gereedschap is gestolen? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Loontabellen in de bouw, zo werkt het

In de bouw wordt gewerkt met loontabellen en garantielonen. Je hebt loontabellen voor bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers. Hoe werkt het precies? En wat zijn de lonen op dit moment? Een overzicht.

G-rekening, wat is het en hoe werkt het?

Werk je met uitzendkrachten? Of leen je zelf wel eens personeel uit? Dan kun je te maken krijgen met een zogeheten g-rekening. Wat is een g-rekening? Hoe gebruik je hem precies? En hoe kom je eraan?

Cao in de bouw, hoe zit dat?

Heb je een bouwonderneming? Dan kan het zijn dat jouw bedrijf onder de regeling van een verplichte collectieve arbeids­overeenkomst (cao) valt. Wat wordt in een cao eigenlijk geregeld en wat moet je er als ondernemer met personeel over weten? Je leest het hier.

Whitepapers en online tests