Preventief ontslag wint aan populariteit

30 augustus 2013

Bedrijven en instellingen lopen de laatste tijd vooruit op mindere tijden door medewerkers preventief te ontslaan via het UWV. Dat blijkt uit berichtgeving van NUzakelijk.

Bij preventief ontslag krijgen medewerkers in een vroeg stadium te horen dat ze hun baan verliezen, tot een halfjaar voordat dit daadwerkelijk gebeurt. Volgens het UWV gaat het daarbij om arbeidsplaatsen die structureel vervallen. Bijvoorbeeld omdat er blijvend minder werk is, zoals in de bouw. Ook in de zorg is preventief ontslag toegestaan nu zorgaanbieders vrezen voor de op handen zijnde bezuinigingen in de thuiszorg.

Niet alle bedrijven komen voor preventief ontslag in aanmerking. ‘Bedrijven met een tijdelijk dipje van minder dan 26 weken, kunnen voor ontslag niet bij het UWV terecht’, stelt een persvoorlichter van het UWV in het artikel.

Versoepeling arbeidsrecht

Volgens hoogleraar Ton Wilthagen van de Universiteit van Tilburg zou je het verlenen van preventief ontslag ‘een vorm van versoepeling van het ontslagrecht’ kunnen noemen, ook al past het in de huidige regelgeving van het ontslagrecht.

Deze regelgeving zou voor veel werkgevers te streng zijn, waardoor ze die nu omzeilen met flexconstructies en tijdelijke contracten. ‘Dat krijg je als je een verouderde wet heel lang niet moderniseert. Dan zoekt de praktijk naar oplossingen’, concludeert Wilthagen.

Bron: Jaap Roelants van NUzakelijk

30 augustus 2013

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.