Preventief ontslag wint aan populariteit

Bedrijven en instellingen lopen de laatste tijd vooruit op mindere tijden door medewerkers preventief te ontslaan via het UWV. Dat blijkt uit berichtgeving van NUzakelijk.

Bij preventief ontslag krijgen medewerkers in een vroeg stadium te horen dat ze hun baan verliezen, tot een halfjaar voordat dit daadwerkelijk gebeurt. Volgens het UWV gaat het daarbij om arbeidsplaatsen die structureel vervallen. Bijvoorbeeld omdat er blijvend minder werk is, zoals in de bouw. Ook in de zorg is preventief ontslag toegestaan nu zorgaanbieders vrezen voor de op handen zijnde bezuinigingen in de thuiszorg.

Niet alle bedrijven komen voor preventief ontslag in aanmerking. ‘Bedrijven met een tijdelijk dipje van minder dan 26 weken, kunnen voor ontslag niet bij het UWV terecht’, stelt een persvoorlichter van het UWV in het artikel.

Versoepeling arbeidsrecht

Volgens hoogleraar Ton Wilthagen van de Universiteit van Tilburg zou je het verlenen van preventief ontslag ‘een vorm van versoepeling van het ontslagrecht’ kunnen noemen, ook al past het in de huidige regelgeving van het ontslagrecht.

Deze regelgeving zou voor veel werkgevers te streng zijn, waardoor ze die nu omzeilen met flexconstructies en tijdelijke contracten. ‘Dat krijg je als je een verouderde wet heel lang niet moderniseert. Dan zoekt de praktijk naar oplossingen’, concludeert Wilthagen.

Bron: Jaap Roelants van NUzakelijk

Meest gelezen

Mijn werknemer wil ontslag nemen, wat nu?

Als een werknemer zelf ontslag wil nemen, kan dat doorgaans vrij gemakkelijk. Toch gelden ook voor deze vorm van ontslag enkele belangrijke spelregels. 7 vragen en antwoorden.

Wanneer mag je loon inhouden, uitstellen of verlagen?

Moet je het loon doorbetalen als je personeel in staking gaat? Mag je de salarissen verlagen om je bedrijf uit de rode cijfers te houden? En heeft een geschorste werknemer nog recht op loon? Lees welke regels er gelden voor het inhouden, uitstellen of verlagen van loon.

10 blunders bij ontslag, zo voorkom je ze

Ontslag vraagt om een zorgvuldige aanpak. Eén klein foutje kan grote financiële gevolgen hebben. Dat geld houd je in je zak als je deze tien ontslagblunders weet te vermijden.

Whitepapers en online tests