Goed werkgeverschap uitslag poll
Goed werkgeverschap uitslag poll

Ondernemers MKB vinden zichzelf 'goede werkgevers'

Een meerderheid van de ondernemers in het MKB voldoet naar eigen zeggen aan de wet over 'goed werkgeverschap'. Ruim 53% ziet zichzelf als goede werkgever. 22% heeft nog werk aan de winkel en 24% heeft 'geen idee'.

Dat blijkt uit een poll van Ondernemen Met Personeel, ingevuld door 252 ondernemers en leidinggevenden in het MKB.

Goed werkgeverschap

Volgens de wet moet ieder bedrijf dat personeel in dienst heeft een 'goede werkgever' zijn. Daaraan zijn 6 basisbeginselen gekoppeld.

De 6 beginselen van goed werkgeverschap:

  1. Wees zorgvuldig
  2. Maak geen misbruik van je positie
  3. Motiveer belangrijke beslissingen
  4. Maak verwachtingen waar
  5. Behandel werknemers gelijk
  6. Zorg voor een behoorlijke verzekering

Maar hoe kun je deze beginselen toepassen? Waar moet je op letten binnen jouw bedrijf? Bekijk een toelichting op deze 6 beginselen en voorbeelden van goed werkgeverschap.

Goed opdrachtgeverschap

Naast wetten over goed werkgeverschap en werknemerschap is er op dit gebied ook een wet voor opdrachtgevers. In steeds meer branches kiezen ondernemers ervoor om freelancers, zpp'ers, onderaannemers en andere opdrachtnemers in te zetten. In dat geval moet je ook zorgen voor goede werkomstandigheden. Lees meer over goed opdrachtgeverschap in het artikel Goed opdrachtgeverschap, zo werkt het.

Meest gelezen

Thuiswerken, wat zegt de Arbowet?

6307 Door de coronacrisis werken veel mensen vanuit huis. Wat betekent dat voor jou als werkgever? Waar moet je volgens de Arbowet op letten?

7 bouwstenen van goed arbobeleid

5793 Je werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. De Arbowet schrijft dit voor aan iedere ondernemer met personeel. Dat betekent dat je moet zorgen voor goed arbobeleid.

Whitepapers en online tests