Beoordelingskader zzp-contracten gepubliceerd

30 maart 2016
Modelcontract

De Belastingdienst heeft onlangs de Handreiking DBA gepubliceerd. Hierin staan de kaders die de fiscus gebruikt bij het beoordelen van zzp-contracten. Die contracten kunnen worden voorgelegd door opdrachtgevers en zzp'ers.

Modelcontract

De Eerste Kamer heeft begin dit jaar ingestemd met een wet die de VAR vervangt door modelcontracten. Bij opdrachtgevers en zzp’ers bestonden nog veel vragen over deze wet. Zo was onduidelijk waar de Belastingdienst op zou letten bij het beoordelen van eigen zzp-contracten.

Het is al sinds vorig jaar mogelijk dat opdrachtgevers en zzp’ers contracten voorleggen. De Belastingdienst beoordeelt dan of de opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en betalen. Door de Handreiking DBA is nu duidelijk waar de fiscus op let bij de beoordeling van voorgelegde contracten.

Vier stappen

Volgens de handreiking is bij de beoordeling sprake van vier stappen:

  1. Beoordelen gezagsverhouding
  2. Beoordelen persoonlijke verplichting tot het verrichten van arbeid
  3. Beoordelen verplichting om loon te betalen
  4. Fictieve dienstbetrekking en gageregelingen

De eerste drie stappen richten zich op de kenmerken van een ‘echte’ dienstbetrekking. De vierde stap richt zich op de fictieve dienstbetrekking, waarbij je kunt denken aan aannemers van werk en leerlingen en stagiairs.

Bron: Belastingdienst

30 maart 2016

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.