Wet DBA Modelcontract
Wet DBA Modelcontract

Wet DBA uitgesteld, wat zijn de gevolgen?

De handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) wordt uitgesteld tot in elk geval 1 juli 2018. Het nieuwe pakket aan regels over het inschakelen van zzp’ers staat flink onder druk. En nu? Wat betekent dit voor ondernemers?

De wet DBA ging per 1 mei 2016 al in en verving daarmee de VAR-verklaring. Per 1 mei 2017 zou er ook gecontroleerd gaan worden of zzp’ers en opdrachtgevers zich wel aan de wet DBA houden. Die handhaving is nu uitgesteld, omdat veel zakelijke opdrachtgevers en zzp’ers in de knel kwamen. Dat betekent dat er tot juli 2018 ‘in principe’ geen boetes uitgedeeld worden. Ook aan de uitleg en exacte toepassing van de wet zal nog gesleuteld gaan worden.

Waarom is de wet DBA bedacht?

Met de wet DBA moet de arbeidsrelatie tussen zakelijke opdrachtgevers en zzp’ers duidelijker worden. Daarmee wil de regering zogenoemde schijnconstructies tegengaan, waarbij een ingehuurde zzp’er eigenlijk een verkapte werknemer is die normaal gesproken in loondienst zou moeten werken. Tot nu toe leverde de nieuwe wet juist onduidelijkheid en paniek op.

Gevolgen werkgevers

Door het uitstellen van de handhaving volgens de wet DBA krijgen bedrijven en eenpitters in ieder geval meer tijd om de wet goed toe te passen. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes belooft ook dat ‘de knelpunten van de wet worden opgelost’. Zo wordt de definitie van 'loondienst' die uit 1907 stamt nog aangepast door het volgende kabinet.

Alleen ‘de echte kwaadwillige opdrachtgevers’ kunnen voor juli 2018 al een boete krijgen, aldus Wiebes. Het gaat dan om partijen die overduidelijk een werkgever-werknemersrelatie hebben, maar onder de bijbehorende verplichtingen uit proberen te komen.

Tips voor werkgevers

Zorg dat je als werkgever op tijd duidelijke keuzes maakt in het aannemen van personeel of het inschakelen van zzp’ers. Er zijn ook oplossingen waardoor jij als werkgever minder risico loopt. Denk aan mankracht inschakelen via een uitzendbureau of payrolling. Als je ervoor kiest om zzp’ers in te huren zorg dan dat je dit alvast doet volgens de wet DBA. Hoe? Drie aandachtspunten:

  1. Gebruik bij het opstellen van een overeenkomst het beoordelingskader zzp-contracten.
  2. Het is niet verplicht om met een modelovereenkomst te werken. Als er geen twijfels zijn over de werkrelatie tussen de opdrachtgever en zzp'er, is het niet nodig.
  3. De modelovereenkomsten zijn vijf jaar geldig. Dat betekent ook dat de Belastingdienst tot vijf jaar na de ingangsdatum kan naheffen, als blijkt dat niet volgens het contract is gewerkt.

Meest gelezen

Hoe werkt detachering van personeel?

24596 Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken.

Whitepapers en online tests