Organigram organogram maken mkb personeel
Organigram organogram maken mkb personeel

Organogram maken, stappenplan en hulpmiddelen

Met een organogram kun je duidelijk maken wat de organisatiestructuur is binnen je bedrijf. Ook voor je personeel is een dergelijk schema heel handig. Hoe maak je een organogram? Gebruik dit stappenplan.

Een organogram wordt ook wel een organigram genoemd. Beide woorden zijn taalkundig correct en betekenen hetzelfde. Andere woorden voor een organogram zijn organisatiestructuur en organisatieschema.

Wat is een organogram?

Een organogram is een schematische weergave van een organisatie. Het ziet eruit als een tekening met vakjes en lijntjes (stroomschema / flowchart).

In de vakjes staan de namen van de werknemers of afdelingen binnen je bedrijf. De lijntjes laten zien welke afdelingen of personen direct met elkaar in contact staan of aan wie er verantwoording wordt afgelegd in de organisatie.

Uitbreiden personeel

Groeien met personeel?

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Een adviseur brengt het voor je in kaart.

Het totaal ziet er meestal uit als een piramide, maar de vorm is afhankelijk van de grootte van je organisatie (het aantal vakjes). Met een organogram kun je in een oogopslag zien wat de hiërarchie is binnen je bedrijf. Je kunt een organogram opnemen in je ondernemingsplan en in het personeels­handboek van je bedrijf.

Organogram maken, een stappenplan

Het is handig om eerst zelf een simpele schets te maken op papier. Daarna kun je de schets digitaal uitwerken. Daarover lees je meer hieronder.

Voor de invulling van het organogram, doorloop je de volgende stappen:

  1. Heeft jouw bedrijf aandeelhouders? Zet de namen centraal bovenaan het papier in vakjes.
  2. Heeft jouw bedrijf een Raad van Commissarissen (RvC)? Voeg de namen daaronder toe in aparte vakjes.
  3. Daarna voeg je de directie of directeur toe. Vermeld de naam en functietitel (bijvoorbeeld algemeen directeur / financieel directeur of CEO / CFO, etc).
  4. Heeft je bedrijf meerdere afdelingen? Zoals P&O, marketing, sales, financiën, etc? Voeg de afdelingen toe onder het directielid dat er de leiding over heeft.
  5. Als een afdeling een manager heeft, zet je die naam bovenaan de afdeling.
  6. Daaronder zet je de namen van de werknemers die binnen de afdeling vallen.
  7. Als je bedrijf meerdere lagen heeft (afdelingen, managers, teams) kun je die ook toevoegen aan het organogram.
  8. Verbind de vakjes met lijnen of pijlen om de hiërarchie of lijn van communicatie aan te geven.
  9. Voeg eventueel foto’s van de personen toe aan het organogram om het overzicht persoonlijk te maken.

Organogram maken, hulpmiddelen

Binnen Office-programma’s zoals Excel, Word en Powerpoint, kun je eenvoudig een organogram maken. Lees hier meer over op de website van Microsoft. Je kunt ook een van deze Office-sjablonen downloaden en hem verder invullen.

Een andere optie is Google Drive. Via de gratis tool Google tekeningen kun je een eigen organogram maken. Je hebt hier wel een Google-account (Gmail) voor nodig. Lees meer hierover op de website van Webwijzer.nl. Op deze pagina van Webwijzer vind je ook instructies hoe je een organogram maakt met de online tool Gliffy.

Zorg dat je het organogram regelmatig bijwerkt.

Neem het bijwerken van je organogram op in je procedures bij het aannemen van een nieuwe werknemer en bij ontslag van een werknemer. Misschien kun je een personeels­lid verantwoordelijk maken voor het organogram, zodat deze altijd actueel blijft.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests