Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), ja of nee?

- bijgewerkt op 28 januari 2020
AOV ondernemers kosten

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kost gemiddeld 250 euro per maand. Eén op de drie ondernemers met personeel heeft zich inmiddels verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. En jij?

AOV ondernemers kosten

Waarschijnlijk heb je je personeel al goed verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat doe je met een ziekteverzuimverzekering.

Maar wat als jijzelf uitvalt door een ongeluk, een vervelende ziekte of met een burn-out? Het kan iedereen gebeuren. Je bent niet onsterfelijk.

Een derde kiest voor AOV

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 32,4 procent van de ondernemers met personeel (zmp'ers) een AOV heeft afgesloten voor zichzelf.

Bij ondernemers zonder personeel (zzp'ers) is dat percentage een stuk lager, 19 procent. Vier op de tien zzp'ers heeft zelfs helemaal geen voorziening voor arbeidsongeschiktheid.

AOV, waarom nuttig?

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg je ervoor dat jij je inkomen behoudt en dat je geholpen wordt bij je re-integratie. 

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Gratis whitepaper met:

  • Je eigen risico-checklist
  • Tips van ondernemers
  • Top 5 verzekeringen per branche

Download whitepaper

Mocht je tijdelijk of langdurig uit de running zijn, dan weet je van tevoren wat je uitkering is bij ieder percentage arbeidsongeschiktheid. Op die manier ben je zeker van je inkomen.

Bij veel verzekeraars krijg je ook coaching om arbeidsongeschiktheid te voorkomen (preventie). Bekijk bijvoorbeeld de Ondernemers-AOV van De Goudse verzekeringen.

Kosten AOV

Ondernemers met personeel betalen gemiddeld 6,7 procent van hun bruto-ondernemersinkomen aan AOV-premie, aldus het CBS.

Gemiddeld betalen ondernemers ongeveer 250 euro per maand voor hun arbeidsongeschiktheidsverzekering

De premie voor een AOV is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dit scheelt zo’n 40 procent in de kosten. Gemiddeld kom je dan netto uit op 150 euro per maand. 

Kosten AOV in jouw situatie

De exacte premiekosten voor een AOV zijn afhankelijk van:

  • het type werk dat je doet (beroep)
  • je leeftijd
  • je gewenste uitkering, wachttijd en eindleeftijd

Wil je weten wat een AOV in jouw situatie kost? Gebruik dan bijvoorbeeld de handige premie-tool (halverwege de pagina) van De Goudse Verzekeringen. Je kunt ook een offerte aanvragen bij enkele verzekeraars naar keuze.

Besparen op je AOV-premie

Vind je een AOV aan de dure kant? Dan kun je op de volgende manieren besparen.

1. Eigen risico verhogen

De hoogte van de maandelijkse premie is afhankelijk van je eigen risico. Als je voor een langere periode van eigen risico kiest, verlaag je de premie. Je moet dan wel de eerste periode (X aantal maanden) van ziekte zelf kunnen opvangen.

2. Verzekerd bedrag verlagen

Je kunt ervoor kiezen niet je hele inkomen te verzekeren, maar slechts een deel. Hiermee kun je ook de premie verlagen. Denk wel goed na of en hoe je dit inkomensgat zelf kunt dichten bij langdurige ziekte.

3. Eindleeftijd aanpassen

De premie is ook afhankelijk van de verzekerde periode. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen de eindleeftijd te verlagen en in die laatste jaren van je carrière zelf het risico op te vangen. Bijvoorbeeld van je 62ste tot je 67ste. Dit is wel riskant, je moet dan zeker weten dat je in die periode een goede buffer of ander alternatief hebt.

Tips

Een ongeluk, lichamelijke of geestelijke klachten kunnen ertoe leiden dat jouw inkomen geheel of gedeeltelijk wegvalt. Met een AOV je jouw inkomen. Wat kost een AOV voor jou?AOV-premietool

- bijgewerkt op 28 januari 2020

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Welke risico’s loop ik met mijn bedrijf?

X
Maak je eigen risicochecklist

Bescherm je bedrijf, jezelf en je personeel met de juiste verzekeringen.

Download

Bonus: Maak je eigen risico-checklist