Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), ja of nee?

06 maart 2018
AOV ondernemers kosten

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kost je gemiddeld 260 euro per maand. Eén op de drie ondernemers met personeel heeft zich inmiddels verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. En jij? Of loop je liever zelf het risico?

AOV ondernemers kosten

Waarschijnlijk heb je je personeel al goed verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat doe je met een ziekteverzuimverzekering. Maar wat als jijzelf uitvalt door een ongeluk, een vervelende ziekte of met een burn-out? Het kan iedereen gebeuren. Je bent niet onsterfelijk.

Een derde kiest voor AOV

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 33,5 procent van de ondernemers met personeel een AOV heeft afgesloten voor zichzelf. Bij ondernemers zonder personeel (zzp'ers) is dat percentage een stuk lager, 19,7 procent.

AOV, waarom nuttig?

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg je ervoor dat jij je inkomen behoudt en dat je geholpen wordt bij je re-integratie. 

Adviseur nodig?

Een verzekeringsadviseur helpt ondernemers om zakelijke risico’s af te dekken. Dat kan bijvoorbeeld door hulp te bieden bij verzekeren, maar soms ook met advies om risico’s te voorkomen of te beperken.

Vind een adviseur

Mocht je tijdelijk of langdurig uit de running zijn, dan weet je van tevoren wat je uitkering is bij ieder percentage arbeidsongeschiktheid. Op die manier ben je zeker van je inkomen.

Bij veel verzekeraars krijg je ook coaching om arbeidsongeschiktheid te voorkomen (preventie). Bekijk bijvoorbeeld de Ondernemers-AOV van De Goudse verzekeringen.

Kosten AOV gemiddeld 260 euro per maand

Ondernemers met personeel betalen gemiddeld 7,3 procent van hun bruto-ondernemersinkomen aan aov-premie, aldus het CBS. Het doorsnee-inkomen van ondernemers met personeel is 42.800 euro per jaar.

Gemiddeld betalen ondernemers dus 3.124 euro per jaar voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat is 260 euro per maand.

Besparen op je premie AOV

Vind je een AOV aan de dure kant? Dan kun je op de volgende manieren besparen.

1. Eigen risico verhogen

De hoogte van de maandelijkse premie is afhankelijk van je eigen risico. Als je voor een langere periode van eigen risico kiest, verlaag je de premie. Je moet dan wel de eerste periode (X aantal weken) van ziekte zelf kunnen opvangen.

2. Verzekerd bedrag verlagen

Je kunt ervoor kiezen niet je hele inkomen te verzekeren, maar slechts een deel. Hiermee kun je ook de premie verlagen. Denk wel goed na of en hoe je dit inkomensgat zelf kunt dichten bij langdurige ziekte.

3. Eindleeftijd aanpassen

De premie is ook afhankelijk van de verzekerde periode. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen de eindleeftijd te verlagen en in die laatste jaren van je carrière zelf het risico op te vangen. Bijvoorbeeld van je 62ste tot je 67ste. Dit is wel riskant, je moet dan zeker weten dat je in die periode een goede buffer of ander alternatief hebt.

Tips

Een ongeluk, lichamelijke of geestelijke klachten kunnen ertoe leiden dat jouw inkomen geheel of gedeeltelijk wegvalt. Met een AOV je jouw inkomen. Wat kost een AOV voor jou?AOV-premietool

06 maart 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Welke risico’s loop ik met mijn bedrijf?

X
Maak je eigen risicochecklist

Bescherm je bedrijf, jezelf en je personeel met de juiste verzekeringen.

Download

Bonus: Maak je eigen risico-checklist