Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV), waarom?

- bijgewerkt op 06 april 2020
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering BAV

Een beroepsfout van jou of een van je werknemers kan vervelende gevolgen hebben. Als je klant jou aansprakelijk stelt voor de schade kan dat je veel geld kosten. Gelukkig is er een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Zo werkt het.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering BAV

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering, voor wie?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is er voor zzp'ers en bedrijven die regelmatig advies geven. Een BAV is met name nuttig voor ondernemers in de zakelijke dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan de volgende beroepsgroepen:

 • Administratiekantoren en belastingadviseurs
 • Adviesbureaus, organisatieadviseurs en consultants
 • Advocaten
 • Assurantietussenpersonen
 • Architecten
 • ICT-specialisten
 • Ingenieurs
 • Makelaars
 • Medici
 • Notarissen
 • Ziekenhuizen

Wat is een beroepsfout?

Een beroepsfout is meestal een verkeerd advies of een verkeerde administratieve handeling waardoor een klant financiële schade oploopt.

Drie voorbeelden:

 1. Je bent belastingadviseur. Je vraagt voor een klant te laat uitstel aan voor zijn btw-aangifte. De betaling is te laat en er volgt een betaalverzuimboete. Wie gaat die boete betalen? De klant stelt jou aansprakelijk.
 2. Je bent ICT-specialist. Je maakt software voor de webshop van een klant. Er blijkt echter een fout in de software te zitten, waardoor bestellingen niet doorkomen. De klant loopt hierdoor een dag omzet mis. Je wordt hiervoor aansprakelijk gesteld.
 3. Je bent advocaat. Je stelt een contract op voor een cliënt. Je vergeet een belangrijke clausule. Je cliënt leidt hierdoor financiële schade. Er volgt een forse schadeclaim.

Tip

Voor sommige beroepsgroepen is een BAV verplicht, bijvoorbeeld voor juristen. Lees meer over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor advocaten.

Welke schade wordt gedekt door een BAV?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering geeft jou dekking tegen schadeclaims van klanten en opdrachtgevers. Het gaat daarbij meestal om zuivere vermogensschade die zij hebben geleden. Denk aan het verlies van omzet, verlies van marktaandeel en kosten in verband met vertraging.

Met een BAV ben je grotendeels verzekerd voor de kosten van verweer, rechtsbijstand en de kosten die je maakt om de schade te verminderen of voorkomen.

Het gaat om schade die is veroorzaakt door jouw bedrijf. Hieronder vallen fouten van alle bestuurders, vast personeel, oproepkrachten, uitzendkrachten en stagiair(e)s.

Verschil BAV en AVB

Naast een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is er ook een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Wat is het verschil?

 • Een BAV dekt vermogensschade (financieel nadeel).
 • Een AVB dekt schade aan personen (letsel) en zaken (bezittingen).

Wanneer je beide verzekeringen afsluit ben je goed verzekerd tegen schade door fouten van jou of een van je werknemers.

Uitzondering

Voor ondernemers met technische beroepen (zoals architecten) zijn er beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen die ook letselschade dekken als gevolg van een beroepsfout. Dus schade aan personen.

Veilige werkomgeving

Wil je werknemers een veilige werkomgeving bieden en aan de eisen van Arbowet, brandweer, gemeente en verzekeraar voldoen? Regel dan een preventieabonnement tegen een gunstig maandtarief.

Aan de slag

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Voor bepaalde beroepsgroepen is het wettelijk verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Advocaten moeten bijvoorbeeld verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten om hun beroep uit te mogen voeren.

Daarnaast kan een beroepsorganisatie, branchevereniging of opdrachtgever je verplichten om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben.

Steeds vaker eisen opdrachtgevers dat bedrijven en zzp’ers die zij inhuren hun aansprakelijkheid zelf verzekeren voordat ze bij hen aan de slag kunnen. Zo eisen overheden (bij aanbestedingen) en bemiddelingsbureaus vaak dat je een eigen BAV hebt.

Wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kost je waarschijnlijk ergens tussen de 30 en 100 euro per maand. De exacte kosten zijn afhankelijk van vier factoren:

 1. je beroep
 2. je omzet
 3. je verzekerde bedrag
 4. je eigen risico

Voor de meeste beroepsgroepen moet je denken aan prijzen vanaf 400 euro per jaar. Bij veel verzekeraars kun je korting krijgen als je deze verzekering combineert met andere zakelijke verzekeringen. Met een verzekeringspakket bespaar je al snel tot 10 procent op de totale kosten.

Tip: kijk goed naar de voorwaarden

De voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Kijk dus goed naar de voorwaarden voor je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kiest.

Hoogte eigen risico

Check bijvoorbeeld de hoogte van het eigen risico en in welke gevallen dit eigenrisicobedrag aangesproken wordt. Voor kosten van verweer en rechtsbijstand geldt vaak geen eigen risico.

Bekijk ook de lijst van uitsluitingen in de aanvullende voorwaarden, om te zien wat er niet verzekerd is. Het is slim om de hulp in te roepen van een onafhankelijke verzekeringsadviseur. Die kent de voorwaarden per verzekeraar en kan samen met jou de beste opties voor je bedrijf selecteren.

Een verkeerd advies van jou of je personeel kan grote gevolgen hebben. Met name in de zakelijke dienstverlening ligt een beroepsfout op de loer. Gelukkig is er een beroeps-aansprakelijkheidsverzekering (BAV).

Beperk je risico

- bijgewerkt op 06 april 2020

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Welke risico’s loop ik met mijn bedrijf?

X
Maak je eigen risicochecklist

Bescherm je bedrijf, jezelf en je personeel met de juiste verzekeringen.

Download

Bonus: Maak je eigen risico-checklist