Vakantiedagen uitbetalen, hoe werkt dat?

22 juli 2019
Vakantiedagen uitbetalen

Vakantiedagen uitbetalen, mag dat? Hoe zit het met wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen? Bekijk de regels voor ondernemers met personeel.

Vakantiedagen uitbetalen

Je werknemer kan met het verzoek komen om zijn vakantiedagen om te zetten in extra salaris. Je kunt dit niet zomaar doen. Let goed op de wettelijke regels over vakantiedagen.

Vakantiedagen uitbetalen, mag dat?

 • Nee 
  Wettelijke vakantiedagen mogen niet in geld worden uitgekeerd zolang het arbeidscontract van kracht is.
 • Ja 
  Bovenwettelijke vakantiedagen mogen wel worden uitbetaald als dit is vastgelegd in de cao voor jouw bedrijf of in het contract met je werknemer.
 • Ja 
  Bij ontslag of vertrek van een werknemer moeten alle overgebleven vakantiedagen worden uitbetaald.

Wettelijke vakantiedagen uitbetalen?

Wettelijke vakantiedagen mogen tijdens de contractduur niet omgezet worden in geld. Iedere werknemer in Nederland heeft namelijk recht op een minimumaantal vakantiedagen.

Hoeveel wettelijke vakantiedagen krijgt een werknemer? Omgerekend vier keer het aantal uren dat hij per week werkt. Een werknemer met een fulltime contract van 40 uur heeft dus recht op 160 uur vakantie. Dat zijn 20 vakantiedagen per jaar. 

Krijg grip op personeelskosten

Lees het gratis whitepaper met daarin:

 • De waarde van personeel
 • Personeelskosten op een rij
 • 5 manieren om te besparen

Download whitepaper

Uitzondering bij einde dienstverband

Bij ontslag of vertrek van een werknemer moeten de wettelijke vakantiedagen die nog niet zijn opgenomen wel worden uitbetaald. Dit doe je bij de zogenoemde eindafrekening. Daarnaast moet je een werknemer bij ontslag of vertrek ook de opgebouwde vakantietoeslag uitbetalen.

Bovenwettelijke vakantiedagen uitbetalen?

Je mag bovenwettelijke vakantiedagen uitbetalen in goed overleg met je werknemer. Deze optie moet wel zijn vastgelegd in het contract met je werknemer of in de cao voor jouw bedrijf.

Je mag een werknemer nooit dwingen om zijn bovenwettelijke vakantiedagen om te laten zetten in salaris. Andersom mag jouw werknemer ook niet eisen dat hij zijn bovenwettelijke vakantiedagen uitbetaald krijgt. Een verzoek daartoe kun je weigeren.

Bovenwettelijke vakantiedagen zijn de extra vakantiedagen die een werknemer krijgt bovenop de wettelijke vakantiedagen. Als werkgever mag je met een werknemer afspreken hoeveel extra vakantiedagen hij krijgt naast het wettelijke minimum. Dit leg je vast in de arbeidsovereenkomst

Let op

Als er een cao van toepassing is, kunnen daar regels in staan over bovenwettelijke vakantiedagen. Het kan zijn dat je bent gebonden aan een minimum- of maximumaantal bovenwettelijke vakantiedagen.

Vakantiedagen kopen en verkopen?

Een werknemer kan ook met de vraag komen of hij extra vakantiedagen kan kopen. Dus salaris inleveren tegen extra verlof. Mag dat?

Ja, in sommige cao's is al een regeling opgenomen over het kopen en/of verkopen van vakantiedagen. Je kunt ook zelf een regeling invoeren binnen je bedrijf, zolang dit niet in strijd is met een eventuele cao en je werknemers ermee akkoord gaan. 

Een eigen regeling voor het kopen en verkopen van vakantiedagen moet je duidelijk vastleggen in het contract met je werknemer(s) of een bedrijfsregeling. Laat je hierover goed informeren, want er zitten haken en ogen aan het invoeren van deze regeling.

Tip

Je kunt een werknemer ook onbetaald verlof geven. Dat werkt een stuk eenvoudiger.

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

22 juli 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.