Ziek tijdens vakantie
Ziek tijdens vakantie

Werknemer ziek tijdens vakantie, wat nu?

2888 Oei! Je werknemer wordt ziek tijdens zijn vakantie. Vooral balen voor hem of haar, maar ook voor jou als werkgever. Wat zijn de verzuim­regels in vakantietijd? Gebruik deze checklist vakantieverzuim.

Iets te exotisch gegeten, of zonder ervaring op een scootertje door de bergen? Op vakantie zit een ongeluk of ziektekiem vaak in een klein hoekje. Ook dan kunnen je werknemers zich ziek melden vanaf het vakantieadres. Hoe ga je als werkgever met dit soort gevallen om?

Het is in elk geval handig als je kunt uitgaan van een verzuim­protocol. Hierin leg je vast welke spelregels gelden bij ziekte. Het is handig om hierin ook regels toe te voegen over ziekte tijdens vakantie of ziekte in het buitenland. Lees hieronder waar je zoal op kunt letten bij 'ziek personeel tijdens vakantie'.

Voorbeeld verzuim­protocol

Wil je een verzuim­protocol maken? Gebruik dan dit handige voorbeeld verzuim­protocol.

Let op

Het is belangrijk dat de regels in het verzuim­protocol vooraf bij alle werknemers bekend zijn, anders kun je je er niet op beroepen. Is er binnen je bedrijf een ondernemingsraad of personeels­vertegenwoordiging actief, dan moet je deze betrekken bij het maken van de verzuim­regels.

Checklist vakantieverzuim

1. Normale ziekmelding

Wordt je werknemer ziek in het buitenland? Dan gelden dezelfde regels als bij verzuim in Nederland.

Je kunt de situatie vergelijken met een normale ziekmelding, waarbij de werknemer zich voor een bepaald tijdstip ziek meldt bij zijn directe leidinggevende. En als hij zelf niet in staat is om zich ziek te melden, dan kan hij dit bijvoorbeeld door een reisgenoot laten doen. 

Tip

De belangrijkste wettelijke regels voor verzuim vind je in de Wet verbetering Poortwachter. Zorg dat je verzuim­protocol hieraan voldoet.

Ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

2. Bereikbaarheid werknemer

Een zieke werknemer moet bereikbaar zijn voor de werkgever en de arbodienst. Je kunt daarom vragen om een adres of telefoonnummer waarop je hem in het buitenland kunt bereiken. In het verzuim­protocol kun je extra afspraken over de bereikbaarheid van de werknemer vastleggen.

3. Medische verklaring

Het is belangrijk dat de werknemer op zijn vakantieadres alle bewijzen verzamelt. Dat kan hij doen door zo spoedig mogelijk een lokale huisarts in te schakelen voor een medische verklaring. Vaak staat in het verzuim­protocol welke gegevens die verklaring moet bevatten. De werknemer overhandigt deze medische gegevens na terugkomst aan de arbodienst.

4. Terug naar Nederland

Als zijn fysieke toestand het toelaat, dan keert de werknemer zo snel mogelijk terug naar Nederland. Daarnaast is het mogelijk dat de vakantietermijn om is en hij op medische gronden nog niet kan terugkeren naar Nederland. In dat geval verzamelt hij bewijzen voor het feit dat hij niet kan reizen.

5. Spreekuur bedrijfsarts

Is de werknemer weer thuis? Dan neemt hij zo snel mogelijk contact op met de werkgever en de arbodienst. Vervolgens kan hij worden opgeroepen voor het spreekuur van de bedrijfsarts.

Hoe zit het met vakantiedagen bij ziekte?

Als een werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantie, behoudt hij de vakantiedagen waarop hij ziek was. Deze dagen worden namelijk gezien als ziektedagen.

Je werknemer heeft dus het recht om de vakantiedagen waarop hij ziek was, later opnieuw op te nemen. Je werknemer moet zich dan wel houden aan het verzuim­protocol en zich dus op tijd ziekmelden.

Tip

Lees meer over de regels rondom vakantiedagen.

Ziek en toch op vakantie, mag dat?

Werknemers die al ziek zijn, kunnen in bepaalde gevallen ook op vakantie gaan. Denk aan een gebroken been waarmee je niet de hele dag staand werk kunt doen, maar prima zonnebadend kunt herstellen op een tropisch strand.

In dit soort gevallen kan de werkgever bij de bedrijfsarts terecht voor advies. Die kan dan beoordelen of de vakantie het ziekteproces vertraagt. Als dat niet het geval is, dan kan de werkgever de vakantieaanvraag accepteren.

--

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ArboNed. ArboNed is een dienstverlener die zich richt op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van werknemers, waardoor het verzuim binnen bedrijven en instellingen wordt verlaagd.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Bijzonder verlof geven, wanneer?

270790 Een bruiloft, begrafenis, verhuizing of doktersbezoek. Wanneer moet je een werknemer bijzonder verlof geven? Dit zijn de regels.

Whitepapers en online tests