Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Vakantiedagen en feestdagen personeel
Vakantiedagen en feestdagen personeel

Feestdagen en schoolvakanties 2024

Wanneer zijn de feestdagen en schoolvakanties in 2024? En in welke periode is de bouwvak? Handig om te weten bij het maken van je personeels­planning of werkrooster. Bekijk dit overzicht voor ondernemers met personeel.

Schoolvakanties 2024 

Tijdens de schoolvakanties nemen veel werknemers met kinderen ook vakantie. Het is dus handig om te weten wanneer de schoolvakanties 2024 zijn. Voor veel bedrijven is dat een rustige periode.

De schoolvakanties kunnen verschillen per regio. In het noorden van Nederland zijn de vakanties vaak anders dan in midden en zuiden van ons land.

Overzicht schoolvakanties 2024

Bekijk een handig overzicht van alle schoolvakanties in 2024 per regio:

Soort vakantie

Regio

Periode

VoorjaarsvakantieNoord17 februari - 25 februari 2024
 Midden17 februari - 25 februari 2024
 Zuid10 februari - 18 februari 2024*
MeivakantieHeel Nederland27 april - 5 mei 2024*
ZomervakantieNoord20 juli - 1 september 2024
 Midden13 juli - 25 augustus 2024
 Zuid6 juli - 18 augustus 2024
HerfstvakantieNoord26 oktober - 3 november 2024
 Midden26 oktober - 3 november 2024
 Zuid19 oktober - 27 oktober 2024
KerstvakantieHeel Nederland21 december 2024 - 5 januari 2025

*Adviesdata schoolvakanties 2024

In bovenstaand overzicht zie je voor de herfstvakantie en voorjaarsvakantie adviesdata staan. Dit betekent dat scholen van de geadviseerde periode mogen afwijken.

 • Zo wijken sommige scholen in de regio Zuid vanwege carnaval af van de voorgestelde voorjaarsvakantie.
 • Daarnaast kiezen veel scholen in Nederland ervoor om een extra week vrij te geven rondom de meivakantie. Het advies voor 2024 is om dat in de week erna te doen: van 6 tot en met 12 mei 2024.

Aantal vakantiedagen 2024  Schoolvakanties 2024 overzicht vakanties personeel

Veel werknemers willen hun vrije dagen opnemen rondom de feestdagen en/of in de schoolvakanties van hun kinderen. Hoeveel vakantiedagen hebben je werknemers in 2024? Volg de regels voor wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen.

Vakantierooster 2024 maken

Wanneer gaan je werknemers op vakantie? Vraag ze op tijd naar hun vakantieplannen, zodat je een goede vakantieplanning kunt maken en het werkrooster kunt aanpassen.

Zorg dat je de vrije dagen van je werknemers goed bijhoudt. Gebruik bijvoorbeeld een systeem voor vakantie- en verlofregistratie. Dan zie je precies hoeveel vakantie- en verlofdagen je werknemers nog hebben.

Kom je personeel tekort tijdens vakanties? Misschien kun je dan scholieren en studenten inzetten. Zij zoeken vaak naar vakantiewerk.

Bouwvak 2024

Ook de bouwvak (bouwvakantie) kan invloed hebben op de vakanties van je werknemers. Natuurlijk is dit met name van belang voor bouwbedrijven, maar ook op bedrijven in andere branches kan de bouwvak effect hebben.

De bouwvak duurt drie weken en valt binnen de zomervakanties van 2024 voor scholen. Werknemers nemen vaak vakantie op in deze periode. Volgens sommige cao's in de bouw is vakantie opnemen in de bouwvak zelfs verplicht.

Data bouwvak 2024

Wanneer is de bouwvak in 2024? Dit zijn de adviesdata voor de bouwvak per regio (noord, midden en zuid):

RegioPeriodeWeeknummers
Noord3 augustus - 24 augustus 202432-34
Midden27 juli - 17 augustus 202431-33
Zuid20 juli - 10 augustus 202430-32

Controleer wat er in jouw cao staat over vrij geven tijdens en rondom de bouwvak.

Feestdagen 2024

In Nederland zijn er een aantal 'wettelijke feestdagen', zoals Goede Vrijdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag. Rondom Pasen, Pinksteren en Kerst zijn er zelfs meerdere officiële feestdagen.

Overzicht feestdagen 2024

Hoe vallen de wettelijke feestdagen in 2024? Bekijk een overzicht van alle erkende feestdagen in het jaar en de datums in 2024:

Feestdag

Dag

Datum

NieuwjaarsdagMaandag1 januari 2024
Goede VrijdagVrijdag29 maart 2024
Eerste paasdagZondag31 maart 2024
Tweede paasdagMaandag1 april 2024
KoningsdagZaterdag27 april 2024
BevrijdingsdagZondag5 mei 2024
HemelvaartsdagDonderdag9 mei 2024
Eerste pinksterdagZondag19 mei 2024
Tweede pinksterdagMaandag20 mei 2024
Eerste kerstdagWoensdag25 december 2024
Tweede kerstdagDonderdag26 december 2024

Ramadan en suikerfeest 2024

Naast bovenstaande wettelijke feestdagen zijn er natuurlijk nog veel meer feestdagen. Voor Islamitische werknemers is er bijvoorbeeld het suikerfeest dat volgt op de ramadan.

De periode voor de ramadan en het suikerfeest wordt bepaald aan de hand van een maankalender. Daarom begint de ramadan elk jaar op een andere datum. Wanneer is de ramadan in 2024?

 • In 2024 begint de ramadan op zondag 10 maart (na zonsondergang) en eindigt op dinsdag 9 april.
 • Daarna is het Suikerfeest (Eid-al-Fitr) van dinsdagavond 9 april tot en met donderdagavond 11 april.

Wettelijk gezien hoef je geen aanpassingen te doen, maar vraag vastende medewerkers hoe je rekening met ze kunt houden. Zo toon je goed werkgeverschap

Andere feestdagen 2024

Verplicht vrij met Pasen of Kerst? Een vrije dag is fijn, maar sommige werknemers vieren liever andere feestdagen. Denk bijvoorbeeld ook aan de Joodse feestdagen. Vraag je werknemers op welke dagen zij vrij zouden willen hebben of laat ze zelf kiezen. 

Flexibele feestdagen

Steeds meer cao's geven werknemers al de mogelijkheid om officiële feestdagen te ruilen voor andere dagen naar keuze. Hierdoor kunnen werknemers met andere nationaliteiten en/of geloofsovertuigingen ervoor kiezen om vrij te zijn op de door hen gekozen dag. Door flexibel te zijn laat je zien dat je rekening houdt met de wensen van je medewerkers.

Lees meer over flexibele arbeidsvoorwaarden.

Feestdagen 2024: verplicht vrij geven?

Op welke feestdagen moet je werknemers verplicht vrij geven? Dat staat niet in de wet. Er zijn dus geen wettelijke regels voor verplichte vrije dagen in heel Nederland.

Verplichte feestdagen in cao

Toch kan het zijn dat je verplicht bent om werknemers vrij te geven. Bijvoorbeeld als er een verplichte cao voor jouw bedrijf is waar bepaalde feestdagen in staan. Vaak staat er een lijst in met feestdagen waarop je werknemers vrij moet geven.

Verplichte feestdagen in contract of reglement

Als er geen cao van kracht is, bepaal je in principe zelf op welke feestdagen je personeel vrij is. Dit leg je vast in de individuele arbeidscontracten met je werknemers. Controleer dus welke afspraken er al zijn gemaakt over feestdagen.

Je kunt er ook voor kiezen een lijst met vrije feestdagen op te nemen in een personeels­handboek voor jouw bedrijf. Of in een bedrijfsreglement. Dan is er voor iedereen een duidelijk overzicht.

Wel of niet vrij op Goede Vrijdag?

Zorg dat je werknemers verwijst naar een actuele lijst met feestdagen in 2024. Dan kunnen er geen misverstanden ontstaan.

Werken op feestdagen 2024

In sommige branches is het heel gebruikelijk dat er gewerkt wordt op feestdagen. Denk bijvoorbeeld aan werknemers in de horeca of winkel­personeel.

Vaak zijn daar regels voor in de bijbehorende cao voor die branche. Als er geen cao van toepassing is, mag je hierover zelf afspraken maken met je personeel.

Voorkom misverstanden en mogelijke arbeidsconflicten: leg vast op welke dagen gewerkt wordt en wanneer je werknemers vrij zijn.

Voor werken op feestdagen gelden speciale regels, net als voor werken op zondag. Je mag bijvoorbeeld niet altijd dezelfde werknemers op zondagen en feestdagen inroosteren, tenzij ze dat graag willen.

Welke speciale regels zijn er voor werken op zon- en feestdagen? Je leest het in het artikel over werken met kerst.

Extra loon bij werken op feestdagen 2024?

Moet je extra loon betalen voor werken op feestdagen? Hier zijn geen wettelijke regels voor, maar in veel cao's staan wel regels over een toeslag op bepaalde feestdagen, zoals vijftig tot honderd procent extra uurloon.

Wat gaat er nog meer veranderen? Bekijk een overzicht van nieuwe wetten 2024.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Vragen over feestdagen en schoolvakanties 2024

 • Wat zijn wettelijke feestdagen?

  In de wet staan een aantal officieel erkende feestdagen, zoals Pasen en Kerstmis. Maar dit betekent niet dat alle Nederlanders vrij zijn op die 'wettelijke feestdagen'. Of jouw bedrijf vrij moet geven is afhankelijk van een eventuele cao of de afspraken in een arbeidscontract.

 • Welke feestdagen zijn verplicht vrij?

  Als er geen cao van toepassing is, mag je zelf met je werknemer afspraken maken over vrij zijn op feestdagen. Dit leg je vast in de arbeids­overeenkomst van je werknemer. Je kunt ook een lijst met vrije dagen opnemen in een handboek of reglement van jouw bedrijf.

 • Wanneer is de meivakantie in 2024?

  De adviesdata voor de meivakantie is: 27 april - 5 mei 2024. Dit geldt voor alle regio's (noord, midden en zuid). Veel scholen in Nederland kiezen ervoor om een extra week vrij te geven rondom de meivakantie. Het advies voor 2024 is om dat in de week erna te doen: van 6 tot en met 12 mei 2024.

 • Hoe valt Kerst in 2024?

  Eerste Kerstdag is op woensdag 25 december 2024 en Tweede Kerstdag is op donderdag 26 december 2024. De Kerstvakantie is voor alle scholen in Nederland van 21 december 2024 tot 5 januari 2025.

 • Hoelang zijn wettelijke vakantiedagen houdbaar?

  Je werknemer moet wettelijke vakantiedagen binnen zes maanden na het opbouwjaar opnemen tenzij hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om vakantie op te nemen.

Meest gelezen

7 vragen en antwoorden over ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is een verlofregeling voor werknemers met kinderen. Door tijdelijk minder te werken, kunnen zij meer tijd besteden aan de zorg voor hun gezin. Wat moet je als werkgever hierover weten? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Whitepapers en online tests