7 veelgestelde vragen en antwoorden:
- 1. Hoeveel vakantiedagen heeft mijn werknemer
- 2. Vakantiedagen bewaren, kan dat?
- 3. Ziek tijdens vakantie, wat nu?
- 4. Vakantiedagen opbouwen bij ziekte, hoe werkt dat?
- 5. Vakantiedagen opbouwen tijdens verlof, hoe zit dat?
- 6. Mag je vakantiedagen uitbetalen of verkopen?
- 7. Wanneer ben je wettelijk verplicht personeel vrij te geven?
1. Hoeveel vakantiedagen heeft mijn werknemer?
Iedere werknemer heeft volgens de wet recht op een aantal vakantiedagen per jaar. Je kunt de wettelijke vakantiedagen eenvoudig berekenen. Dit is namelijk vier keer het aantal uur dat de werknemer per week werkt.
Vakantiedagen berekenen, 2 voorbeelden:
- Als een werknemer fulltime (40 uur) werkt, heeft hij recht op 160 uur vakantie, dat zijn 20 vakantiedagen per jaar.
- Als een werknemer parttime (20 uur) werkt, heeft hij recht op 80 uur vakantie, dat zijn 10 vakantiedagen* per jaar.
*Het gaat hier dus puur om het aantal vakantiedagen. Als de parttime werknemer zijn vakantiedagen achter elkaar opneemt, heeft hij in combinatie met zijn standaard roostervrije dagen in totaal 20 dagen vrij.
Je mag werknemers ook meer dagen vakantie geven. Dit worden bovenwettelijke vakantiedagen genoemd. Het afgesproken aantal vakantiedagen wordt vastgelegd in een personeelscontract of cao.
Betaalde vakantiedagen
Tijdens een vakantie betaal je je werknemer zijn salaris gewoon door. Werknemers hebben ieder jaar ook recht op vakantiegeld, dit bedrag staat los van het aantal dagen.
2. Vakantiedagen bewaren, kan dat?
Ja, een werknemer kan vakantiedagen bewaren. Hij neemt ze dan mee naar een volgend kalenderjaar.
Voor wettelijke vakantiedagen geldt een houdbaarheid van zes maanden, voor de bovenwettelijke vakantiedagen is dat vijf jaar.
Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeelskosten op een rij en 5 manieren om te besparen.Krijg grip op personeelskosten
Wettelijke vakantiedagen
Wettelijke vakantiedagen die een werknemer niet heeft opgenomen, vervallen dus een halfjaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Je werknemer moet dan wel in staat zijn geweest om deze vakantiedagen op te nemen.
Is dit niet het geval, bijvoorbeeld door drukte of ziekte? Dan geldt de wettelijke termijn van zes maanden niet en zijn ze net als de bovenwettelijke vakantiedagen vijf jaar geldig.
3. Werknemer is ziek tijdens vakantie, wat nu?
Bij ziekte tijdens een vakantie worden deze dagen gezien als ziektedagen. De werknemer raakt de vakantiedagen dus niet kwijt en kan ze op een later moment nog opnemen.
Voorwaarde is wel dat hij zich ziek moet melden volgens het verzuimprotocol van je bedrijf. De normale regels die jij hebt afgesproken rondom ziekmelding gelden ook bij ziekte tijdens een vakantie.
4. Vakantiedagen opbouwen bij ziekte, hoe werkt dat?
Voor zieke werknemers gelden dezelfde regels voor de opbouw van vakantiedagen. Ze bouwen gewoon wettelijke vakantiedagen op. Dit recht geldt niet voor bovenwettelijke vakantiedagen. Het is mogelijk dat in een arbeidscontract of eventuele verplichte cao andere afspraken staan over de opbouw van vakantie tijdens ziekte.
Loonwaarde vakantiedag zieke werknemer
Wat is de loonwaarde van vakantiedagen die tijdens ziekte opgenomen zijn? Dit is met name interessant als de werknemer niet zijn volledige loon doorbetaald krijgt, maar een percentage daarvan, bijvoorbeeld 70 procent. Moet er dan tijdens de vakantie 70 procent van het loon worden doorbetaald of 100 procent?
Het antwoord is: ook bij ziekte is de waarde van een vakantiedag 100 procent, ook al is de loonbetaling bij ziekte teruggevallen naar 70 procent.
Tip: Lees meer over loondoorbetaling bij ziekte.
5. Vakantiedagen opbouwen tijdens verlof, hoe zit dat?
Tijdens zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bouwt jouw werknemer gewoon vakantie-uren op.
Als werkgever mag je niet vragen om vakantiedagen op te nemen voor dit verlof. Overigens geldt dit ook voor de meeste andere vormen van verlof, zoals zorgverlof en ouderschapsverlof. Het verlof komt dus bovenop de dagen aan vakantie van je werknemer.
6. Mag je vakantiedagen uitbetalen of verkopen?
Wettelijke vakantiedagen mogen niet in geld worden uitgekeerd zolang het arbeidscontract loopt.
Bovenwettelijke vakantiedagen mag je wel uitbetalen, in goed overleg met je werknemer. Deze optie moet wel zijn vastgelegd in het contract met je werknemer of in de cao voor jouw bedrijf.
Je mag een werknemer nooit dwingen om zijn bovenwettelijke vakantiedagen om te laten zetten in salaris. Andersom mag jouw werknemer ook niet eisen dat hij zijn bovenwettelijke vakantiedagen uitbetaald krijgt.
Vakantie uitbetalen bij ontslag of vertrek werknemer
Bij ontslag of vertrek van een werknemer moeten de wettelijke vakantiedagen die nog niet zijn opgenomen wel worden uitbetaald. Dit doe je bij de zogenoemde eindafrekening. Daarnaast moet je een werknemer bij ontslag of vertrek ook de opgebouwde vakantietoeslag (vakantiegeld) uitbetalen.
Vakantiedagen kopen of verkopen
Wanneer je werknemer meer verlofuren nodig heeft, kun je ervoor kiezen om een regeling in te voeren waarbij ze extra vakantiedagen kunnen kopen. In sommige cao's is al een regeling opgenomen over het kopen en/of verkopen van vakantiedagen.
Je kunt ook zelf een regeling invoeren binnen je bedrijf, zolang dit niet in strijd is met een eventuele cao en je werknemers ermee akkoord gaan. Laat je hierover goed informeren.
Tip: Je kunt een werknemer ook onbetaald verlof geven.
Waarde vakantiedag bepalen
Hoeveel is een vakantiedag waard? Bij de berekening moet je een ruim loonbegrip hanteren. Dat betekent dat je niet alleen het salaris per dag meeneemt, maar ook een deel van de vakantietoeslag, bonussen, een dertiende maand en eventueel pensioen.
7. Wanneer ben je wettelijk verplicht personeel vrij te geven?
Nederland kent verschillende feestdagen zoals Goede Vrijdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag. Wanneer je bedrijf onder een cao valt, ben je verplicht om je personeel vrij te geven op de feestdagen die in deze cao staan.
Als er geen cao van toepassing is, hoef je werknemers in principe geen vrij te geven op officiële feestdagen. Zet wel in de arbeidsovereenkomst op welke feestdagen je personeel precies vrij is.
Deze vrije dagen staan in principe los van de afgesproken vakantiedagen. Je mag ze dus niet zomaar van het aantal vakantiedagen aftrekken. Over bovenwettelijke vakantiedagen kun je nog afspraken maken in een contract, maar het aantal wettelijke vakantiedagen staat vast.
Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeelsverzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.Heb je personeel in dienst?