Helft bedrijven heeft een verzuimprotocol

01 maart 2019
Verzuim protocol stappenplan zieke werknemer

De helft van de bedrijven in Nederland met personeel heeft een verzuimprotocol. Toch werkt nog lang niet iedereen met een duidelijk stappenplan bij ziekteverzuim.

Verzuim protocol stappenplan zieke werknemer

Dat blijkt uit een poll van Ondernemen Met Personeel, ingevuld door 150 ondernemers en leidinggevenden.

Verzuimprotocol onbekend

Bijna 30 procent van de respondenten werkt (nog) niet met een verzuimprotocol. 20 procent geeft aan 'geen idee' te hebben of er binnen hun bedrijf een verzuimprotocol bestaat. Onbekendheid met de term kan één van de oorzaken zijn. 

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie, organisatie en kosten. Je wilt natuurlijk het liefst dat medewerkers zo snel mogelijk weer aan de slag gaan. Een verzuimverzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Zo werkt het

Wat is een verzuimprotocol?

Een verzuimprotocol is een document waarin stap voor stap staat wat jij en je werknemer moeten doen als je werknemer ziek is. Van ziekmelding tot betermelding.

Een verzuimprotocol moet voldoen aan de wet, maar de exacte inhoud zal per bedrijf verschillen. Je beschrijft bijvoorbeeld de regels rond ziekmelding die binnen jouw bedrijf gelden. Daarnaast leg je vast hoe het contact tussen jou en je werknemer en eventueel de bedrijfsarts moet verlopen.

Voorbeeld verzuimprotocol

Het verzuimprotocol is voor jou en je werknemer een handige houvast, vooral bij langdurige ziekte. Wil je weten wat er precies in een verzuimprotocol moet staan en aan welke wetten je moet voldoen?

In het artikel Verzuimprotocol maken, zo doe je dat vind je alle instructies op een rij, inclusief twee handige voorbeelddocumenten.

01 maart 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Advies over verzuimrisico’s nodig?

X

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten?
Vraag het aan een adviseur.

Plan afspraak