Werknemer ziek tijdens vakantie, wat nu?

- bijgewerkt op 28 januari 2019
Ziek tijdens vakantie

Oei! Je werknemer wordt ziek tijdens zijn vakantie. Vooral balen voor hem of haar, maar ook voor jou als werkgever. Wat zijn de verzuimregels in vakantietijd? Gebruik deze checklist vakantieverzuim.

Ziek tijdens vakantie

Iets te exotisch gegeten, of zonder ervaring op een scootertje door de bergen? Op vakantie zit een ongeluk of ziektekiem vaak in een klein hoekje. Ook dan kunnen je werknemers zich ziek melden vanaf het vakantieadres. Hoe ga je als werkgever met dit soort gevallen om?

Het is in elk geval handig als je kunt uitgaan van een verzuimprotocol. Hierin leg je vast welke spelregels gelden bij ziekte. Het is handig om hierin ook regels toe te voegen over ziekte tijdens vakantie of ziekte in het buitenland. Lees hieronder waar je zoal op kunt letten bij 'ziek personeel tijdens vakantie'.

Let op

Het is belangrijk dat de regels in het verzuimprotocol vooraf bij alle werknemers bekend zijn, anders kun je je er niet op beroepen. Is er binnen je bedrijf een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging actief, dan moet je deze betrekken bij het maken van de verzuimregels.

Checklist vakantieverzuim

1. Normale ziekmelding

Wordt je werknemer ziek in het buitenland? Dan gelden dezelfde regels als bij verzuim in Nederland.

Je kunt de situatie vergelijken met een normale ziekmelding, waarbij de werknemer zich voor een bepaald tijdstip ziek meldt bij zijn directe leidinggevende. En als hij zelf niet in staat is om zich ziek te melden, dan kan hij dit bijvoorbeeld door een reisgenoot laten doen. 

Tip

De belangrijkste wettelijke regels voor verzuim vind je in de Wet verbetering Poortwachter. Zorg dat je verzuimprotocol hieraan voldoet.

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie, organisatie en kosten. Je wilt natuurlijk het liefst dat medewerkers zo snel mogelijk weer aan de slag gaan. Een verzuimverzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Zo werkt het

2. Bereikbaarheid werknemer

Een zieke werknemer moet bereikbaar zijn voor de werkgever en de arbodienst. Je kunt daarom vragen om een adres of telefoonnummer waarop je hem in het buitenland kunt bereiken. In het verzuimprotocol kun je extra afspraken over de bereikbaarheid van de werknemer vastleggen.

3. Medische verklaring

Het is belangrijk dat de werknemer op zijn vakantieadres alle bewijzen verzamelt. Dat kan hij doen door zo spoedig mogelijk een lokale huisarts in te schakelen voor een medische verklaring. Vaak staat in het verzuimprotocol welke gegevens die verklaring moet bevatten. De werknemer overhandigt deze medische gegevens na terugkomst aan de arbodienst.

4. Terug naar Nederland

Als zijn fysieke toestand het toelaat, dan keert de werknemer zo snel mogelijk terug naar Nederland. Daarnaast is het mogelijk dat de vakantietermijn om is en hij op medische gronden nog niet kan terugkeren naar Nederland. In dat geval verzamelt hij bewijzen voor het feit dat hij niet kan reizen.

5. Spreekuur bedrijfsarts

Is de werknemer weer thuis? Dan neemt hij zo snel mogelijk contact op met de werkgever en de arbodienst. Vervolgens kan hij worden opgeroepen voor het spreekuur van de bedrijfsarts.

Hoe zit het met vakantiedagen bij ziekte?

Als een werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantie, behoudt hij de vakantiedagen waarop hij ziek was. Deze dagen worden namelijk gezien als ziektedagen.

Je werknemer heeft dus het recht om de vakantiedagen waarop hij ziek was, later opnieuw op te nemen. Je werknemer moet zich dan wel houden aan het verzuimprotocol en zich dus op tijd ziekmelden.

Tip

Lees meer over de regels rondom vakantiedagen.

Ziek en toch op vakantie, mag dat?

Werknemers die al ziek zijn, kunnen in bepaalde gevallen ook op vakantie gaan. Denk aan een gebroken been waarmee je niet de hele dag staand werk kunt doen, maar prima zonnebadend kunt herstellen op een tropisch strand.

In dit soort gevallen kan de werkgever bij de bedrijfsarts terecht voor advies. Die kan dan beoordelen of de vakantie het ziekteproces vertraagt. Als dat niet het geval is, dan kan de werkgever de vakantieaanvraag accepteren.

--

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ArboNed. ArboNed is een dienstverlener die zich richt op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van werknemers, waardoor het verzuim binnen bedrijven en instellingen wordt verlaagd.

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

- bijgewerkt op 28 januari 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.