Advies over verzuimrisico’s?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag het aan een adviseur.

Verzuim protocol stappenplan zieke werknemer
Verzuim protocol stappenplan zieke werknemer

Helft bedrijven heeft een verzuimprotocol

De helft van de bedrijven in Nederland met personeel heeft een verzuimprotocol. Toch werkt nog lang niet iedereen met een duidelijk stappenplan bij ziekte­verzuim.

Dat blijkt uit een poll van Ondernemen Met Personeel, ingevuld door 150 ondernemers en leidinggevenden.

Verzuimprotocol onbekend

Bijna 30 procent van de respondenten werkt (nog) niet met een verzuimprotocol. 20 procent geeft aan 'geen idee' te hebben of er binnen hun bedrijf een verzuimprotocol bestaat. Onbekendheid met de term kan één van de oorzaken zijn. 

Ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Wat is een verzuimprotocol?

Een verzuimprotocol is een document waarin stap voor stap staat wat jij en je werknemer moeten doen als je werknemer ziek is. Van ziekmelding tot betermelding.

Een verzuimprotocol moet voldoen aan de wet, maar de exacte inhoud zal per bedrijf verschillen. Je beschrijft bijvoorbeeld de regels rond ziekmelding die binnen jouw bedrijf gelden. Daarnaast leg je vast hoe het contact tussen jou en je werknemer en eventueel de bedrijfsarts moet verlopen.

Voorbeeld verzuimprotocol

Het verzuimprotocol is voor jou en je werknemer een handige houvast, vooral bij langdurige ziekte. Wil je weten wat er precies in een verzuimprotocol moet staan en aan welke wetten je moet voldoen?

In het artikel Verzuimprotocol maken, zo doe je dat vind je alle instructies op een rij, inclusief twee handige voorbeelddocumenten.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests