Regels en verplichtingen bij ziekte
Regels en verplichtingen bij ziekte

Ken jij de werkgeversverplichtingen bij verzuim?

Bij een zieke werknemer heb je als werkgever te maken met allerlei verplichtingen. Ben jij hiervan op de hoogte? Veel ondernemers niet, blijkt uit onderzoek van Ondernemen Met Personeel.

Het aannemen van personeel brengt voor ondernemers allerlei risico’s met zich mee. Een van die risico’s is een zieke werknemer die langdurig uit de running is. De kans hierop lijkt soms klein, helemaal voor een MKB-ondernemer. Zo ligt het verzuim in kleine bedrijven vaak lager dan in grotere bedrijven.

De financiële gevolgen van verzuim kunnen echter groot zijn. Daarom is het van belang om te weten wat je in zo’n geval te doen staat. Zo ben je wettelijk verplicht om twee jaar lang het loon door te betalen. Ook moet je je inspannen om de terugkeer van een verzuim­ende werknemer te bevorderen.

Hoe kun jij verzuim verlagen? Download de gratis Checklist verzuim voorkomen en ga aan de slag.

Regels en verplichtingen

Ondernemen Met Personeel vroeg ondernemers of zij van dergelijke verplichtingen op de hoogte zijn. Daarbij gaf slechts 43 procent aan dat zij deze kennen; de overige 57 procent komt bij verzuim mogelijk voor verrassingen te staan. Het kan daarom zinvol zijn om je te verdiepen in de regels en verplichtingen bij ziekte.

De resultaten van het onderzoek zijn afkomstig uit een online checklist. Die is in de eerste helft van 2016 ingevuld door bijna 1400 ondernemers. Doe de checklist ook als je wilt weten waar je zoal op kunt letten als (toekomstige) werkgever. Bijvoorbeeld als het gaat om arbobeleid en personeels­kosten.

Bron: Ondernemen Met Personeel

Meest gelezen

Contact werknemer en werkgever tijdens ziekte

Als je werknemer ziek is wil je hem graag helpen. Wat kun je doen? Welke vragen mag je stellen als werkgever? Wat moet je regelen tijdens verzuim? Bekijk de regels en tips voor het contact met je zieke werknemer.

Ziektewet, hoe werkt het?

De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever? De belangrijkste regels en aandachtspunten op een rij voor 2024.

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een arts in te zetten wanneer dit nodig is. Alleen een erkende arts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is. Je mag dit als werkgever niet zelf beoordelen. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

Whitepapers en online tests