Ongewenst gedrag
Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag kost werkgevers veel geld

Pesten, discriminatie of (seksuele) intimidatie. In het afgelopen jaar hadden ruim 1,2 miljoen werknemers hiermee te maken. Dit kost werkgevers veel geld, blijkt uit berekeningen van onderzoeksinstituut TNO.

Ongewenst gedrag door leidinggevenden of collega’s heeft een grote impact op de mensen die het overkomt. Zo is dit in combinatie met een hoge werkdruk een belangrijke factor voor werkstress. Bovendien verdubbelt het de kans dat werknemers een burn-out krijgen.

Werkgevers krijgen hiervoor de rekening gepresenteerd. Want volgens een nieuwsbericht van TNO zorgt ongewenst gedrag naar schatting jaarlijks voor gemiddeld zeven extra verzuim­dagen per slachtoffer. Dit kost 1,7 miljard euro aan loondoorbetaling bij ziekte.

Minder werkplezier

Maar ongewenst gedrag kost niet alleen geld. Dit zorgt er ook voor dat je werknemers met minder plezier naar hun werk gaan. Zo kan pesten of discriminatie op het werk zorgen voor een onprettige werksfeer. En het kan een flinke domper zetten op de motivatie van je personeel, waardoor zij minder goed werk afleveren.

Met de aanpak van ongewenst gedrag valt dus veel te winnen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) komt daarom met de campagne Moet toch kunnen? Die moet werkgevers en werknemers in gesprek brengen over ongewenst gedrag. Er zijn ook wegwijzers beschikbaar om dit aan te pakken.

Bron: Rijksoverheid.nl

Meest gelezen

Contact werknemer en werkgever tijdens ziekte

Als je werknemer ziek is wil je hem graag helpen. Wat kun je doen? Welke vragen mag je stellen als werkgever? Wat moet je regelen tijdens verzuim? Bekijk de regels en tips voor het contact met je zieke werknemer.

Ziektewet, hoe werkt het?

De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever? De belangrijkste regels en aandachtspunten op een rij voor 2024.

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een arts in te zetten wanneer dit nodig is. Alleen een erkende arts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is. Je mag dit als werkgever niet zelf beoordelen. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

Whitepapers en online tests