Functieprofiel maken bouwpersoneel
Functieprofiel maken bouwpersoneel

Functieprofiel maken voor personeel in de bouw

De juiste vakmensen vinden in de bouw is niet makkelijk. Waar let jij op? Een duidelijk functieprofiel geeft je richting in je zoektocht. Zo werkt het.

De werving en selectie van een nieuwe werknemer begint vaak met het maken van een functieprofiel. Wat is een functieprofiel precies? Hoe maak je er een? En wat zijn de belangrijkste voordelen van een functieprofiel in de bouw? Een uitleg.

Functieprofiel maken voor bouw­personeel

Een functieprofiel wordt ook wel een functieomschrijving genoemd. Je beschrijft kort en duidelijk de inhoud van een functie en de functie-eisen.

Je geeft aan wat je van je toekomstige werknemer verwacht. Je benoemt met name zijn benodigde:

  • Kennisniveau

  • Vaardigheden

  • Competenties

  • Ervaring

Functiebeschrijving

Daarnaast beschrijf je de functie. Denk daarbij aan de:

  • taken
  • verantwoordelijkheden
  • bevoegdheden
  • werkomstandigheden (werktijden, lichamelijke belasting)

Rol en/of positie

Ook beschrijf je in een functieprofiel welke rol of positie de nieuwe werknemer in je bedrijf vervult:

  • Komt hij op de bouwplaats te werken, op kantoor of elders?
  • Moet hij veel reizen?
  • In wat voor soort team komt hij terecht?
  • Gaat hij leidinggeven of niet? Zo ja, aan hoeveel werknemers? (Als hij aan meer dan 4 werknemers leiding geeft, is hij officieel een 'voorman'.)
  • Voeg bijvoorbeeld een organogram toe, om de hiërarchie binnen je bedrijf duidelijk te maken.

Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden opnemen

Vergeet ook niet de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in het functieprofiel op te nemen. Dus informatie over het loon (salaris), de contractduur, eventuele pensioenregeling, personeels­verzekeringen, et cetera.

Houd rekening met de richtlijnen in de bouw cao die voor jouw bedrijf geldt. Hierin staan bepalingen voor het loon en andere arbeidsvoorwaarden per type functie.

Bonus: persoonlijke rapport

Test: Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel. 

Functieprofiel bouw, 5 voordelen

Het werken met functieprofielen heeft veel voordelen voor bouwbedrijven. We noemen er 5:

1. Basis voor vacature

Een duidelijk functieprofiel helpt jou om snel en doelgericht nieuwe kandidaten te werven. Het profiel is de basis voor je vacaturetekst en personeels­advertentie.

Dankzij een goed functieprofiel weet een werkzoekende vakman of vakvrouw ook sneller of de functie bij hem of haar past.

2. Houvast bij selectie en gesprekken

Als de sollicitaties binnenstromen, komt een functieprofiel ook goed van pas. Het helpt je bij het selecteren van de brieven. Je weet dan precies waar je op moet letten.

Tijdens het sollicitatiegesprek kun je het opgestelde profiel gebruiken om na te gaan of de kandidaat voldoet aan de belangrijkste functie-eisen.

3. Richtlijn voor het salaris

Veel voorkomende functies in de bouwsector zijn vastgelegd in de cao Bouw & Infra. Per type functie zijn er passende salarisschalen bepaald. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen bouwplaatsmedewerkers en UTA-medewerkers (UTA staat voor Uitvoerend Technisch Administratief). 

Door functieprofielen op te stellen en deze te vergelijken met de cao-richtlijnen, krijg je een goed idee welke salarissen vereist zijn voor de functies binnen jouw bedrijf. Lees meer over passende lonen in de bouw.

4. Leidraad bij beoordelingsgesprekken

Als je werknemer eenmaal in dienst is, komt zijn functieprofiel nog steeds van pas. Je kunt het namelijk goed gebruikten tijdens zijn beoordelingsgesprek. Op basis van de beschreven taken en verantwoordelijkheden kun je eenvoudig controleren of zijn werk aan de eisen voldoet.

5. Inzicht in doorgroeimogelijkheden

Dankzij het functieprofiel weet je werknemer precies wat je van hem verwacht. Zijn taken en verantwoordelijkheden zijn duidelijk. Maar misschien wil hij na een paar jaar wel hogerop in je bedrijf. Dan kan hij in de profielen van andere functies precies lezen wat die functies inhouden en wat de eisen zijn.

Ook kan hij voor zichzelf goed bepalen welke functies bij hem passen en welke niet.

Zo helpen de functieprofielen je huidige en toekomstige werknemers bij het plannen van hun carrière in de bouw. Transparantie loont. Want werknemers die weten wat ze willen, zijn goed voor je bedrijf.

Gebruik de functieprofielen systematisch bij de werving en selectie en de beoordeling van medewerkers. Zo maak je ze tot een vaste waarde in je personeels­beleid en je strategische personeels­planning.

Bouwondernemer

Specialist in de bouw

Wat doe je als er schade is veroorzaakt tijdens de bouw of je gereedschap is gestolen? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Loontabellen in de bouw, zo werkt het

In de bouw wordt gewerkt met loontabellen en garantielonen. Je hebt loontabellen voor bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers. Hoe werkt het precies? En wat zijn de lonen op dit moment? Een overzicht.

G-rekening, wat is het en hoe werkt het?

Werk je met uitzendkrachten? Of leen je zelf wel eens personeel uit? Dan kun je te maken krijgen met een zogeheten g-rekening. Wat is een g-rekening? Hoe gebruik je hem precies? En hoe kom je eraan?

Cao in de bouw, hoe zit dat?

Heb je een bouwonderneming? Dan kan het zijn dat jouw bedrijf onder de regeling van een verplichte collectieve arbeids­overeenkomst (cao) valt. Wat wordt in een cao eigenlijk geregeld en wat moet je er als ondernemer met personeel over weten? Je leest het hier.

Whitepapers en online tests