Werken op zondag in de detailhandel, hoe zit dat?

18 juni 2019
Werken op zondag koopzondag detailhandel

Wat zegt de wet over werken op zondag? Mag je personeel verplichten om op zondag te werken? En moet je dan extra loon betalen? Een uitleg en tips voor winkeliers.

Werken op zondag koopzondag detailhandel

In de detailhandel is werken op zondag heel normaal geworden. In steeds meer steden en dorpen is het regelmatig koopzondag. Als winkelier moet je je daarbij houden aan de winkeltijdenwet. Maar hoe zit het met de inzet van personeel op zondag?

Werken op zondag, dit zijn de regels

Je kunt je werknemers niet zomaar verplichten om op zondag te werken. Als werkgever heb je te maken met de regels van de Arbeidstijdenwet. Daarnaast kunnen in je cao belangrijke regels staan over werken op zondag.

 • Arbeidstijdenwet

Volgens de Arbeidstijdenwet (atw) hoeven werknemers in Nederland in de basis niet op zondag te werken, behalve als ze ermee instemmen óf als het strikt noodzakelijk is om het werk goed te kunnen doen. Voor de detailhandel geldt die uitdrukkelijke noodzaak niet.

Je kunt met je werknemers dus wel afspraken maken over werken op zondag. Dat kan individueel, maar in veel gevallen is dit al gedaan via een cao.

 • Cao detailhandel

In de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor jouw type winkel staan specifieke regels over werken op zondag. In de detailhandel heb je veel verschillende cao's. Volgens de meeste cao's mag je werknemers op zondag inzetten, maar er gelden wel extra bepalingen. 

Wist je dat iedere retailer risico's loopt?

Brand in je winkel of een storing in je webshop kan omzetverlies betekenen. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Beperk je risico's

Voorbeeld: volgens de cao retail non food mag je werknemers inroosteren om te werken op zondag, maar werknemers hebben wel recht op één roostervrije zaterdag of zondag per maand. Daarnaast mag je volgens deze cao werknemers niet verplichten om meer dan vijf dagen per week te werken.

 • Arbeidsovereenkomst

Als jouw bedrijf niet onder een cao valt, kun je bedrijfsbreed afspraken invoeren over werken op zondag. Dit doe je via een eventuele ondernemingsraad (or) of personeelsvertegenwoordiging (pvt).

Je kunt ook met iedere werknemer afzonderlijk afspraken maken over werken op zondag. Die afspraken leg je vast in zijn of haar arbeidsovereenkomst of een toevoeging daarop.

Recht op vrije zondagen

Als je werknemer ermee akkoord is om op zondagen te werken, betekent dit niet dat je hem elke zondag mag inroosteren. Een werknemer heeft namelijk recht op minimaal 13 vrije zondagen per jaar (in 52 achtereenvolgende weken).

Van deze regel mag je alleen afwijken als in je cao een lager aantal vrije zondagen is afgesproken. In dat geval moet de werknemer ook instemmen met deze cao-afspraak. Doet hij dat niet, dan behoudt hij zijn recht op 13 vrije zondagen per jaar.

Extra loon voor werken op zondag

In de Nederlandse wet staat niets over het betalen van extra loon of toeslagen voor werken op zondag. In je cao kunnen wel regels staan voor extra beloning voor zondagswerk, ook wel zondagstoeslag genoemd.

Veel cao’s kennen een toeslagregeling van een vast percentage van het normale loon. Supermarkten geven bijvoorbeeld een zondagstoeslag van 100 procent. Dubbel loon dus. Veel andere cao's in de detailhandel schrijven een zondagstoeslag van 50 procent voor.

Tip

Controleer in je cao de regels rond zondagstoeslag. Bespreek dit ook met je werknemers en leg afspraken over werken op zondag goed vast in de individuele arbeidsovereenkomst. Daarmee voorkom je onnodige verrassingen en potentiële arbeidsconflicten.

Regels voor jonge werknemers

Voor werknemers onder de 18 jaar gelden extra regels voor werken op zondag. Ook als het gaat om een bijbaantje, vakantiewerk of een stage moet je goed opletten als werkgever. Er zijn enkele afwijkende regels voor werktijden van jongeren, namelijk:

 • Jongeren van 13 en 14 jaar mogen niet op zondag werken.
 • Jongeren van 15, 16 en 17 jaar mogen alleen op zondag werken als dat nodig is vanuit de aard van het werk en de bedrijfsomstandigheden. Je moet deze noodzaak in het arbeidscontract vermelden en toestemming vragen aan je ondernemingsraad, de personeelsvertegenwoordiging of de jongere zelf.
  • Voor 15-jarigen geldt bovendien dat:
   • toestemming van de ouders/verzorgers vereist is;
   • zij per 16 zondagen minimaal 5 zondagen vrij moeten zijn;
   • zij vrij moeten zijn op de zaterdag voorafgaande aan de zondag waarop zij werken.
  • 16- en 17-jarigen moeten per jaar minimaal 13 vrije zondagen hebben. Minder mag, maar alleen als dat in de cao is vastgelegd. Dit komt overeen met de regel voor volwassenen.

Vul de checklist in en ontdek binnen enkele minuten hoe jij ervoor staat. Na afloop ontvang je een persoonlijk rapport met tips.

Doe de checklist

18 juni 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Advies over personeelsrisico's nodig?

X

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten?
Vraag het aan een adviseur.

Plan afspraak