7 verzekeringen voor de groothandel

21 maart 2018
Verzekeringen groothandel

Elke groothandel loopt risico’s. Als groothandelaar kun je deze risico’s voorkomen, beperken en indien nodig afdekken met verzekeringen. Dit zijn zeven verzekeringen voor de groothandel.

Verzekeringen groothandel

De groothandel is een behoorlijk grote branche. Zo zijn volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bijna 80.000 bedrijven actief in de groothandel. Onder deze noemer vallen heel verschillende bedrijven, van groothandels in levensmiddelen tot groothandels in machines.

Groothandels hebben te maken met uiteenlopende risico’s. Daarbij zijn er bij bederfelijke goederen andere risico’s dan bij bouwmachines. Een verzekeringsadviseur kan de risico’s van je groothandel in kaart brengen en je adviseren over verzekeringen voor de groothandel.

Verzekeringen groothandel

1. Aansprakelijkheidsverzekering

Als jij of jouw werknemers schade veroorzaken aan een klant of zijn spullen, kan het bedrijf hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Je kunt dan een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Ook kun je aansprakelijk worden gesteld voor een onveilig product dat je hebt verkocht.

Met een aansprakelijkheidsverzekering kun je niet alleen dit risico verzekeren, maar ook kosten voor een product recall oftewel terughaalactie.

2. Inventaris- en goederenverzekering

Van meubilair tot magazijnen met voorraden, in een groothandel staan waardevolle spullen. Deze kun je verzekeren met een inventaris- en goederenverzekering. Daarmee kun je als ondernemer snel weer de draad oppakken na een brand of een flinke storm.

Groothandels met bederfelijke goederen kunnen aanvullend koelschade verzekeren. Een andere aanvulling is de elektronicaverzekering, die ook computers, een telefooncentrale of specialistische apparatuur verzekert.

Ken jij de risico's in de groothandel?

Als ondernemer in de groothandel kun je te maken krijgen met brandschade aan je inventaris of een claim vanwege het leveren van een onveilig product.

Beperk je risico

3. Collectieve ongevallenverzekering

Een collectieve ongevallenverzekering biedt in de eerste plaats financiële dekking bij ongevallen. Daarmee help je om invulling te geven aan je wettelijke plicht om je als goed werkgever te gedragen. Voor een werknemer die blijvend invalide wordt, is dan een eenmalige uitkering geregeld.

In de tweede plaats kun je als onderdeel van deze verzekering hulp krijgen om ongevallen te voorkomen. Bijvoorbeeld in de vorm van een cursus preventiemedewerker.

4. Werkmaterieelverzekering

Bij werkmaterieel denk je in de groothandel algauw aan heftrucks. Met een werkmaterieelverzekering kun je deze verzekeren, waarbij je de keuze hebt uit verschillende dekkingen. De WA-dekking is verplicht voor heftrucks, ook als ze alleen op het eigen terrein rond rijden. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij of je werknemer toebrengt aan anderen (zaakschade of personenschade).

Met cascodekking ben je ook verzekerd voor schade aan het werkmaterieel zelf.

5. Bedrijfsschadeverzekering

Een bedrijfsschadeverzekering zorgt ervoor dat je bedrijf door kan na een calamiteit zoals een grote brand of waterschade. Zo'n calamiteit kan ervoor zorgen dat je bedrijfsactiviteiten (deels) stil komen te liggen, terwijl je vaste lasten gewoon doorlopen. Met een bedrijfsschadeverzekering heb je dan dekking voor deze vaste lasten en de winst die je onder normale omstandigheden zou hebben gemaakt.

Ook de kosten voor het huren van een vervangende bedrijfsruimte of inventaris worden vaak vergoed.

6. Cyberriskverzekering

Cybercriminaliteit staat steeds hoger op de agenda van ondernemers. Ook als groothandelaar zal je dit niet ontgaan, omdat ICT in de groothandel meer en meer toepassingen krijgt.

Een cyberriskverzekering biedt een complete oplossing tegen cybercriminaliteit. Die kan bestaan uit hulp bij het voorkomen ervan, maar ook uit een oplossing voor als je er toch mee te maken krijgt. Dat kan in de vorm van hulp bij het herstel of een financiële vergoeding.

7. Verzuimverzekering

Een verzuimverzekering dekt het risico op loondoorbetaling. Dit risico loop je zolang een werknemer bij jou in dienst is. Wordt bijvoorbeeld een magazijnmedewerker ziek, dan ben je verplicht om maximaal twee jaar lang het loon door te betalen.

Daarnaast loop je andere werkgeversrisico’s, tot wel twaalf jaar lang. Deze risico’s kun je afdekken met een Ziektewet-eigenrisicoverzekering en een WGA-eigenrisicoverzekering. In combinatie met een verzuimverzekering dek je hiermee het volledige twaalfjarige risico af.

Verzekeringspakket groothandel

Meerdere verzekeraars bieden een verzekeringspakket voor de groothandel aan. Zo’n pakket bevat verschillende verzekeringen voor de groothandel.

Het voordeel is dat je meerdere verzekeringen overzichtelijk op één polis hebt staan en meestal profiteert van branchespecifieke voordelen of een pakketkorting. Een verzekeringsadviseur kan je hier meer over vertellen.

Oei! Een aanrijding met een heftruck. Kapotte producten. Of een hack van je voorraadsysteem. Ondernemen in de groothandel is niet zonder risico.

 

Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Bekijk de mogelijkheden

21 maart 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Welke risico’s loop ik met mijn bedrijf?

X
Maak je eigen risicochecklist

Bescherm je bedrijf, jezelf en je personeel met de juiste verzekeringen.

Download

Bonus: Maak je eigen risico-checklist