Cao
Cao

Meer vernieuwende afspraken in cao's

Werkgevers en vakbonden maken vaker vernieuwende afspraken in cao's. Die hebben onder meer betrekking op werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN.

AWVN is betrokken bij het merendeel van de cao’s in Nederland. Onlangs liet de werkgeversvereniging in een nieuwsbericht weten hoe het ervoor staat met de cao-onderhandelingen. Daaruit blijkt dat over enkele belangrijke onderwerpen steeds meer afspraken worden gemaakt.

Zo staat in acht op de tien nieuwe cao’s inmiddels een afspraak over duurzame inzetbaarheid, oftewel het vergroten van de werkmogelijkheden voor werknemers. Ook bevat meer dan de helft van de in 2015 afgesloten cao’s een afspraak over grotere flexibiliteit voor bedrijf en/of werknemers.

Spectaculair

Daarnaast werden in juni, vergeleken met eerdere maanden van 2015, bijna 10 procent meer afspraken gemaakt over zaken als opleidingen, mantelzorg en het verminderen van ontziemaatregelen. Bij de laatstgenoemde maatregelen gaat het onder meer om verlofdagen voor ouderen.

Verder noemt AWVN het ‘spectaculair’ hoeveel afspraken zijn gemaakt over werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De helft van alle akkoorden in 2015 heeft zo’n afspraak, tegenover 33 procent vorig jaar. Dit is in lijn met recente cijfers over banen voor arbeidsbeperkten.

Bron: AWVN

Meest gelezen

Whitepapers en online tests