Bedrijfsverzekeringen voor het MKB

- bijgewerkt op 24 juni 2019
Bedrijfsverzekeringen MKB

Wat zijn de belangrijkste bedrijfsverzekeringen voor ondernemers in het MKB? Bekijk de top 3 en bepaal welke verzekeringen nuttig kunnen zijn voor jouw bedrijf.

Bedrijfsverzekeringen MKB

Hoe zorgvuldig je ook werkt, je kunt als ondernemer altijd te maken krijgen met schadeclaims. Bijvoorbeeld omdat een werknemer een ongeval krijgt of een fout maakt. Dit kan een aanslag betekenen op jouw bedrijfskapitaal en daarmee grote gevolgen hebben voor je onderneming.

Dergelijke risico's dek je af met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Die kun je afsluiten als onderdeel van een MKB-pakket aan bedrijfsverzekeringen.

Hoewel zakelijke verzekeringen niet verplicht zijn, is het vaak wel verstandig om ze te hebben. Sommige risico’s zijn nu eenmaal te groot om zelf te dragen.

Tip

Het is ook mogelijk om personeelsrisico’s zoals ziekteverzuim te verzekeren. Je kunt hiervoor een beroep doen op personeelsverzekeringen. Die zijn bijvoorbeeld af te sluiten als onderdeel van een personeelspakket.

Bedrijfsverzekeringen MKB, top 3

Het aantal verschillende zakelijke verzekeringen is groot. Hieronder beschrijven we drie belangrijke bedrijfsverzekeringen die raakvlakken hebben met personeel.

1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Je kunt als ondernemer altijd een schadeclaim aan je broek krijgen. Bijvoorbeeld omdat een werknemer een ongeval krijgt op het werk, of een fout maakt en een derde daardoor schade lijdt.

Dit kan een aanslag betekenen op je bedrijfskapitaal en daarmee grote gevolgen hebben voor je onderneming. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor schade die is toegebracht aan personen en zaken. 

Regel je bedrijfsaansprakelijkheid

Hoe zorgvuldig je ook werkt, je kunt altijd te maken krijgen met schadeclaims: werknemers krijgen een ongeval of maken fouten. Deze verzekering dekt schade aan personen en zaken.

Beperk je risico

  • Goed werkgeverschap

Sommige verzekeraars hebben de dekking van deze verzekering uitgebreid in verband met goed werkgeverschap. De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat je in bepaalde situaties moet zorgen voor een verzekering voor schade die je medewerkers oplopen tijdens het werk. Zelfs als het gaat om schade waaraan je eigenlijk niets kunt doen en waarvoor je dus niet aansprakelijk bent.

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor je personeel. Niet alleen binnen je bedrijf en op de werkplek, maar ook als ze voor je onderweg zijn in het verkeer. Denk aan een medewerker die op pad gaat naar een klant, inkopen doet bij een groothandel of ’s middags een broodje haalt.

Mocht hij een ongeval krijgen in het verkeer en er een duidelijke relatie zijn met het werk, dan ben je bijna altijd aansprakelijk.

2. Verkeersschadeverzekering voor medewerkers

Met een verkeersschadeverzekering verzeker je medewerkers voor schade die zij oplopen in het verkeer tijdens hun werkzaamheden. Niet alleen als bestuurder of passagier van een motorrijtuig, maar ook als voetganger, fietser of in het openbaar vervoer.

Een belangrijk verschil met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is dat deze verzekering ook dekking biedt bij gemotoriseerd verkeer.

3. Bedrijfsrechtsbijstandverzekering

Een bedrijfsrechtsbijstandverzekering komt van pas bij zakelijke conflicten. Bijvoorbeeld als je in de clinch ligt met afnemers, leveranciers, de gemeente, personeel of verhuurders.

De kans op dergelijke conflicten is vrij groot. Een bedrijfsrechtsbijstandverzekering biedt tegen een vaste premie dekking voor de juridische kosten, die snel kunnen oplopen.

  • Vroegtijdig juridisch advies

Het is bij een bedrijfsrechtsbijstandverzekering ook mogelijk om vroegtijdig juridisch advies in te winnen, zodat je juridische missers kunt voorkomen. Dat is onder meer belangrijk bij ontslag op staande voet.

Bij deze vorm van ontslag is het vaak verstandig om een advocaat of jurist in te schakelen. Als het ontslag onterecht blijkt, kunnen de financiële gevolgen voor werkgever en werknemer namelijk groot zijn.

Meer verzekeringen voor het MKB

Andere belangrijke zakelijke verzekeringen voor het midden- en kleinbedrijf zijn bijvoorbeeld:

Wil je advies over de risico's en passende verzekeringen voor jouw bedrijf? Een adviseur ondersteunt je daar graag bij. Ontdek welke adviseurs er bij jou in de buurt zijn om je verder te helpen.

Gratis whitepaper met:

  • Je eigen risico-checklist
  • Tips van ondernemers
  • Top 5 verzekeringen per branche

Download whitepaper

- bijgewerkt op 24 juni 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Welke risico’s loop ik met mijn bedrijf?

X
Maak je eigen risicochecklist

Bescherm je bedrijf, jezelf en je personeel met de juiste verzekeringen.

Download

Bonus: Maak je eigen risico-checklist