Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Kosten verzekeringen bedrijf
Kosten verzekeringen bedrijf

Wat kosten verzekeringen voor mijn bedrijf?

Wat zijn de kosten van bedrijfs­verzekeringen? Een overzicht met een indicatie van de premies per verzekering én een uitleg hoe je de exacte kosten kunt berekenen voor jouw bedrijf.

Kosten bedrijfs­verzekeringen

Om je bedrijfsrisico's te verkleinen of volledig af te dekken, zijn er veel nuttige verzekeringen voor bedrijven. Ook wel bedrijfs­verzekeringen genoemd. Welke verzekeringen zijn er? En wat kosten die verzekeringen eigenlijk? 

Risico en premie bedrijfs­verzekeringen

Het is belangrijk om de kosten van bedrijfs­verzekeringen in kaart te brengen. Welke premie ga je betalen? Weegt dat op tegen het risico dat je ermee afdekt? Zou je het risico (deels) zelf kunnen dragen?

Om die afweging te maken is het belangrijk eerst je risico's goed in kaart te brengen. Dat doe je met risicomanagement

Bepaalde risico's kun je beter afdekken met een bedrijfs­verzekering. Om je een indicatie te geven van de kosten van bedrijfs­verzekeringen hebben we 5 belangrijke verzekeringen voor bedrijven op een rij gezet:

1. Wat kost een verzuim­verzekering?

Een van de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers met personeel is de verzuim­verzekering. De kosten van een verzuim­verzekering verschillen per bedrijf.

Hoogte premie

De exacte kosten worden berekend aan de hand van de totale loonsom (het loon van al je werknemers bij elkaar). Een verzekeraar vraagt van die loonsom een klein percentage. De hoogte van dit percentage is afhankelijk van drie elementen:

 1. de samenstelling van je personeel (aantal, leeftijd, contractvorm)
 2. de verzuim­cijfers van de afgelopen jaren
 3. de branche waarin jouw bedrijf actief is

De kosten van een verzuim­verzekering zijn verder afhankelijk van het verzekeringspakket dat jij kiest (het dekkingspercentage, je eigen risico, exclusief of inclusief arbodienst).

Indicatie kosten verzuim­verzekering

Je betaalt waarschijnlijk een maandbedrag van ergens tussen de 30 en 100 euro per werknemer. De premies verschillen sterk per branche.

Bekijk premievoorbeelden uit de horeca, bouw, detailhandel, groothandel en zakelijke dienstverlening.

Exacte kosten verzuim­verzekering

Wil je weten wat de exacte kosten zijn van een verzuim­verzekering voor jouw bedrijf? Dan kun je een offerte aanvragen bij een of meer verzekeraars naar keuze.

2. Wat kost een arbeidsongeschiktheids­verzekering?

Nog een belangrijke verzekering voor ondernemers is de arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV). Want ook jij kunt zomaar ziek worden of een ongeluk krijgen. Dan is een uitkering wel handig of zelfs broodnodig. Wat kost een AOV?

Indicatie kosten AOV

Ondernemers in Nederland betalen gemiddeld 240 euro per maand voor een AOV. De premie voor een AOV is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dit scheelt zo’n 40 procent in de kosten. Gemiddeld kom je dan netto uit op 144 euro per maand.

Exacte kosten AOV

De exacte premiekosten voor een AOV zijn afhankelijk van:

 • het type werk dat je doet (beroep)
 • je leeftijd
 • je gewenste uitkering, wachttijd en eindleeftijd

Wil je weten wat een AOV in jouw situatie kost? Gebruik dan bijvoorbeeld de handige premie-tool (halverwege de pagina) van De Goudse Verzekeringen.

Verzekeringen ondernemers noodzakelijk

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

3. Wat kost een aansprakelijkheids­verzekering?

Een aansprakelijkheids­verzekering is voor veel bedrijven ook geen overbodige luxe. De kosten van een aansprakelijkheids­verzekering zijn volledig afhankelijk van je:

 • type bedrijf
 • jaaromzet

De bedrijfsomzet speelt een belangrijke rol om de premie te bepalen. Hoe groter je omzet, hoe hoger de premie die je betaalt. En als jij onderneemt in een branche waar schadeclaims vaak voorkomen, zal je premie ook hoger zijn.

Exacte kosten aansprakelijkheids­verzekering

Je kunt samen met een verzekerings­adviseur de exacte kosten berekenen voor een aansprakelijkheids­verzekering naar keuze. Je kunt bij verschillende verzekeraars ook een offerte aanvragen voor jouw bedrijf.

4. Wat kost een bedrijfsschade­verzekering?

Na een grote brand of waterschade loop je mogelijk veel omzet mis. Hier kun je je tegen verzekeren met een bedrijfsschade­verzekering. Maar wat kost dat?

De premie voor een bedrijfsschade­verzekering is afhankelijk van je:

 • type bedrijf
 • jaaromzet 
 • gekozen uitkeringstermijn

Exacte kosten bedrijfsschade­verzekering

Samen met een adviseur kun je de exacte kosten berekenen voor een bedrijfsschade­verzekering naar keuze. Je kunt bij verschillende verzekeraars ook een offerte aanvragen op basis van je bedrijfs­gegevens.

5. Wat kost een inventaris/goederen­verzekering?

Voor veel bedrijven is de inventaris/goederen­verzekering net zo onmisbaar als hun bedrijfsmiddelen. Wat kost deze verzekering?

De premie voor deze verzekering is afhankelijk van je:

 • type bedrijf
 • verzekerde bedrag

Exacte kosten inventaris/goederen­verzekering

Je kunt samen met een verzekerings­adviseur de exacte kosten berekenen voor een inventaris/goederen­verzekering op maat. Je kunt bij verschillende verzekeraars ook een offerte aanvragen op basis van je bedrijfs­gegevens.

Kosten overige bedrijfs­verzekeringen

Natuurlijk zijn er nog veel meer verzekeringen die relevant kunnen zijn voor jouw bedrijf. De premiekosten kunnen per verzekeraar sterk verschillen.

Bekijk een handig totaaloverzicht van verzekeringen en maak een selectie per branche.

Wil je een kostenvergelijking maken op basis van jouw situatie? Neem dan contact op met een onafhankelijke verzekerings­adviseur. Hij of zij kan premies opvragen bij verschillende verzekeraars en samen met jou de beste optie kiezen voor jouw bedrijf.

Besparen op je bedrijfs­verzekeringen

Hoe kun je besparen op de kosten voor verzekeringen? Het is slim om een pakket te kiezen met verzekeringen die voor jouw bedrijf nuttig zijn. Hiermee bespaar je tot 10 procent op je totale premiekosten.

Bekijk bijvoorbeeld een compleet pakket van bedrijfs­verzekeringen.

Vragen over bedrijfs­verzekeringen

 • Welke bedrijfs­verzekeringen zijn er?Er zijn tal van bedrijfs­verzekeringen. Denk aan een aansprakelijkheids­verzekering en een bedrijfsschade­verzekering. Daarnaast heb je ook nog allerlei personeels­verzekeringen, zoals een verzuim­verzekering. En ondernemers­verzekeringen, zoals een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV). Bekijk een overzicht van de belangrijkste verzekeringen in het MKB.
 • Wat kosten bedrijfs­verzekeringen?De kosten ven bedrijfs­verzekeringen zijn afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt, de risico's die je loopt en de dekking die je kiest. Het is slim om bij meerdere verzekeringen een offerte aan te vragen op basis van jouw behoeften. Bekijk alvast een indicatie van de kosten van bedrijfs­verzekeringen.
 • Hoe kan ik verzekeringen combineren?Je kunt meerdere verzekeringen in één pakket afsluiten. Met een personeels­pakket ben je tegen een aantrekkelijk tarief verzekerd voor de belangrijkste risico’s van het werkgeverschap. Daarbij profiteer je meestal van een pakketkorting. Ook krijg je als onderdeel van een personeels­pakket vaak ondersteuning om risico's te voorkomen of de gevolgen van een risico te beperken.
 • Waar moet je op letten bij bedrijfs­verzekeringen?Lees altijd de polisvoorwaarden van de verzekering goed door. Daar vind je gegevens over de premie, dekking en eventuele uitsluitingen van die dekking. Schakel een verzekerings­adviseur in voor een goed advies op-maat.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten.

Whitepapers en online tests